Trucks

Hogyan térül meg a járművezetők kényelmébe való befektetés?

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-02-15
Technológia és innováció Vezetők világa
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Sok járművezető számára a teherautója több mint csupán egy munkahely – ez a második otthona. Az, hogy egy cég befektet a járművezetők kényelmébe és azokba a funkciókba, amelyek megkönnyítik számukra a teherautóban való mindennapi munkavégzést és életet, nemcsak a munkatársak jóllétéhez és szakmai elégedettségéhez járul hozzá, hanem abban is szerepet játszhat, hogy a vállalkozások bevonzzák és megtartsák a legjobb járművezetőket.

„Megfigyeléseink szerint a globális sofőrhiány miatt a járművezetőknek nagyobb a beleszólása a teherautó-specifikációk és márkák kiválasztásába” – mondja Klas Nilsson, a Volvo FH és a Volvo FH16 termékmenedzsere. – Sok sofőr napi 8–10 órát vezet, és akár heti hét éjszakát is a vezetőfülkében tölt. Nem csoda hát, hogy a számukra biztosított komfort és kényelem fontos szerepet játszik abban, hogy a járművezető melyik munkáltatót választja.”
 

Mit keresnek a járművezetők egy teherautóban?

A Volvo Trucks minden évben több száz járművezetővel találkozik világszerte, és pontosan ezt kérdezi meg tőlük. Kutatási módszerei közé tartoznak a járművezetők körében a kamionos pihenőkben és a telephelyeken készített felmérések és mélyinterjúk.

„Sokféle különböző járművezetővel találkozunk az olyanoktól, akik elsősorban vezetik a teherautót, egészen az olyanokig, akik benne laknak – mondja Samuel Nerdal, a Volvo Trucks elektromos és elektronikus rendszereinek termékmenedzsere.– A velük való beszélgetések során megismerhetjük az érintettek véleményét és hozzáállását, és biztosíthatjuk, hogy a fejlesztéseink továbbra is nagyon sofőrközpontúak maradjanak.”

A járművezetőkkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a távolsági fuvarozást végző kamionsofőrök számára az alvás és a pihenés kényelme a legfontosabb, míg a többi szegmensben a sofőr kényelme és a látótér az elsődleges szempont.

„Az elmúlt húsz évben nem sokat változtak a válaszok – teszi hozzá Klas. – A különbségek inkább az ágazatok között figyelhetők meg. A távolsági fuvarozók számára az ágy és a főzési lehetőség a legfontosabb, azok számára pedig, akiknek gyakran kell ki-be szállniuk, természetesen az a lényeg, hogy az legyen minél kényelmesebb. De összességében mindig ez a három tényező – a kényelmes pihenés, a komfortos vezetés és a látómező – a legfontosabb.”
 

Hogyan lehet otthonosabbá tenni egy teherautó-fülkét?

Ezeket az információkat szem előtt tartva a Volvo Trucks a legújabb járműkínálatában számos újdonságot és korszerűsítést vezetett be a járművezetők kényelmének fokozása érdekében. A legnagyobb újítás az új Globetrotter XXL fülke, amely 250 mm-rel hosszabb, és így több életteret biztosít, amibe a szélesebb ágy is beletartozik. A belső dizájn is megújult a jobb élettér kialakítása érdekében.

A mikrohullámú sütő például be lett építve a fülke elülső polcaiba. Ezenkívül a Globetrotter XXL fülke elején lévő fellépőt meghosszabbították, így munkapadként is használható. A szemétszállításban vagy áruterítésben dolgozó sofőrök számára, akiknek gyakran kell ki-be szállniuk a fülkébe, kifejlesztették a Volvo FM Low Entry fülkét, amelynek a vezetőülését lesüllyesztették az utca szintjére, így a járművezetőnek csak ki és be kell lépnie a fülkébe.
 

Az oldalsó tükröket felváltó új kamerás monitorrendszer kiszélesíti a járművezető látóterét, különösen a körforgalmakban és a kereszteződésekben. A kameráknak köszönhetően a járművezetők éjszaka is nagyobb biztonságban vannak, ha a fülkében alszanak, mivel a függönyök vagy az ajtók kinyitása nélkül is láthatják, mi történik a teherautó mellett.

A vezetőfülkében lévő kijelző widgetjeinek és alkalmazásainak segítségével a járművezetők könnyebben átláthatják és elérhetik a digitális eszközöket és funkciókat.
A járművezetőknek nagyobb a beleszólása a teherautó-specifikációk és márkák kiválasztásába… és a számukra biztosított komfort és kényelem fontos szerepet játszik abban, hogy a járművezető melyik munkáltatót választja.”

Miért olyan fontos a multimédiás és hangrendszer a teherautókban?

Mivel a járművezetőknek több feladatot is el kell végezniük egy munkanapon belül, egyre fontosabbá válnak a kezelőfelületek és a digitális eszközök. A sofőrök mindennapi munkájának támogatására egy új előfizetéses navigációs rendszer is elérhető lesz majd az új teherautókhoz. A járművezetők számára nagy könnyebbség lesz a beépített navigációs rendszer, amely biztonságos, könnyen használható, valamint gyorsan reagál a parancsokra és a változó vezetési és forgalmi körülményekre.

