Trucks

Üzleti aspektusok és üzemeltetés

 

Bár az elektromos teherautók népszerű megoldásnak bizonyulnak azon vállalkozások körében, amelyek csökkenteni szeretnék a kibocsátásukat és növelni szeretnék a termelékenységüket, meg kell győződnie arról, hogy minden, ami az elektromos járművekre való átálláshoz kapcsolódik – a töltési infrastruktúrától a finanszírozási csomagokig – megfelelő-e az Ön számára. Az ezzel kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok jó áttekintést nyújt Önnek.

 

Az iparág szemszögéből ezt a technológia leghatékonyabb felhasználására vonatkozó ismeretek fejlesztése jelenti az útvonalak, az akkumulátor-energiafelhasználás, a szervizelési ütemezések és a teherautók rendelkezésre állásának optimalizálása révén. Társadalmi szempontból az átállást ösztönző eszközökkel, beleértve azt támogató adórendszerrel, valamint a zöld elektromosság, a gépjárműtöltési infrastruktúra és a hálózati kapacitás biztosításával kell elősegíteni úgy, hogy ez sok jármű számára legyen előnyös. A fő szempont a fenntarthatóbb szállítmányozás iránti igény. A belátható jövőben ez lesz az átmenetet segítő hajtóerő. Európában, a 2025-ben és 2030-ban érkező új, szigorúbb, a nehéz járművekre vonatkozó CO2-szabályozások ösztönzik a lépéseket az elektromobilitás irányába. Egyre több országban vezetnek be kormányzati ösztönzőket a telepítés felgyorsítására.

Mivel az elektromos teherautók nem termelnek kipufogógázt, zéró károsanyag-kibocsátású zónákba is végezhetnek szállítást. Ezenkívül halkabbak, azaz éjszaka is közlekedhetnek a városokban – ez más nehézgépjárműveknek ilyenkor nem engedélyezett. Az elektromos teherautók így növelni tudják a vállalkozások hatékonyságát. A teherautók akkor is úton lehetnek, amikor kisebb a torlódás, és így gyorsabban és könnyebben tudnak szállítani. A produktivitást is javítják, mert több utat tudnak megtenni olyankor, amikor kisebb a forgalom, halk működésük miatt pedig még jobban megközelíthetik a kiszállítási pontot. Az elektromos teherautók a kevesebb vibrációnak és a csendes működésnek köszönhetően jobb munkakörnyezetet kínálnak a járművezetők számára.

Ez a teherautó modelljétől és az akkumulátorok számától függ. Jelenleg elektromos teherautóink egy feltöltéssel jellemzően 300 km-es hatótávolságot tesznek lehetővé, a Volvo FL Electric pedig akár 450 km megtételére is képes. Ha a szabályozott ebédszünetben is töltik, a hatótáv kibővül. A hatótávolság azonban a külső körülményektől, így például az időjárástól, valamint a teherautó össztömegétől és a járművezető vezetési stílusától is nagy mértékben függ. A hatótávolságot és az élettartamot gazdaságos vezetési módok alkalmazásával, a járművezető betanításával, valamint az akkumulátorok töltési és kezelési utasításainak betartásával lehet meghosszabbítani. Minden ügyfélnél alaposan megvizsgáljuk a fennálló körülményeket, továbbá felvázoljuk a lehetséges útvonalakat és gépjárműtöltési stratégiákat. Az ügyfelek digitális eszközökkel nyomon követhetik és megtervezhetik a teherautó használatát, így a gépjárműtöltési mintázatok idővel javulni fognak.

A Volvo Trucks segít az ügyfeleknek az elektromos teherautók útvonaltervezésében, hogy a lehető legproduktívabbak legyenek. A sebesség, a teher, a forgalmi információk, a domborzat és a gyorstöltés lehetőségei mind olyan paraméterek, amelyeket figyelembe kell venni. A Volvo Connect portálon megtalálható a Route & Range Planning (Útvonal- és hatótávolság-tervezés) funkció, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy útvonalakat tervezzenek, és megosszák őket a járművezetővel a teherautó műszeregységének felületén. Ez megkönnyíti a hatótávolság kiszámítását, és a töltési állapot alapján több szállításra is ad lehetőséget

