Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-10-06
4 perc
Üzemanyag-megtakarítás Vezetők világa
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Hogyan segítheti elő a tehergépkocsik üzemanyag-hatékonyabb vezetését

A járművezetők kulcsszerepet játszanak a vállalkozások üzemanyag-fogyasztásának javításában, de mi a legjobb módja annak, hogy motiváljuk és inspiráljuk őket?

 

Az egyes vállalatok eltérő módszerekkel ösztönzik járművezetőiket a hatékonyabb vezetésre, és a megfelelő megközelítés megtalálása nagymértékben függ a vállalat méretétől, működésétől és megbízatásaitól. A Volvo Trucks járművezető képzése vezetőjeként, Tatu Ljokkoi számos sikeres – és sikertelen – kezdeményezést látott már a sofőrök motiválásával kapcsolatosan. Tapasztalata szerint a sikeres vállalatok mindegyikénél megfigyelhető néhány közös jellemző: erős csapatkultúra, holisztikus megközelítés az üzemanyag-takarékosság kapcsán és hosszú távú elkötelezettség.

 

Miért szükséges az üzemanyag-takarékossághoz a csapatmunka?

A járművezetés nagyrészt magányos munka, és minden vezető technikája csak a saját üzemanyag-fogyasztására van hatással. Ettől azonban az üzemanyag-hatékonyság nem válik egyéni felelősséggé. Valójában, Tatu Ljokkoi szerint az erős csapatszellem elengedhetetlen.


„Az egész cégnek össze kell fognia, beleértve a vezetőséget” – mondja el. „Nem lehet egyszerűen „rábízni” az üzemanyag-hatékonyság kérdését a járművezetők oktatóira – a vezetőségnek aktívan részt kell vennie minden járművezetőképzési-programban, hogy mindenki magáénak érezze ezt az ügyet. És ezután már az ő feladatuk, hogy aktívan ellenőrizzék és nyomon kövessék a fejlődést, miközben szükség esetén bátorítást és elismerést nyújtanak.”


A csapatszellem kialakításának egy másik hatékony módja a járművezetők bevonása az üzemanyag-megtakarítás eléréséhez szükséges célok és módszerek meghatározásába. Ez lehetőséget nyújt számukra, hogy felelősséget vállaljanak saját fejlődésükért, és a csapat részének érezzék magukat.

 

Jutalmak és ösztönzők: Működnek?

Legyen szó pénzről vagy más díjról, a jutalmak és ösztönzők felajánlása hatékony módszer lehet a járművezetők motiválására, azonban alaposan át kell gondolni egy ilyen rendszer kidolgozásának és megvalósításának módját. Az egyik gyakori megközelítés a vezetők „versenyezetetése”, és egyszerűen legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztásút elérők jutalmazása, ennek azonban nem kívánt következményei lehetnek.


„Fennáll annak a veszélye, hogy egy ilyen jutalmazási rendszer csak azokat a járművezetőket motiválja, akik már eddig is nagyon hatékonyak voltak, mivel csak nekik van jó esélyük a győzelemre” – magyarázza Tatu. „Eközben a kevésbé képzett járművezetők – akik esetében a legnagyobb az üzemanyag-megtakarítás potenciálja – kevésbé lesznek motiváltak, mivel nem látnak esélyt a haszonra, és egy komoly elszalasztott lehetőség.”


Alternatív megoldásként egy általános, az egész vállalatra vagy flottára vonatkozó cél kitűzése, a jutalmak egyenlő elosztásával elősegíti erősíti a csapatszellemet, és a járművezetőket az együttműködésre és egymás segítésére ösztönzi.

 

A megfelelő eszközök, folyamatok és célok bevezetése

A járművezetők motiváltságának megőrzése érdekében az üzemanyag-fogyasztás nyomon követésének és ellenőrzési folyamatainak következetesnek, időben összehasonlíthatónak és átláthatónak kell lenniük. Tekintettel arra, hogy a járművezetők különböző szintű tapasztalattal rendelkeznek, és különböző rakományokkal és útvonalakon dolgoznak, nem mindig igazságos vagy pontos a járművezetők összehasonlítása egymással. Ehelyett a legjobb, ha saját teljesítményük hosszú távú nyomon követésére összpontosítanak, és felismerik, mely területen van lehetőségük a fejlődésre.


Ennek egyik hatékony módja egy testreszabott flottamenedzsment rendszer alkalmazása. Ez információkat kínálhat az olyan paraméterekről, mint például a motor- és a sebességfokozat-használat, a sebesség megválasztása, az előrelátás és a fékezés. Így a sofőrök maguk elemezhetik vezetéstechnikájukat és felismerhetik a fejlődési lehetőségeket. Az eredményeket ezt követően havi utánkövetések formájában lehet értékelni. A csatlakoztathatóság és az adatelemzés is egyre gyakrabban használt eszközök a hatékonyabb vezetés támogatásnak. 

 

Miért fontos úgy gondolni az üzemanyag-hatékonyságra mint útra és nem mint célra?

A járművezetői képzés fontos eszköz a járművezetők üzemanyag-megtakarításának elősegítésében, de túl gyakran fordul elő, hogy egyszeri, gyors megoldásként gondolnak rá. „Egyesek azt várják, hogy képzési alkalom edzés után egyik napról a másikra minden megváltozik, de ez nem egészen így működik” – teszi hozzá Tatu.


„A járművezető-képzés a változásmenedzsmentről és egy új vállalati kultúra meghonosításáról szól. Erre nem szabad egy éves, egyszeri alkalomként tekinteni, ez olyasmi, aminek be kell épülnie a mindennapokba. Ha inkább így gondolkodunk, a járművezetők nem veszítik szemül elől a célt, és motiváltak maradnak a fejlődésre.”


Összefoglalva, ha az üzemanyag-hatékonyságot az egyes járművezetőkre bízzuk, az eredmények vegyesek lesznek. Viszont, ha jelentős és fenntartható üzemanyag-megtakarítást szeretne elérni a teljes flotta szintén, a feladatok a következők:

  • Egy csapatként kell dolgozniuk, közös céllal és egy közösen elfogadott stratégiával, ami segít elérni azt.
  • Fontos, hogy mindenki részt vegyen az erőfeszítésben – a vezetőség is.
  • Olyan ösztönző program megvalósítása, amely az egész csapatot elismeri és jutalmazza, nem csak az egyes járművezetőket.
  • Világos és következetes KPI-k meghatározása.
  • Gondoskodni kell rendszeres utánkövetésről, és fejleszthető területek felismeréséről.
  • Ne feledje, hogy az üzemanyag-hatékony vezetés egy folyamatos utazás, nincs gyors megoldás.