Trucks

Akkumulátorok és töltés

 

Hogyan teljesítenek az akkumulátorok más üzemanyagforrásokkal összevetve, és mit jelent valójában az elektromos akkumulátorok használatára való átállás? Tudjon meg többet az akkumulátoros elektromos technológiáról és hogy, miért és hogyan lehet ideális és jövőbiztos megoldás vállalkozása számára a gyakran ismételt kérdésekből és rájuk adott válaszainkból.

Minden közvetlen és közvetett beszállítónktól megköveteljük, hogy velünk megegyező értékeket valljanak az emberi jogok, a környezetvédelem és az etikus üzleti magatartás tekintetében.

A lítium-ion akkumulátorok tartalmaznak bizonyos ritka anyagokat, például nehézfémeket és ritkaföldfémeket. Előfordulhat, hogy a lítium-ion akkumulátorokban és más elektromobilitási alkatrészekben található ritka anyagok némelyike olyan forrásokból származik, amelyek közvetlenül vagy közvetve a származási területen működő fegyveres csoportok javát szolgálják. Ezeket az anyagokat gyakran konfliktusövezetekből származó ásványi anyagoknak nevezik. A Volvo Trucks a teljes ellátási láncát felméri annak érdekében, hogy a teherautó-akkumulátorokban használt összes tantál, volfrám, tellúr, arany és kobalt konfliktusmentes övezetekből származzon. A Volvo Csoport tiszteletben tartja az emberi jogokat, és a gyermekmunka vagy a kényszermunka semmilyen formáját sem tűri el. Együttműködünk az európai autóiparral is a „Drive Sustainability” kezdeményezésen (www.drivesustainability.org) keresztül. Ennek az együttműködésnek az a célja, hogy közösen segítsük elő a pozitív változást az autóipari ellátási láncban az emberi jogok és a környezetvédelem tekintetében.

Az életciklusuk végére ért akkumulátorok száma eddig meglehetősen alacsony volt, de az elektromos teherautók gyártásának felgyorsulásával az újrahasznosítás és az újrafelhasználás iránti igény is növekszik. Hogy felkészüljön erre, a Volvo Trucks hulladékgazdálkodókkal és más érintett szereplőkkel együttműködve növeli meg az elektromos akkumulátorok újrahasznosítási arányát. Vizsgáljuk a régi akkumulátorok másodfelhasználásának lehetőségeit is, hogy módot találjunk hasznos élettartamuk meghosszabbítására más alkalmazási területeken, például az épületek energiatárolásában.

 

A Volvo Group létrehozta a Volvo Energy üzletágát, amely ez első teherautóban történő felhasználást követően gondoskodik az akkumulátorokról. Lesz lehetőség a más célú hasznosításra pl. energiatárolásra, valamint elérhető az újragyártás, felújítás és újrahasznosítás lehetősége is. Közelről követjük az újrahasznosítási technológiák fejlődését, és több olyan projektben is részt veszünk, ahol az elektromos járművek (EV) akkumulátorait más területeken alkalmazzák, például tárolóként napelemes rendszerekben, miután kimerítik üzemi kapacitásukat.

Ez országonként nagymértékben eltér. A megújuló forrásokból származó energia elérhetősége azonban gyorsan növekszik, és ez a fajta energia gyakran költséghatékonyabb a fosszilis üzemanyagoknál. A világ egyik legnagyobb nehézteherautó-gyártójaként lehetőségünk van együttműködni más befolyásos érdekelt felekkel, például az energiaszolgáltatókkal. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy utat mutassunk a fosszilis üzemanyagok nélküli jövő irányába, és ezért a zöld energiát a lehető legnagyobb mértékben népszerűsítjük ügyfeleink és a döntéshozók körében, illetve különböző projekteken és fórumokon keresztül is. Az Európai Unió energiamixével kapcsolatos további információ a Volvo Trucks környezetilábnyom-kalkulátor oldalán olvasható.

Az elektromos járművek töltésük során nagy mennyiségű energiát igényelnek. Ennek kezelésére az egyik módszer az, hogy arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy éjszakánként töltsék fel járműveiket, valamint intelligens módon osszák el és egyenlítsék ki a keresletet a nagyobb és a helyi hálózatok között. Jelenleg jelentős beruházások zajlanak az infrastruktúra fejlesztése és több gépjárműtöltő állomás létrehozása érdekében. Sürgős szükség is van rájuk. A legtöbb teherautót eleinte a telephelyen kell feltölteni. A Volvo hangsúlyozza, hogy a kormányoknak ösztönző eszközöket kell bevezetniük a nagy kapacitású és a teherautók számára elegendő hellyel rendelkező nyilvános töltőállomások kiépítése érdekében.

