Trucks

Henrik Engdahl
2023-03-13
Technológia és innováció Elektromobilitás Alternatív üzemanyagok
Author
Henrik Engdahl
Customer Charging Manager

Hogyan alkalmazkodhat egy vállalkozás az elektromos teherautókhoz és a töltéshez?

Egyes vállalkozások számára az, hogy az elektromos teherautók jelenleg kénytelenek megállni és tölteni az útjuk során, olyan kihívást jelent, amely megakadályozhatja őket az új technológia elfogadásában. Azonban számos cég bizonyította már, hogy kis mértékű alkalmazkodás is elég ahhoz, hogy át lehessen térni az elektromos teherautókra.

Ahhoz, hogy egy teherfuvarozó vállalkozás át tudjon állni az elektromos hajtásra, az útvonalak és ütemtervek megtervezésénél figyelembe kell venni a töltési igényt és a jármű hatótávolságának korlátait. A kihívás ezeket úgy alakítani, hogy a lehető legkisebb legyen a töltés miatt elvesztett idő.


A dél-svédországi Tomelilla kisvárosban bejegyzett Erikssons Åkeri az egyik első olyan vállalat, amely sikeresen integrálta az elektromos teherautókat regionális áruterítést végző flottájába. 2021 végén kapta meg a vállalat a Volvo egyik első sorozatgyártott elektromos teherautóját, azóta pedig már három elektromos teherautóval végez regionális áruterítést napi 12 órában.

„Szeretnénk vezető szerepet betölteni az iparágban, és ügyfeleinkkel együtt akarunk az elektromobilitásra való átállás élére állni” – mondja Gunnar Eriksson, az Erikssons Åkeri vezérigazgatója. „Mivel egyre több ügyfelünknek vannak fenntarthatósági elvárásai, ezeknek az elektromos teherautóknak a flottánkban való jelenléte versenyelőnyt jelent számunkra, hiszen az elsők között tértünk át a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes szállításra.”

Hogyan lehet az útvonalakat és az ütemterveket úgy alakítani, hogy növelni lehessen az elektromos hatótávolságot?

Sok vállalat számára, amely szeretne áttérni az elektromos hajtásra, gyakran komoly kihívást jelent a töltés megfelelő idejének és helyének megtalálása. Az Erikssons Åkeri elektromos teherautói a Tomelillában található elosztóközpontból szállítják az árukat a – körülbelül 70 km-re fekvő – Malmőben és környékén található ügyfelekhez. A teherautók átlagosan napi 12 órát vannak úton, és akár 350 km-t is megtehetnek. A siker kulcsa az, hogy megtaláljuk azokat a töltési lehetőségeket, amelyek a legkevésbé befolyásolják a teherautó tervezett útvonalát és napi menetrendjét.

Az, hogy flottánkba beemeltük ezeket az elektromos teherautókat, versenyelőnyt jelent számunkra, hiszen az elsők között tértünk át a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes szállításra.

„Saját töltőállomásba fektettünk be a tomelillai telephelyünkön, és van néhány ügyfelünk, aki maga is befektetett a saját töltőinfrastruktúrájába, amelyet a kirakodás során használhatunk” – mondja Christian Pedersen, az Erikssons Åkeri Key Account Managere. „Malmőben és Helsingborgban nyilvános töltőállomások is vannak nehézgépjárművek számára. Ezeknél általában 30-45 percet töltünk a sofőr ebédszünetében, így nem veszítünk időt.”


Az Erikssons Åkeri telephelyén éjszaka 2,5 óra alatt töltődik fel teljesen a teherautó, az ebédidőben nyilvános töltőállomáson végzett töltés pedig akár 100 km-rel is növelheti a hatótávolságot. Az akkumulátor állapotának és a töltési időnek a műszak alatti nyomon követéséhez a járművezetők különböző hálózatba kapcsolt szolgáltatásokat vehetnek igénybe.


„Igyekszünk úgy megtervezni az útvonalakat, hogy az akkumulátor töltöttsége mindig az optimális 20-80%-os tartományon belül legyen” – teszi hozzá Christian Pedersen. „Az elektromos teherautókkal még nem lehet olyan rugalmas az ember, ezért a sofőreinkkel együtt kell terveznünk. Még mindig tanuljuk ezeknek a járműveknek a korlátait és a hatótávolságát, de úgy vélem, ezeken az útvonalakon elég sikeresek lettünk a dízelüzemű teherautók kiváltásában.”

