Trucks

Járművezető-támogató rendszerek

A forgalomban intenzív interakciók történhetnek járművezetők és a közlekedés többi résztvevője között. Egy Volvo teherautóban a járművezetőnek számos, a balesetek elkerülését segítő támogató rendszerhez áll rendelkezésre. Olvasson tovább, vagy forduljon egy kereskedőhöz, ha kérdései merülnének fel.

Biztonság a járművezetők és a többi közlekedő számára

Rendszereinket úgy terveztük, hogy változatos szituációkban támogassák a járművezetőket a biztonság fokozásában. Legyen szó nagy sebességű autópályás haladásról, araszolásról a városi forgalomban vagy akár várakozásról a többi közlekedő között.

  A teherautó és a járművezető is a helyzet magaslatán

  Az éber járművezető és egy jól felkészített teherautó már jó kezdet a közlekedésbiztonság szempontjából. Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer – figyeli a nyomást a járműszerelvény minden gumiabroncsában – és figyelmeztet az alacsony légnyomásra, a gyors nyomásvesztésre vagy a magas hőmérsékletre. Magas szintű védelmet nyújt a defekt okozta balesetekkel szemben. Éberségjelzés – észleli az álmosság és a figyelmetlen vezetés jeleit. Ha pedig ilyet észlel, figyelmezteti a járművezetőt, és arra kéri, tartson pihenőt. Mindent a biztonságért.

  Jobb látási viszonyok mindenkinek

  A biztonságos vezetés támogatásának fontos eszköze a vezető látása. Az adaptív távolsági fényszórót úgy tervezték, hogy érzékelje a teherautó előtt haladó többi járművet, lehetővé téve, hogy a járművezető sötétben bekapcsolt távolsági fényszóróval, akkor is, ha az egyébként nem lenne helyénvaló. Ez a funkció dinamikusan változtatja a fénysugarat, hogy optimális megvilágítást biztosítson anélkül, hogy zavarná a többi járművezetőt, és az fokozza a teherautóvezető és a többi közlekedő biztonságát is.

  Mindig legyen biztonsági tartalék

  Nagy sebességű haladásnál a követési távolság egyfajta a biztonsági ráhagyást jelent. Az Ütközés-figyelmeztetés vészfékrendszerrel észleli az elöl haladó járműveket, valamint az oldalról közeledő vagy a teherautóval azonos irányba haladó gyalogosokat és kerékpárosokat, és figyelmezteti a vezetőt, ha fennáll az ütközés veszélye. Ha a járművezető nem cselekszik, és a kockázat továbbra is fennáll, a teherautó automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést. Az adaptív sebességtartó automatika automatikus fékezéssel és gyorsítással úgy igazítja a jármű sebességét, hogy az előtte haladó járműtől biztonságos távolságra haladjon. Minden sebességnél működik a teljes sebességű haladástól egészen a teljes megállásig – majd a forgalommal együtt a jármű is automatikusan elindul. Kényelem és biztonság az autópályás vezetés során.

  A pótkocsi tömegének kezelése

  Amikor jármű a pótkocsival csúszós felületen halad lefelé, előfordulhat, hogy a pótkocsi megtolja a teherautót, ami balesetveszélyes bebicskázást okozhat. A Stretch Brake fék segíthet ennek megelőzésében, azáltal, hogy szakaszosan fékezi a pótkocsit, így feszesen tartja a járműszerelvényt, javítva a közlekedésbiztonságot.

  Lássa a rejtett dolgokat

  Városi környezetben a gyalogosok és a kerékpárosok közel kerülhetnek a teherautókhoz, és a járművezetők nehezen látják, hogy mi történik a jármű közvetlen közelében. Az utasoldali sarokkamera felfedi az addig rejtett szögeket, és kiváló rálátást biztosít az utasoldal melletti területekre. A kamera az irányjelzővel együtt automatikusan bekapcsol, a kamera képe pedig az oldalsó kijelzőn jelenik meg.

  Magabiztos tolatás

  A hátsó kamera kiváló rálátást biztosít a teherautó mögötti területre, és segíti a járművezetőt abban, hogy jobban felügyelhesse a teherautó környezetét. A hátrameneti fokozat kapcsolásával automatikusan bekapcsol, és a kamera képe az oldalsó kijelzőn jelenik meg. A könnyű használat kényelmesebbé teszi a tolatást.

  Tiszta kilátás előre

  Az elülső holtteret lefedő asszisztens álló helyzetben és 10 km/h sebességig az elülső radar segítségével észleli a teherautó előtti kockázatos területen lévő közlekedőket, és figyelmezteti rájuk a járművezetőt. Ha a rendszer közlekedőt észlel a teherautó előtti veszélyzónában, értesíti a vezetőt. Ha megnő az ütközés veszélye, a rendszer hangjelzést is ad.