 

A Volvo Group, a Daimler Truck és a Traton Group közös vállalkozást alapított, amelynek célja legalább 1700 nyilvános töltési pont építése és üzemeltetése az autópályák közelében, valamint a logisztikai csomópontokban és a lerakodási zónákban a működés kezdetétől számított öt éven belül. A töltőállomások kizárólagosan zöld árammal működnek majd, és márkától függetlenül minden nehéz akkumulátoros-elektromos jármű töltéséhez elérhetők lesznek.

A Volvo elektromos teherautók mindkét kritériumnak megfelelnek:

 

a) újrafelhasználható vagy újrahasznosítható, legalább a tömeg 85 százalékáig

 

(b) újrafelhasználható vagy visszaszerezhető legalább a tömeg 95 százalékáig

 

Ezeknek a követelményeknek megfelelnek az ISO 22628 szerinti tűréssel. Az egyes teherautó-modellek anyagösszetételének részleteit, valamint az azt követő újrahasznosíthatósági és hasznosítási arányokat bemutató jelentések is rendelkezésre állnak.

Teherautóink gyártása során alaposan felmérjük az útvonalat az ügyféllel, és kiszámoljuk, hol lesz szükség gépjárműtöltésre a szállítmányozási követelmények teljesítéséhez. A Volvo folyamatosan vizsgálja a járművek töltésével kapcsolatos új lehetőségeket és együttműködési esélyeket.

Úgy véljük, hogy a teherautók többségét eleinte az ügyfél telephelyén töltik fel éjszaka. Az elektromos járművek elterjedtebbé válásával egyre több helyen kell és lehet majd tölteni őket, például rakodóhelyeken, szervizműhelyekben, kamionmegállókban és mindenhol, ahol csak a teherautók megállnak.

Nehéz-teherautóink akár 43 kW teljesítményű váltóáramú töltővel (például töltődobozzal), illetve 250 kW teljesítményű egyenáramú rendszerrel (fix töltőállomáson) is tölthetők

Az akkumulátorok teljes feltöltése váltóáramú töltővel mintegy 9 órát vesz igénybe. Egyenáramú töltővel a töltési idő mintegy 2 órára csökken. Az akkumulátor 80%-os kapacitásig gyorsabban tölthető (ugyanúgy, mint egy okostelefonnál), mert a töltő a folyamat vége felé lelassul, hogy megvédje az akkumulátorcellákat.

Az akkumulátor élettartamát sok különböző tényező határozza meg. Idővel bekövetkezik a természetes öregedés, de élettartamot az is befolyásolja, hogy mennyi energia áramlik át az akkumulátoron. Az Arany Szerviz Szerződés nemcsak a teherautó szervizelésére és karbantartására terjed ki, hanem azt is garantálja, hogy akkumulátorai a szerződés teljes időtartama alatt működőképesek maradjanak.

A járművezető a teherautó műszeregységén követheti nyomon a töltöttségi állapotot, de távolról is felügyelheti a Volvo Connect portálon keresztül, amely különböző nézetekben mutatja a teherautó helyét és az aktuális töltési állapotot. A Volvo MyTruck alkalmazása töltésfigyelő és sok más hasznos funkciót is kínál elektromos teherautókhoz.

Az elektromos teherautókhoz készült Volvo Szerviz Szerződésbe beletartozik az akkumulátorok felügyelete annak érdekében, hogy élettartamuk során megőrizzék kapacitásukat. A szerződés a teherautóhoz járó kétéves hajtáslánc-garancián túl is garanciát biztosít az akkumulátor működésére. Az akkumulátor élettartamát számos különböző tényező határozza meg, például az idők múlásával járó természetes öregedés, de az is befolyásolja, hogy mennyi energia áramlik át az akkumulátoron. Van olyan szervizszerződésünk (Arany Szerviz Szerződés), amely nemcsak a teherautó szervizelésére és karbantartására terjed ki, hanem azt is garantálja, hogy akkumulátorai a szerződés teljes időtartama alatt működőképesek maradjanak.

Lítium-ion akkumulátorokat. Modelltől függően a teherautók 2–6 akkumulátorcsomaggal vásárolhatók meg. Minden akkumulátorcsomag teljes energiakapacitása 90 kWh. Mindegyik akkumulátor tömege 505 kg. 2022-ben megnyitottuk első akkumulátor-összeszerelő üzemünket a belgiumi Gentben. Az üzem elektromos nehéz teherautóinkat fogja akkumulátorokkal ellátni.

A Volvo vizsgálja mindezt, és olyan újragyártási, újrahasznosítási, valamint „új életre” vonatkozó megoldásokat biztosít, amelyekkel az akkumulátorok más célokra használhatók.

Egyenáramú töltés CCS2-vel 250 kW-ig (600–750 V) és váltóáramú töltés 2-es típussal 43 kW-ig.

Kérdése van?

Helyi Volvo Trucks kereskedője megadja a választ. Ugorjon be hozzá, hívja fel, vagy kérje meg, hogy látogassa meg Önt!