Trucks

Így javíthatjuk a teherautók üzemanyag-hatékonyságát

Nem meglepő, hogy az üzemanyagköltségek jelentik a legnagyobb kiadást a fuvarvállalatok számára. Sok üzemeltető esetében ezek összege az összköltség 1/3-a vagy még több is lehet. Hogyan csökkenthetjük tehát az üzemanyag-fogyasztást? A lényeg az, hogy tudjuk, melyek a fő tényezők, és milyen szerepet játszanak. Ez az oldal azt mutatja be, hogy mi mindent érdemes fontolóra vennünk, ha csökkenteni szeretnénk az üzemanyagszámlát a teherautó specifikációitól és karbantartásától a járművezető teljesítményén át a flottakezelésig.

Mi befolyásolja leginkább az üzemanyag-fogyasztást?

A teherautó maga

A lehető legjobb üzemanyag-fogyasztás elérése érdekében megfelelő specifikációjú teherautóra van szükségünk. Itt három fő területet kell figyelembe vennünk: a hajtásláncot, a légellenállást és a gördülési ellenállást.

A specifikációk megadása mellett az üzemanyag-hatékonyságot a flotta karbantartásához és kezeléséhez szükséges megfelelő teherautó-szolgáltatásokkal is javíthatjuk.

Járművezetői teljesítmény

Tudta, hogy a kiemelkedő járművezetők általában 5-10%-kal jobb üzemanyag-hatékonysággal vezetnek az átlagos járművezetőkhöz képest? A különbség ennél még nagyobb, akár 20%-os is lehet.

A sebességtartó automatika, a megfelelő sebességgel és kellő fékezéssel történő vezetés néhány olyan módszer, amellyel a járművezető befolyásolni tudja az eredményességet.

Öt fő kérdés az üzemanyag-fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás és a flottaköltségek javításával kapcsolatban

Az üzemanyag-fogyasztást leginkább befolyásoló tényezők bemutatása.

1. Hogyan optimalizáljuk a hajtásláncot?

A hajtáslánc az egyik legfontosabb tényező a teherautó üzemanyag-fogyasztását illetően. Miután kiválasztottuk, ezzel a teherautó üzemanyag-fogyasztásának nagy részét is fixáljuk – éppen ezért kritikus fontosságú, hogy megfelelő legyen. És bár a hajtáslánc minden alkatrésze – a hátsó tengelytől a sebességváltóban lévő olajig – fontos az összkép szempontjából, a három legnagyobb hatást kifejtő alkatrész mégis a motor, a sebességváltó és a sebességtartó automatika.

Mára a legújabb technológiai fejlesztések eredményeként ezen alkatrészek mindegyike a hatékonyság új szintjét képviseli. A Turbo Compound motorok (például a D13TC) nagyobb teljesítményre és jobb üzemanyag-fogyasztásra képesek az eSCR-eknél, emellett pedig jelentősen csökkentik az AdBlue használatát. Az automatizált váltók, például az I-Shift, valós idejű vezetési adatokat használnak annak érdekében, hogy minden váltás rendkívül pontos legyen. Az előrelátó sebességtartó automatika (I-See) bevezetése után pedig a járművezetők még hegyvidéki terepen is levehetik a lábukat a gázpedálról – és még több üzemanyagot takaríthatnak meg.

A három legfontosabb tényező a hajtásláncokkal kapcsolatban

Ismerje meg ezeket a megoldásokat az optimális hajtáslánc kiválasztásához.