Az ügyfelek és a járművezetők visszajelzései

Az általános reakció pozitív volt, az ügyfelek örültek, hogy lehetőség nyílik a CO2-kibocsátás csökkentésére az értékláncukban, a járművezetők pedig nagyra értékelik a csendesebb munkakörnyezetet, és hogy nincsenek többé kipufogógázok. „Különösen fiatalabb sofőrjeink számára volt izgalmas, hogy új technológiával dolgozhatnak, és az első sorozatgyártású elektromos teherautót tesztelhetik.”


A 20-80% közötti akkumulátorkapacitáson történő működés optimálisnak tekinthető, mivel biztonságos tartalékot hagy a váratlan eseményekre, miközben segít megőrizni az akkumulátor élettartamát. Ha hosszú ideig egy helyben áll, az akkumulátort nem szabad teljesen feltölteni, hogy elkerüljük a szükségtelen elhasználódást, a szállítási feladat előtt azonban ajánlatos teljesen feltölteni, mert ennek csak elhanyagolható negatív hatása lesz.

A töltési infrastruktúra fejlődése és a jövőbeli tendenciák

Az Erikssons Åkeri lelkesen folytatja a beruházásokat, és bővíti elektromos flottáját. A cég jelenleg egy kísérleti projektben vesz részt, amelynek során elektromos teherautókat használnak a cég egyik állandó útvonalán a svédországi Tomelillából Dániába és vissza – ez összesen több mint 320 km oda-vissza utat jelent. Az elektromos teherautók hosszabb útvonalakon történő bevezetése előtt még mindig tornyosulnak kihívások, amelyeket le kell küzdeni, és az Erikssons Åkeri hangsúlyozza, hogy ez alapvetően számos, a cégen kívül álló tényező függvénye.


„Követnünk kell az ügyfeleink igényeit, és sok múlik a társadalom egészének támogatásán is” – mondja Christian Pedersen. „Jelenleg az elektromos teherautók ára túl magas. Egyes ügyfelek hajlandóak többet fizetni az elektromos szállításért, de az áraknak csökkenniük kell, ha azt akarjuk, hogy ezek a járművek versenyképesek legyenek. És a hatótávolságnak is meg kell nőnie ahhoz, hogy sok más útvonalon is életképes legyen ez a megoldás.”


A jó hír az, hogy a jelenlegi tendenciák szerint mind a költségek, mind a hatótávolság várhatóan javulni fognak. „Fontos megérteni, hogy egy ilyen átmenetet szegmensről szegmensre, piacról piacra kell bevezetni” – mondja Henrik Engdahl, a Volvo Trucks üzletfejlesztési igazgatója. Az Erikssons Åkeri a jelenlegi lépéseivel tovább tágítja a határokat – és ha sikerrel jár, az segíteni fog nekünk ezen a szegmensen belül is terjeszkedésbe fogni. Ennek során nőni fog a legyártott elektromos teherautók mennyisége, ami javítja a méretgazdaságosságot, és csökkenti a költségeket. A nyilvános töltési lehetőségek bővülésével a ma gyártott járművek sokoldalúbb igényeknek tudnak majd megfelelni, és így új szegmensekben is megvethetik a lábukat.”

Még mindig tanuljuk ezeknek a járműveknek a korlátait és a hatótávolságát, de úgy vélem, ezeken az útvonalakon elég sikeresek lettünk a dízelüzemű teherautók kiváltásában.

Az előrejelzések szerint az elektromos nehézteherautók töltőinfrastruktúrája a következő két évben jelentősen bővülni fog: Európában a piac várhatóan megduplázódik, Kínában pedig majdnem megháromszorozódik. Eközben az akkumulátortechnológia is folyamatosan fejlődik. „Ha megnézzük az eddigi fejlődést, 2019-ben, amikor először dobtunk piacra elektromos teherautót, az legfeljebb 200 kWh-t tudott” – mondja Henrik. „A második generációnál ez felment 264 kWh-ra, a jelenlegiek 540 kWh körül vannak. Lényegében tehát mindössze 3-4 év alatt megdupláztuk a járművek hatótávolságát. A megnövekedett töltési teljesítmény mellett az elektromos szállítás korlátait feszegetjük.”


A legutóbbi kísérleti program keretében az Erikssons Åkeri egyik sofőrje elektromos teherautójával Svédországból Dániába és onnan vissza vezetett, mi pedig követtük őt, hogy megtudjuk:
 

  • Milyen érzés elektromos teherautót vezetni egy teljes napon át két különböző ország között?
  • Hogyan igazítja a vállalat a jármű útvonalát a töltéshez?
  • Hogyan befolyásolja a töltés a sofőr napirendjét és munkaterhelését?

Tekintse meg a teljes filmet