Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5 és fél perc
Üzemanyag-megtakarítás
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Öt tipp az üzemanyag-megtakarításhoz és a teherautók üzemanyag-fogyasztásának javításához

A teherautók üzemanyag-fogyasztásának minimalizálása még a jó időszakokban is elengedhetetlen a nyereséges üzletmenethez. De amikor inflációval, magas energiaárakkal és megélhetési válsággal kell szembenézni, semmilyen megtakarítás nem lehet jelentéktelenül kicsi. A jó hír, hogy már most azonnal is sok mindent tehet járműve üzemanyag-hatékonyságának növelése érdekében.

1. Tartsa jól karban és szervizelje rendszeresen a járművét

  • Rendszeres szervizelés és karbantartás: A szerviztechnikusok segíthetnek a szükségtelenül magas üzemanyag-fogyasztással járó problémák, mint például a fékek súrlódása és beragadása, az eltömítődött levegőszűrők, a töltőnyomás-szivárgás vagy az üzemanyag-szivárgás felismerésében.
  • Olaj és üzemanyag minősége: Mindig a megfelelő, gyártó által előírt üzemanyagot és olajat használja. A kenőolajok a súrlódás csökkentésére szolgálnak, azonban idővel lebomlanak, ezért a tervezett szervizelés kihagyása szükségtelen energiaveszteséget jelenthet. Ha betartja az olajszervizelési intervallumokat, azzal biztosítja, hogy motorja minimális energiaveszteséggel működjön. 
  • Frissítések a járműhöz: A szoftverek egyre fontosabb szerepet játszanak a teherautók és motorjaik teljesítményének és üzemanyag-hatékonyságának javításában, a gyártók pedig folyamatosan frissítik és fejlesztik ezeket a szoftvereket. Érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi szervizzel, hogy megtudja, milyen szoftverfrissítések állnak rendelkezésre a teherautójához. 

 

2. Válasszon megfelelő gumiabroncsokat, és győződjön meg róla, hogy a kerekek jól vannak beállítva

  • A megfelelő gumiabroncsok: A gumiabroncsok címkéinek és besorolásának alapján keressen alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsokat, mivel ez jelentősen befolyásolhatja az üzemanyag-fogyasztást. A legújabb „A” osztályú gumiabroncsok például továbbfejlesztett mintázattal, valamint olyan gumi- és oldalfalkeverékekkel rendelkeznek, amelyek alacsonyabb gördülési ellenállást és mérsékeltebb súrlódást biztosítanak. Sokan úgy vélik, hogy a „C” és „D” osztályú gumiabroncsok a hosszabb élettartam révén segíthetnek a költségek csökkentésében, azonban az „A” osztályú gumiabroncsok használatából eredő üzemanyag-megtakarítás gyakran meghaladja a rövidebb abroncscsere-intervallumok költségeit, különösen a nagy távolságokra közlekedő teherautók esetében.
  • Abroncsnyomás: A nem eléggé felfújt gumiabroncsok megnövelik a gördülési ellenállást, és ezáltal az üzemanyag-fogyasztást is. Ez szintén hozzájárul a gumiabroncsok fokozott kopásához.
  • Kerékbeállítás: Ha az első és a hátsó tengelyek rosszul vannak beállítva, az jelentősen nagyobb gördülési ellenállást eredményez, ami nemcsak az üzemanyag-fogyasztást növeli, hanem a gumiabroncsok kopását is fokozza. Egy normál vontató esetében ez akár három százalékkal is megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást – sőt ennél még többel is, amennyiben a pótkocsi kerekeinek beállítása is helytelen. Ha a pótkocsi összes tengelye rosszul van beállítva, akár 15%-kal is megnövekedhet az üzemanyag-fogyasztás. A kerékbeállítást a következő ütemezett szerviz alkalmával a szerviztechnikus tudja ellenőrizni és korrigálni.

3. Ügyeljen, hogy járművének aerodinamikája optimális legyen

  • Egészítse ki járművét tetőlégterelővel és oldalsó légterelőkkel: Nagy sebességnél a tetőlégterelő akár öt százalékkal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. Ha azonban valóban komolyan szeretné maximalizálni az aerodinamikai teljesítményt, akkor a tetőlégterelő helyes beállítására is ügyelnie kell. A Volvo Trucks kutatása kimutatta, hogy ha a tetőlégterelőt az optimálisnál 5 cm-rel alacsonyabbra vagy 10 cm-rel magasabbra szerelik fel, a potenciális megtakarítás akár egy százalékkal is csökkenhet. Ezért erősen ajánlott, hogy a tetőlégterelőt a szervizben szereljék fel.
  • Oldalsó burkolatok felszerelése: Ha még nincsenek felszerelve, akár három százalék megtakarítást is hozhatnak az üzemanyag-fogyasztás terén.
  • Távolítsa el a szükségtelen külső tartozékokat: Bár a külső tartozékok, például az extra lámpák, a gallytörő rudak, az elülső védőrudak és a légkürtök fontosak lehetnek az üzemeltetés szempontjából, ne feledje, hogy befolyásolják a légáramlást és az üzemanyag-fogyasztást, épp ezért érdemes felmérni, hogy valóban szükség van-e mindegyikre.

 

4. Tervezze meg körültekintően az útvonalat és az időbeosztást

  • Optimális útvonalak: A jármű súlyától függően előfordulhat, hogy egy hosszabb, sík útvonal kevesebb üzemanyagot igényel, mint egy rövidebb, ám emelkedőkkel tarkított útvonal. Előnyös lehet még a nagy forgalom és a rossz utak elkerülése is, mivel ezek a tényezők szintén megnövelhetik az üzemanyag-fogyasztást.
  • Használjon digitális eszközöket és flottakezelő rendszereket: Ezek segíthetnek a teljes flotta ütemezésében és útvonaltervezésében, hogy a teherautók ne pazaroljanak szükségtelenül üzemanyagot.

5. Inspirálja és motiválja járművezetőit a hatékonyabb vezetésre

  • Járművezetők továbbképzése: A helyes vezetési technikák, például a sebességhez való alkalmazkodás, az előrelátás, a megfelelő sebességfokozat kiválasztása és a sebességtartó automatika használata jelentősen javíthatja a teherautó üzemanyag-fogyasztását. A járművezető-képzési programok segíthetnek az egyes járművezetőknek a technikájuk tökéletesítésében.
  • Digitális eszközök: A flottakezelő rendszerek és más digitális eszközök segíthetnek nyomon követni a flották üzemanyag-fogyasztását és azonosítani azon területeket, ahol a fogyasztás javítható. 
  • Jutalmak és ösztönzők: Vonja be az egész csapatot az üzemanyag-megtakarításba úgy, hogy belső versenyek és csoportos célok révén ösztönzi és elismeri az üzemanyag-hatékony vezetést.

További információk az üzemanyag-takarékosságról

Így tudja tehát a technológia elősegíteni a járművezetők fejlődését és az üzemanyag-hatékony vezetést, valamint így lehet ösztönözni az üzemanyag-hatékony vezetést az egész flottára kiterjedően. A fentieken túlmenően új teherautó kiválasztásakor is sokat lehet tenni az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében. További információk a teherautók üzemanyag-hatékonyságának javításáról itt.