A nettó zéró CO2-kibocsátás és alacsony zajszintet kínáló elektromos teherautók lehetővé teszi az áruszállítást zéró károsanyag-kibocsátású zónákba, olyan időszakokban is, amikor a hagyományos meghajtású modelleket rendszerint nem lehet használni. Ez több és gyorsabb szállítást tesz lehetővé egy műszakon belül. Az elektromos teherautókban a vezetési élmény is pozitívabb az alacsonyabb rezgésszintnek és a gyorsabban reagáló gázpedálnak köszönhetően. Mivel nem keletkeznek kipufogógázok, ez jobb munkakörülményeket teremt a járművezetők számára, és a környezeti terhelése is kisebb. Ezenkívül az elektromos teherautókkal az árucikkek az épületek belsejébe is elszállíthatók. A szállításokat megrendelők közül sokan ambiciózus célokat tűzött ki a zéró kibocsátású szállítások megvalósítására, és azok a fuvarozók esetében, akik ezt tudják kínálni, valószínűleg növekedni fog a kereslet a szolgáltatásaik iránt.

A teljes mértékben elektromos teherautók ideálisak áruszállításra a városokban és azok környékén előre megadott útvonalakon; ebbe az is beletartozik, hogy a munkanap végén visszatérnek a telephelyre, hogy feltöltsék őket.

 

Az elosztófuvarozás, a nagyvárosi építkezések és a (gyakran a városvezetés vagy az önkormányzat számára végzett) szemétszállítás például olyan szegmensek, amelyek korán használni kezdték az elektromos teherautókat. A Volvo nehéz elektromos teherautóinak kapacitása azonban már a városok közötti áruszállítást is lehetővé teszi.

 

Jelenleg egyes elektromos teherautóink akár 450 km-es hatótávolságot is kínálnak egyetlen töltéssel. Ha a kötelező ebédszünetben is töltik a teherautót, a hatótáv meghosszabbodik.

Az elektromos üzemre váltás, legyen szó akkumulátoros vagy üzemanyagcellás elektromos járművekről, egyre több szegmensben válik lehetővé. A fő kivételt a gépjárműtöltési infrastruktúra hiánya miatt jelenleg a távolsági fuvarozás, valamint a faipari, építőipari és bányászati nehézfuvarozás jelenti.

Az elektromos teherautók eleinte nagyobb befektetést igényelnek, mint a nekik megfelelő dízelüzemű modellek, azonban üzemeltetésük olcsóbb. Jelenleg azonban átmeneti szakaszban vagyunk a fosszilis üzemanyagok és a hosszú távon fenntartható szállítmányozási megoldások között, és az új technológia költségei a javuló méretgazdaságosság miatt idővel várhatóan csökkenni fognak. Az elektromos teherautók energiahatékonyabbak, a dízel teherautóknál, sok esetben a különbség akár 50% is lehet.

A nagy fuvarozó vállalatok kezdik érezni a nyomást megrendelőik és a végfelhasználók részéről a fenntarthatóbb szállítási megoldások iránt. Egyre több vállalkozás szeretné csökkenteni CO2-kibocsátását, és hozzájárulni egy fenntarthatóbb társadalomhoz. Új üzleti lehetőségek nyílnak meg azon vállalatok számára, amelyek olyan helyekre és időpontokban szeretnének árut szállítani, ahová és amikor dízelüzemű teherautókkal nincs lehetőség. Egyre több város vezet be zéró károsanyag-kibocsátású zónákat, ahová csak elektromos járművekkel lehet behajtani. Olyan adózási formákról is tárgyalnak, amelyek támogatják a CO2-semleges társadalomba történő átmenetet.

A megtérülési idő nagymértékben függ az adott piaci szegmenstől és a helyi piactól. Az elektromos teherautók új üzleti lehetőségeket is jelenthetnek. Gazdasági életképességük a méretgazdaságosság és a különböző piaci szegmensek érésének függvényében idővel tovább fog növekedni. Az alacsony változó költségek miatt igaz az, hogy minél többet használják a teherautót, annál nagyobb a jövedelmezőség. A magas kezdeti beruházás megtérülése után az elektromos teherautók alacsony változó költségei pozitív hatással lesznek a jövedelmezőségre.