2. Hogyan javíthatjuk az aerodinamikát?

Az aerodinamika egy másik olyan specifikációs tényező, amely nagy hatással van a teherautó üzemanyag-fogyasztására. A teljesítményt a külső tartozékoktól a tükrökön át az elülső légterelőkig bármi befolyásolhatja, de a legfontosabbak a következők:

  • Fülkedizájn
  • Tetőlégterelők és a fülke oldalsó légterelői
  • Alváztakaró elemek és sárvédők
  •  Pótkocsi

Hogyan javíthatjuk tehát a teherautók aerodinamikáját? A fülkék szempontjából a magasság, a tető dőlésszöge és a kialakítás is egyaránt fontos. De mi a helyzet a tetőlégterelővel, a fülke oldalsó légterelőivel, az alváztakaró elemekkel és a sárvédővel? Mindegyik javítja az üzemanyag-fogyasztást, de ügyeljünk arra, hogy a tetőlégterelő eleve gyárilag legyen felszerelve – már 5 cm-rel alacsonyabbra vagy 10 cm-rel magasabbra szerelve is befolyásolhatja a potenciális üzemanyag-megtakarítást. Ami pedig a pótkocsikat illeti: kiemelten fontos, hogy kiváló állapotban legyenek, és be legyenek állítva a kerekeik. A Pótkocsiszerviz szolgáltatás egyszerre végzi el a jármű teljes karbantartását.

 Pótkocsiszerviz

3. Hogyan csökkenthetjük a gördülési ellenállást?

A gördülési ellenállás az üzemanyag-mennyiségre ható harmadik legfontosabb specifikációs tényező. Elsősorban a következők határozzák meg:

  • Gumiabroncsok
  • Kerékbeállítás

A gördülési ellenállás csökkentése érdekében az úgynevezett „többfunkciós” gumiabroncsok helyett üzemanyag-optimalizált gumiabroncsokat használjunk, és ügyeljünk arra, hogy ne vezessünk alacsony nyomású abroncsokkal vagy helytelenül beállított tengelyekkel. A nem megfelelő beállítás instabilitást okoz a kormányzásban, a jármű pedig nagyobb helyet foglal el az úton, mivel a kerekek nem ugyanazon a nyomvonalon haladnak. Mindez növeli a légellenállást, ami rontja az üzemanyag-fogyasztást.

4. A teherautó-karbantartás, a flottakezelési szolgáltatások és a hálózatalapú megoldások hogyan csökkentik az üzemanyagköltségeket?

A megfelelő szolgáltatások megkönnyíthetik az üzemanyag-fogyasztás nyomon követését és javítását, valamint a flotta csúcsformájának megőrzését.

5. Hogyan befolyásolja a járművezető teljesítménye az üzemanyag-fogyasztást? 

A járművezetők képzése ugyanolyan fontos, mint a teherautók karbantartása. Miért? A megfelelően képzett és motivált járművezetők bizonyítottan produktívabb, hatékonyabb és biztonságosabb munkavégzésre képesek. Az üzemanyag-megtakarítással kapcsolatban a járművezető legfontosabb feladata az, hogy megfelelő szokásokat alakítson ki a következő területeken:

  •  Utazósebesség
  • Sebességtartó automatika
  • Fékezés

További tényezőnek számít például az előrelátó vezetés, az üresjárat és a városi forgalomban való vezetés.

A járművezetők teljesítménye – és az eredményesség – úgy javítható a legbiztosabban, ha Ön igénybe veszi járművezetőknek szóló képzéseinket. Az üzemanyag-megtakarításon túlmenően fokozhatják a produktivitást, növelhetik a járművezetők szaktudását, javíthatják a biztonságot, valamint segíthetnek a legjobb járművezetők megnyerésében és megtartásában.

Járművezető-továbbképzés

Alternatív üzemanyagok

Mennyire egyszerű elektromos közlekedésre váltani?

Csökkentse a lábnyomát!

Vonatkozó hírek és történetek

Latest Press Release

Latest Press Release

Forduljon értékesítőjéhez

A megfelelő alkatrész megtalálásától a teherautó karbantartásáig, illetve szervizeléséig a helyi Volvo Trucks márkakereskedő örömmel áll az Ön rendelkezésére. Hívjon minket – vagy még jobb, ha ellátogat hozzánk.