Trucks

Anna Wrige Berling
2023-09-25
Technológia és innováció Biztonság
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Hogyan használható a modern technológia a teherautó-balesetek csökkentésére?

Mindaddig, amíg közúti balesetek előfordulnak, a Volvo Trucks továbbra is keresi a módját a közúti biztonság javításának, és dolgozik célja, a teljes balesetmentesség elérésén. A cél az, hogy a kutatás és a legmodernebb technológiák felhasználásával segítsünk megelőzni a közúti baleseteket, még mielőtt bekövetkeznének.

Napjaink teherautói jellemzően egy sor fejlett technológiával vannak felszerelve, köztük érzékelőkkel, radarokkal, kamerákkal és adatfeldolgozó képességekkel – ezek mindegyike szerepet játszott az olyan fejlett biztonsági rendszerek kifejlesztésében, amelyek megelőzhetik a baleseteket, mielőtt bekövetkeznének. Sok ilyen rendszer beépítése már most törvényi előírás (vagy hamarosan az lesz): a fejlődés azonban még mindig tart, és a Volvo Trucks által kínált megoldások közül sok túlmutat az ezen előírások által támasztott követelményeken. 
 

Az aktív biztonsági rendszerek biztonságosabb hellyé teszik az utakat?
 

Egy az "Insurance Institute for Highway Safety,, által az Egyesült Államokban végzett tanulmány kimutatta, hogy az előzetes ütközésfigyelmeztetési és vészfékező rendszerek több mint 40%-kal csökkentik a ráfutásos balestek számát.*


Anna Wrige Berling, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója évek óta alaposan foglalkozik baleseti tárgyú kutatásokkal, és meg van győződve arról, hogy az aktív biztonsági rendszerek jelentős változást hoznak. „Régebben például nagyon gyakran előfordult, hogy a teherautók a túl nagy sebesség miatt felborultak a kanyarokban. De amióta 2015-ben az elektronikus menetstabilizáló törvényi előírássá vált az EU-ban, ezeknek a baleseteknek a száma jelentősen csökkent.”

A kulcs a balesetek leggyakoribb típusainak azonosítása, a kiváltó okok megértése és a megelőzésükhöz használható különböző technológiák megtalálása. Gyakran következik be például baleset teherautók és kerékpárosok között, amikor a teherautó jobbra kanyarodik. A kutatások szerint ennek a leggyakoribb oka, hogy a vezetőfülkéből rossz a kilátás – ezért kézenfekvő megoldás, hogy a járművezető számára megkönnyítsük a kerékpárosok észlelését ezen a területen, amihez használhatunk például utasoldali sarokkamerát vagy oldalirányú ütközéselkerülést támogató rendszertHa az összes gyakori balesettípus megelőzhető lesz, számtalan életet menthetünk meg. 

Nyilvánvalóan rendkívül hasznos, ha a nagy kockázatú helyzeteket a baleset bekövetkezése előtt kezeljük, amihez az adatok nagyon hasznos eszközt jelenthetnek.

Hogyan járulhatnak hozzá az adatok és a digitalizáció a teherautók biztonságosabb vezetéséhez?

A technológia fejlődése megkönnyíti a kockázatos magatartásformák felismerését és a biztonságosabb vezetés ösztönzését is, mivel az adatok sokat elárulnak a járművezető technikájáról, illetve a vezetés körülményeiről. Például a gyakori durva fékezés és gyorsítás arra utalhat, hogy a járművezető vagy agresszív vezetési stílust alkalmaz, vagy gyakran találja magát stresszes helyzetben. Ha az aktív biztonsági rendszerek – akár csak a figyelmeztetések – gyakran aktiválódnak, az szintén arra utal, hogy a járművezető nagyobb balesetveszélynek van kitéve.

 

A Volvo Trucks a Volvo Connect révén elérhető biztonsági szolgáltatása gyűjti és felhasználja az ilyen jellegű adatokat, hogy felmérje a járművezető vezetési stílusát. Jelentései révén azonosítani lehet a javításra szoruló területeket, és a jövőbeli balesetek kockázatának csökkentése érdekében meghozhatók olyan intézkedések, mint például a járművezető továbbképzése. Ha például egy járművezető gyakran fékez erősen, akkor továbbképzésen megtanulhatja, hogyan vezessen előrelátóbban, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy összességében biztonságosabb járművezetővé váljon. Vagy ha egy aktív biztonság rendszer gyakran aktiválódik egy bizonyos kereszteződésben, a vállalat megvizsgálhatja, hogyan lehetne a kereszteződést jobban kezelni, vagy akár együttműködhet a helyi hatóságokkal és tervezőkkel a kereszteződés biztonságosabbá tétele érdekében.

 

„A járművezetők időnként kerülhetnek potenciálisan veszélyes helyzetekbe az út- és közlekedési viszonyok miatt, máskor meg előfordulhat, hogy a nem biztonságos vezetési gyakorlatuknak nincsenek is tudatában” – mondja Johan Rundberg (Szolgáltatásokért felelős menedzser, Volvo Trucks ). „Mindenesetre ezeket a helyzeteket azonosítani kell, és ki kell vizsgálni a kiváltó okokat. Nyilvánvalóan rendkívül hasznos, ha ezeket a nagy kockázatú helyzeteket a baleset bekövetkezése előtt kezeljük, amihez az adatok nagyon hasznos eszközt jelenthetnek.”

 

Miért fognak a járművezetők mindig kulcsszerepet játszani a közúti biztonságban?

A közúti közlekedés biztonságának legfontosabb tényezője a járművezető, akinek mindig figyelnie kell, és mindig ügyesen kell reagálnia. Azonban még a legképzettebb és legtapasztaltabb sofőrök is emberiek és esendők, és gyakran befolyásolják őket a rajtuk kívül álló körülmények. Az aktív biztonsági rendszerek célja a járművezetők támogatása és képességeik kiegészítése. Végső soron egy korai figyelmeztetés vagy a reagálásra nyert egyetlen plusz másodperc könnyen az épp hogy elkerült baleset és a halálos baleset közti különbséget jelentheti.

Szeretne többet megtudni arról, hogyan csökkentheti a gyakori balesetek kockázatát aktív biztonság rendszerekkel? Töltse le tanulmányunkat, amely a következőket tartalmazza:

●      Nyolc gyakori közúti baleset és azok okai.

●      A Volvo Trucks elsődleges aktív biztonsági rendszerei, amelyek segíthetnek megelőzni ezeket a baleseteket.

●      Másodlagos járművezetői segédrendszerek, amelyek segíthetnek a biztonságosabb vezetésben.

Hogyan csökkentheti a gyakori balesetek kockázatát?