A jövedelmezőség nagymértékben függ a szállítmányozás típusától. Az elektromos teherautók kezdeti beszerzési költsége magasabb, azonban új lehetőségeket jelentenek a fuvarozó vállalatok számára abban, hogy javítsák produktivitásukat, és új üzleti területeket fedezzenek fel. Egy példa: csúcsidőn kívül képesek üzemelni, és versenytársaiknál hatékonyabban elégítik ki a városi hatóságok és más ügyfelek igényeit. Az alacsony változó költségek miatt igaz az, hogy minél többet használják a teherautót, annál nagyobb a jövedelmezőség. A magas kezdeti beruházás megtérülése után az elektromos teherautók esetében alacsonyak a változó költségek, ami egyúttal pozitív hatással lesz a jövedelmezőségre.

Ha többet szeretne tudni a rendelkezésre álló lehetőségekről, forduljon a helyi energiaszolgáltatóhoz.

Az elektromos teherautókat ideális esetben éjszaka, a telephelyen kell feltölteni, hogy az energiaköltségek a lehető legalacsonyabb szinten maradjanak. Ezenkívül gondosan kell megtervezni az útvonalakat, hogy a lehető legjobban ki tudják használni a rendelkezésre álló energiakapacitást. Egyéb esetekben ugyanazok a szempontok érvényesek, mint más típusú teherautóknál. Meg kell győződni arról, hogy a jármű a feladatnak megfelelően legyen beállítva, és gazdaságosan kell vezetni, továbbá karbantartási tervet kell készíteni a lehető legjobb teljesítmény és rendelkezésre állás biztosítása érdekében.

Számos uniós ország biztosít valamilyen ösztönző eszközt a még inkább környezetbarát technológiák, például az elektromos teherautók használatának előmozdításához. További információért forduljon a Volvo Trucks helyi képviselőjéhez az Ön országában.

Az energiaköltségek országonként jelentősen eltérnek. Egy teherautót általában olcsóbb éjszaka, a telephelyen feltölteni. Forduljon a helyi energiaszolgáltatóhoz, hogy megtalálja a mind pénzügyi, mind környezetvédelmi szempontból legjobb megoldást.

A akkumulátoros-elektromos járművek (BEV) pénzügyi és környezetvédelmi előnyeik miatt valószínűleg a városi és regionális közlekedés nagy részét fogják biztosítani a jövőben. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elektromos mobilitás velünk marad. A technológia jól bevált buszok, autók és más nehézgépek esetében. A szállítmányozási ágazatban széles körben elterjedt nézet az, hogy az elektromos teherautók létfontosságú szerepet kapnak majd a fosszilis üzemanyagok nélküli jövőre történő átállás során.

Az összehasonlításhoz általánosságban meg kell vizsgálni a teljes fenntartási költséget. Az elektromos teherautókra való áttérés magasabb előzetes befektetést jelent a szállítmányozó vállalat számára, amit lényegesen alacsonyabb üzemeltetési költségek követnek majd. Az elektromos teherautók gyakran új üzleti lehetőségeket is hoznak magukkal mivel árukat szállíthatnak olyan helyekre és időpontokban, ami a fosszilis üzemanyaggal üzemelő teherautók esetében nem lehetséges. Egyre több város vezet be zéró károsanyag-kibocsátású zónákat, ahová csak elektromos járművekkel lehet behajtani. A megoldás alkalmasságát a helyi ügyfelekkel közösen kell elemezni. Emellett úgy véljük, hogy a kezdeti beruházás összege a darabszám növekedésével mérséklődni fog, és idővel az akkumulátorok ára is csökken. 

A szállítások megrendelői számos dolgot tehetnek annak érdekében, hogy a továbbiakban is hatékonyan támogassák az elektromos átállást. A partnerség kulcsfontosságú, és a bizalom felépíthető a nyitottsággal a vállalkozása előtt álló kihívások irányába, valamint az adatok megosztásával. Az elektromos szállítmányozást megkönnyítő gyakorlati intézkedések lehetnek: hosszabb szerződések biztosítása az elektromos teherautókat használó cégek számára, töltőberendezések biztosítása a saját telephelyen, valamint az indulási és érkezési idők rugalmasabbá tétele.

Kérdése van?

Területi Volvo Trucks értékesítője megadja a választ. Ugorjon be hozzá, hívja fel, vagy kérje meg, hogy látogassa meg Önt!