  Biztonság mindenekelőtt

  A kanyarodás vagy a sávváltás kockázatos lehet. Az oldalirányú ütközéselkerülést támogató rendszer a teherautó mindkét oldalán található radarszenzorokkal érzékeli a gyalogosokat, kerékpárosokat, illetve más járműveket a teherautó mellett. Noha a jogszabályok csak az utasoldali lefedettséget írják elő, rendszerünk lefedi a teherautó mindkét oldalát. Ha a rendszer a megfigyelt területen közlekedőt észlel, az oldalsó tükörben fényjelzésével tájékoztatja a járművezetőt. Ha a járművezető működésbe hozza az irányjelzőt, a rendszer villogó fénnyel és hangjelzéssel figyelmezteti. Ha a teherautó Volvo Dinamikus Kormányzással és sávtartást támogató asszisztenssel is rendelkezik, akkor aktív kormányrásegítést is kap.

  Vigyázz, ajtó!

  A gyalogosok és kerékpárosok a semmiből tűnhetnek elő, és nehéz észrevenni őket, ha a teherautó közvetlen közelében vannak. Az ajtónyitásra vonatkozó figyelmeztetés a teherautó mindkét oldalát radarszenzorokkal pásztázza, hogy észlelje a többi közlekedőt, és figyelmeztesse a járművezetőt és az utast rájuk, mielőtt kinyitnák a vezetőfülke bármelyik ajtaját. A rendszer akár két perccel a gyújtás kikapcsolása után is figyelmeztet.

  A megállás-elindulás gyerekjáték

  A gyakran elinduló és megálló forgalomban kihívást jelenthet a biztonságos vezetés. Az automatikus visszagurulás-gátló célja, hogy kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye a gyakori elindulásokkal és megállásokkal tarkított vezetést. Egészen addig automatikusan fékezve tartja a teherautót, amíg a járművezető meg nem nyomja a gázpedált. Mindez előre- és hátramenetben, emelkedőn, lejtőn és sík terepen is érvényes.

  Az elengedhetetlen tapadás

  A jó tapadás a záloga a megcsúszás elkerülésének és a biztonságos vezetésnek. Az aktív tapadásfelügyelet feladata, hogy szabályozza a kerekek kipörgését, és fokozza a biztonságot és a kényelmet. Ha a rendszer megcsúszásra utaló jeleket észlel, azonnal működésbe lép, hogy a kezelhetőség, a fékezési teljesítmény és a stabilitás javításával segítse a vezetőt az úton maradni a járművel.

  Csendes, mégsem észrevétlen

  Elektromos teherautóink csaknem hangtalanok. Ez pozitív tulajdonság vezető munkakörnyezetére és a városi környezetre nézve, de emiatt nehezebb észrevenni az elektromos teherautókat. A figyelmeztető hangjelző rendszer olyan hangokat ad ki, amelyek elég feltűnőek ahhoz, hogy a teherautó közelében tartózkodók észre vegyek azt, ám mégis kellemesek a vezető és a többi közlekedő számára. A rendszert úgy tervezték, hogy túlzott zaj nélkül fokozza a gyalogosok és kerékpárosok biztonságát.

Áttekintés

Termékjellemzők

 

További információ

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer

 

 

 

 

Adatlapok letöltése >

Éberségjelzés

Adaptív Távolsági Fényszóró

 

 

 

 

Intelligens sebességszabályozó

Ütközésfigyelmeztetés vészfékrendszerrel

Adaptív sebességtartó automatika

Elülső holtteret lefedő asszisztens

Oldalirányú ütközéselkerülést támogató rendszer

Ajtónyitásra vonatkozó figyelmeztetés

 

 

Automatikus visszagurulás-gátló

 

 

Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel

 

 

 

Elektronikus menetstabilizáló

 

Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilizáló Asszisztenssel

 

 

 

Lejtmenetvezérlő

 

 

 

Stretch Brake fék

 

 

 

Utasoldali sarokkamera

 

Tolatókamera

 

Aktív tapadásfelügyelet funkció

 

 

 

 

Figyelmeztető hangjelző rendszer*

 

 

 

*Csak elektromos teherautók esetében

       

KÉRDEZZE MEG HELYI SZAKÉRTŐJÉT

Helyi Volvo Trucks kereskedője örömmel bemutatja
Önnek a járművezető-támogató rendszereinket, és megválaszolja kérdéseit.