Ez a navigáció a teherautó-specifikus igényekhez igazodik, automatikus térképfrissítései pedig hatékonyabbá teszik az áruszállítást. Az integrált Volvo Connect* és My Business Apps szolgáltatással egyszerű és biztonságos az úti célok és útvonalak megosztása a flottamenedzserek, a járművezetők és más külső felek között.

A My Business Apps alkalmazásban a Volvo által jóváhagyott, külső felektől származó összes alkalmazás hozzárendelhető a Volvo Connectben szereplő járművekhez, lehetővé téve azok használatát a másodlagos járművezetői kijelzőn – így a fülkében nincs szükség okostelefon vagy táblagép használatára. Ezekkel a fejlesztésekkel a járművezetők biztonságosabb, személyre szabottabb és hatékonyabb munkakörnyezetben dolgozhatnak, és összességében modernebb vezetési élményben lehet részük. 

Az új fülkebelső kialakítása során különös hangsúlyt kapott a HMI kezelőfelület továbbfejlesztése. A vezetőfülke kijelzőjét leegyszerűsítő widgetek és alkalmazások segítségével a járművezetők könnyebben átláthatják és elérhetik a szükséges eszközöket és funkciókat. 

Emellett a Volvo FH esetében háromról hatra, a Volvo FM esetében pedig egyről négyre nőtt az USB-portok száma. Jelentős fejlesztés a teljes kínálatban, hogy a fülkébe beépített hangrendszer új hangszórókkal bővült az általános hangminőség javítása érdekében. Továbbfejlesztett külső digitális erősítővel és mélynyomóval is kapható a még jobb hangzás érdekében.

„A járművezetők számára egyre fontosabbá válik a hangrendszer, mivel napjaik nagy részét hangoskönyvek, rádió vagy kedvenc zenéik hallgatásával töltik” – mondja Samuel.– Ezért sok energiát fektettünk a fejlesztésébe, és most már tényleg hallható a különbség.” Az akkumulátorkikapcsoló funkcióval rendelkező kulcstávirányító immár minden járműhöz alapfelszereltség. Ezáltal könnyebbé válik az energiamegtakarítás és megnövelhető a teherautó akkumulátorának élettartama. Ezenkívül elvégezhető vele a világítóberendezések ellenőrzése is. 

A fülkébe beépített hangrendszer megújult és új hangszórókkal bővült, továbbá továbbfejlesztett külső digitális erősítővel és mélynyomóval is kapható.
A járművezetők számára egyre fontosabbá válik a hangrendszer… Ezért sok energiát fektettünk a fejlesztésébe, és most már tényleg hallható a különbség.”

Hogyan javítják a digitális eszközök és szoftvermegoldások a járművezetők kényelmét?

Sok járművezető számára az abból fakadó mentális és fizikai megterhelés okozza a legnagyobb kényelmetlenséget, hogy hosszú ideig mozdulatlanul kell ülnie, miközben folyamatosan kis mértékben módosítania kell a jármű sebességét és irányát. A járművezetők munkaterhének csökkentésére fejlesztette ki a Volvo Trucks a Volvo Dinamikus Kormányzás technológiát, amely az ilyen jellegű módosítások szükségességének csökkentésével zökkenőmentesebb vezetői élményt biztosít. 

 

A Volvo Dinamikus Kormányzás legújabb funkciói közé tartozik a Pilot Assist, egy olyan rendszer, amely folyamatosan figyeli a teherautó helyzetét az úton, és finom korrigálja a kormányt, ha a jármű kisodródik a sávjából. A biztonságos követési távolság betartása érdekében az előtte haladó járművet is figyeli. Amikor dimbes-dombos vidéken közlekedik, a Volvo Trucks I-See technológiája térképalapú adatok segítségével előre felkészül a közelgő domborzati viszonyokra, és idejében kiválasztja az optimális sebességfokozatot és nyomatékot a zökkenőmentesebb utazás érdekében.

 

„Ha egy teherautó rendelkezik I-See és Pilot Assist funkcióval, gyakorlatilag bármilyen sebességgel és szinte bármilyen helyzetben vezethető a sebességtartó automatika segítségével, még körforgalomban vagy sűrű forgalomban is” – mondja Klas. – Ez nemcsak, hogy megkönnyíti a járművezetők munkáját, hanem azt is jelenti, hogy nagyobb biztonságban vannak. És ráadásul üzemanyagot is megtakaríthatnak.”

 

Ha többet szeretne megtudni arról, mivel csábíthatja a cégéhez és hogyan tarthatja meg a járművezetőket, olvassa el korábbi cikkünket, melynek témája a következő:

  • Mi motiválja a kamionsofőröket?
  • Milyen intézkedésekkel tarthatja cégénél a járművezetőket?
  • Miért fontos figyelembe venni a sofőrök prioritásait?

 

*A Volvo Connect a Volvo Trucks saját teherautóflottakezelő-rendszere, amely belépőként szolgál a Volvo Trucks összes digitális szolgáltatásához.

Tekintse meg a legújabb frissítéseket és termékfunkciókat: