Trucks

Berk Keskin
2024-01-30
Technológia és innováció Üzemanyag-hatékonyság
Author
Berk Keskin
Head of Exterior Design

Miért jelent többet a teherautódizájn az esztétikumnál

A jó teherautódizájn nem csupán az esztétikum és a funkcionalitás harmóniájáról szól, hanem a jármű energiahatékonyságának maximalizálása és a CO2-kibocsátás minimalizálása is fontos szempont. Ami a teherautó-tulajdonosok számára mindössze egy elegáns dizájnrészletnek tűnhet, az valójában az üzemanyag-takarékossághoz is hozzájárulhat.
 

Sok teherautó-tulajdonos számára a fuvarozási vállalkozás napi kihívásaihoz képest a külső megjelenés nem bír kiemelt fontossággal. Pedig a jármű külső kialakítása nem csak annak esztétikai megjelenését befolyásolja, hanem közvetlen hatással van az üzemanyag-fogyasztásra és az energiahatékonyságra, mégpedig az aerodinamikára gyakorolt hatása révén.
 

Valójában az aerodinamikai ellenállás jelentős részben felelős a teherautó üzemanyag-fogyasztásáért a tipikus távolsági üzemeltetés során. Egy akkumulátoros elektromos teherautó esetében az energiaveszteség arányaiban még nagyobb lehet, mint a dízelüzemű modelleknél. Emiatt a teherautó-tervezők az új járművek fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak az aerodinamikai tulajdonságokra.
 

„Tervezőként természetesen olyan teherautókkal szeretnénk megörvendeztetni ügyfeleinket, amelyek jól néznek ki, de más követelményeket is figyelembe kell vennünk – például az üzemanyag-fogyasztást és az energiahatékonyságot” – mondja el Berk Keskin, a Volvo Trucks külső formatervezésért felelős vezetője.
 

„Aerodinamikai szakértőink véleménye nagy mértékben befolyásolja formanyelvünket, és a zártabb karosszéria-kialakítások, valamint az áramvonalas és zavartalanul „folyó” felületek felé terel minket. Időnként igencsak korlátozónak érezzük meglátásaikat, de a feladatunk az, hogy megoldjuk ezeket a kihívásokat, miközben olyan teherautót alkotunk, amely tetszetős látványt nyújt.”
 

Hogyan alakította a teherautók aerodinamikája a modern járműtervezést

Az elmúlt évtizedekben, ahogy az aerodinamika jelentősége nőtt, a teherautókon egyre lekerekítettebb sarkok és simább felületek jelentek meg, és szinte eltűntek az illesztési hézagok a fülkék elejéről. Egyre fontosabbá váltak a tető- és oldalburkolatok, az oldalsó panelek, spoilerek és légterelők használata is.  

A járművek aerodinamikai jellemzőinek maximalizálása érdekében a spoilerek, légterelők, tető- és oldalburkolatok egyre fontosabb szerepet kezdtek betölteni a napjaink teherautóin.

„Az fő cél az, hogy segítsünk a fülke előtt rekedt levegőnek kiszabadulni, és eláramolni a teherautó oldalai mentén. Tervezőként azon dolgozunk, hogy eltávolítsunk vagy kisebbé tegyünk minden olyan külső elemet – például a réseket, paneleket vagy a kiálló elemeket, mint az oldalsó tükrök – amely megzavarná ezt a folyamatot.”
 

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a motorra épített vezetőfülkés teherautók kialakítása évtizedek óta változatlan. De folyamatosan számos változtatás és frissítés történik, elsősorban azért, mert állandó igény van az aerodinamikai hatékonyság fokozására. Az új technológiák és a jogszabályok változásai pedig folyamatosan új lehetőségeket nyitnak meg.
 

„Az oldalsó tükröket helyettesítő kamerarendszerek nagy áttörést jelentenek az aerodinamikát illetően” – mondja Berk. „Az oldalsó tükrök egy részének eltávolítása a járműről jelentősen mérsékli a légellenállást.”
 

A közelmúlt további újításai közé tartoznak a légfüggöny-hosszabbítások és a pótkocsi hátulján elhelyezett diffúzorrendszerek, amelyek a jármű hátuljától kilépő légáramlást formálják. A külső tartozékok, mint például a vadrácsok, légkürtök vagy extra fényszórók negatívan befolyásolják az aerodinamikát, és a teherautó-tulajdonosoknak általában kompromisszumot kell kötniük a tartozék által biztosított előnyök és az üzemanyag-hatékonyság között. Néha azonban lehetséges olyan megoldásokat találni, amelyek mindkét követelménynek megfelelnek.
 

„Például, ha hangosabb kürtöket szeretnénk, ezt jobb hangszórókkal is meg lehet oldani, a külső légkürtök helyett. Vagy ha további világításra van szüksége, a kiegészítő fényszórókat be lehet simítani a jármű formájába is.” 

Tervezőként természetesen olyan teherautókkal szeretnénk megörvendeztetni ügyfeleinket, amelyek jól néznek ki, de más követelményeket is figyelembe kell vennünk – például az üzemanyag-fogyasztást és az energiahatékonyságot.

Merre halad a teherautók aerodinamikájának fejlesztése?

Az aerodinamika hatékonyabbá tétele egy soha véget nem érő folyamat, új technológiákkal és új lehetőségekkel. Például az egyik lehetséges fejlesztési területet olyan kerékburkolatok jelentenék, amelyek eltűntetnék a kerék körüli réseket, azonban jelenleg a hűtési igény még megakadályozza ennek a koncepciónak a megvalósítását.
 

„Tisztán aerodinamikai szempontból a teherautó ideális kialakítása a könnycsepp forma lenne – elöl teljesen kerek, hosszú, hegyes hátsó résszel” – mondja el Berk. „A jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé, de a CO2-kibocsátás csökkentésének szükségessége arra ösztönzi a kormányokat és a hatóságokat, hogy változtassanak az előírásokon. Ez viszont nagyobb szabadságot biztosít számunkra, hogy még energiahatékonyabb teherautókat tervezzünk, és még nagyobb üzemanyag-megtakarítást érjünk el ügyfeleink számára.”  
 

Ha többet szeretne megtudni az aerodinamikáról és annak vállalkozására gyakorolt ​​hatásairól, olvassa el az alábbi cikket, és nézze meg rövidfilmünket. Ezekből a következőket tudhatja meg:
 

●       Jobban megértheti a teherautó körüli levegőáramlást és annak az üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatását.

●       Tippeket kaphat a teherautó aerodinamikájának optimalizálásához.

●       Miért ugyanolyan fontos az aerodinamika az akkumulátoros elektromos teherautóknál, mint a dízelmotoros teherautóknál?