Trucks

Csak vezessen

A VOLVO TRUCKS I-SHIFT VÁLTÓJA

Az I-Shift a Volvo Trucks automatizált sebességváltóinak családja. Ezeket mind arra tervezték, hogy a vezetést egyszerűbbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé tegyék. Minden sebességváltás tökéletesen – és automatikusan – időzített, és a legújabb generáció minden eddiginél gyorsabb és simább váltást kínál. A szoftvercsomagok kínálatával az I-Shift váltót az igényeihez igazíthatja. Az I-Shifthez olyan funkciók is elérhetők, amelyek bizonyos helyzetekben lehetővé teszik az egy pedálos vezetést is. A teherautó típusától függően olyan I-Shift verziók is elérhetők, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg. Ilyen például a kúszófokozatokkal rendelkező I-Shift és az I-Shift Dual Clutch kettős tengelykapcsolós váltó.

Hogyan működik az I-Shift?

Az I-Shift egy „hagyományos” szinkronizálatlan manuális sebességváltóra épül – a kompakt dizájn és a nagy hatékonyság ennek köszönhető. A varázslat az elektronikus vezérlőegységben történik, amely a tengelykapcsolót és a fokozatváltásokat vezérli. A jármű sebességéről, tömegéről, az út meredekségéről és a szükséges forgatónyomatékról érkező információk folyamatos kiértékelése alapján minden fokozatváltást kiemelkedő pontossággal hajt végre. A rendszer a motorral is kommunikál, lehetővé téve a fordulatszám és a fékek optimalizálását a legjobb teljesítmény eléréséhez.

Az I-Shift a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM, a Volvo FMX és a Volvo FE teherautókhoz elérhető.

Kúszófokozatokkal rendelkező I-Shift – induljon onnan, ahonnan akar

Különösen nehéz rakományokat szállít? Problémás álló helyzetből elindulni emelkedőn vagy rossz útviszonyok közepette? Szerelje fel teherautóját kúszófokozatokkal rendelkező I-Shift váltóval, és hagyja ezt a gondot messze maga mögött. Javul az elindulási képesség és a tengelykapcsoló terhelése akár 75 százalékkal is csökkenhet. Válasszon egy vagy két kúszófokozatot, illetve a kiegészítő hátrameneti fokozatok opcióját. Az áttételezés lehetővé teszi, hogy rendkívül lassan, akár 0,5-2 kilométer/óra sebességgel haladjon, a motor forgatónyomatékát pontosan szabályozva.


Kússzon lassan, vezessen hatékonyan


A kúszófokozatokkal rendelkező I-Shift váltóval sem az üzemanyag-fogyasztás, sem az elindulási képesség szempontjából nem kell kompromisszumot kötnie. Mindkettő előnyeit kihasználhatja. Válasszon egy hosszabb hátsóhíd-áttételt, így jó minőségű utakon haladva az utazósebességet jelentősen kisebb fordulatszám mellett tarthatja. Mindez kényelmesebb és az üzemanyag-hatékonyság szempontjából is jobb.

 

A kúszófokozatokkal rendelkező I-Shift a Volvo F16, a Volvo FH, a Volvo FM és a Volvo FMX teherautókhoz érhető el.

 

 

I-Shift Dual Clutch – a vezetés teljesen új módja

Szállítási feladatai nagy teljesítményt és gyakori fokozatváltásokat igényelnek? Akkor válassza az I-Shift Dual Clutch kettős tengelykapcsolós váltót – ez kiemelkedően finom gyorsítást kínál zökkenőmentes váltásokkal. A másodperc töredéke alatt vált fokozatot.

 

Folyamatos teljesítményleadást biztosít, amely megváltoztatja vezetési stílusát – és javítja a termelékenységét. A nyomaték folyamatos, így egy kanyar közepén is magabiztosan válthat fokozatot. A zökkenőmentes erőfolyamnak köszönhetően a szállítmány is stabil marad. A motor erejét folyamatosan közvetíti a kerekekhez, így minimális az elakadás vagy csúszós útviszonyok esetén a tapadásvesztés veszélye. Még lejtőn lefelé visszaváltva és motorfékezés közben is biztosan számíthat a stabil tapadásra és a biztonságos futásra.

 

Folyamatos erőfolyam
 

Az I-Shift Dual Clutch kettős tengelykapcsolós sebességváltó képes még az adott fokozatban haladva már előre kiválasztani a következő fokozatot. Az egyik tengelykapcsoló mindig nyitott, míg a másik zárt állapotban dolgozik. A két behajtótengely, valamint a fogaskerekek és a kapcsolóelemek leleményes elrendezésének köszönhetően egyszerre két fokozat is kiválasztható egyszerre. És az eredmény? Zökkenőmentes fokozatváltás a másodperc töredéke alatt – az erőfolyam megszakítása nélkül.

 

Az I-Shift Dual Clutch a Volvo FH, a Volvo FM és a Volvo FMX teherautókhoz érhető el.

Terepfék egy pedálos vezetéssel

Ha nehéz terepen, alacsony sebességgel vezet, és mind a motor nyomatéka, mind a fékerő precíz szabályozására van szüksége, a terepfék hasznos opció. Teherautójának egypedálos vezetési funkciót biztosít, mivel lehetővé teszi a gáz és a kerékfékek a szabályozását kizárólag a gázpedál használatával. Segít megállítani és pozícionálni teherautóját úgy, hogy egyik kereke egy sziklára vagy más akadályra anélkül, hogy lecsúszna. A terepfék a Volvo FH16 és a Volvo FMX modellekhez érhető el, és 4 km/h sebességig aktív.

Irányváltás egypedálos vezetéssel

Ha gyakran vált előre és hátramenet között a manőverezés során, az I-Shift Irányváltás funkciója a legjobb barátja lesz. Lehetővé teszi, hogy előre haladjon, hátramenetbe kapcsoljon, és szabályozza a fékerőt kizárólag gázpedál segítségével, a fékpedál használata nélkül. Természetesen ez fordítva is működik, amikor hátramenetből vált előremenetbe. Ez a funkció 20 km/h sebességig aktív.

Active Grip Control minden körülmények között

Az I-Shift olyan fejlett kipörgésgátló rendszert kínál, amely javítja a tapadást és az elindulási teljesítményt műúton és terepen is. Ezt a motor nyomatékának gyors szabályozásával teszi lehetővé, így csökkentve a kerekek kipörgését. A rendszer zűrható differenciálművel rendelkező hátsó tengelyek és zárható differenciálmű nélküli hátsó tengelyek estében is működik.

E teherautókhoz elérhető

KÉSZEN ÁLL A VÁLTÁSRA?

Beszéljünk az automatizált fokozatváltásról!