Trucks

A Volvo Trucks bemutatja nehéz-teherautói új generációját, amelyek a járművezetőt helyezik a középpontba

Négy új teherautót mutat be a Volvo Trucks, amelyek esetében különös hangsúlyt kapott a járművezetői környezet, a biztonság és a termelékenység. „Nagy büszkeséggel tölt el minket ez a jelentős előretekintő beruházás. Célunk, hogy ügyfeleink legjobb üzleti partnerévé váljunk azáltal, hogy még versenyképesebbé tesszük őket, és segítjük őket, hogy bevonzzák a legjobb járművezetőket az egyre nehezebb piacon” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. A négy nehéz-teherautó – a Volvo FH, az FH16, az FM és az FMX – a Volvo Trucks kiszállításának körülbelül kétharmadát képviseli.
R2A8182 Az új Volvo Trucks nehéz-teherautók családja
Négy új nehéz-teherautót vezet be a Volvo Trucks, amelyek esetében különös hangsúlyt kapott a járművezetői környezet, a biztonság és a termelékenység.

A szállítási igények várható növekedése nyomást gyakorol a képzett járművezetők elérhetőségére világszerte. Európában például a becslések azt mutatják, hogy a gépjárművezetői állások mintegy 20 százaléka betöltetlen. Azért, hogy az ügyfeleket segítse a legjobb járművezetők felvételében és megtartásában, a Volvo Trucks erőteljesen arra összpontosított az új teherautók fejlesztésekor, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és vonzóbb munkaeszközt jelentsenek a képzett járművezetők számára.

„Azon járművezetők, akik biztonságosan és hatékonyan kezelik teherautójukat, felbecsülhetetlen értéket jelentenek minden fuvarvállalat számára. A felelős vezetési stílus segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemanyagköltségeket, valamint hozzájárul a balesetek, a sérülések és a nem tervezett állásidő kockázatának csökkentéséhez. Új teherautóink segítenek a vezetőknek még biztonságosabban és eredményesebben dolgozni, illetve még erősebb érvként szolgálnak ügyfeleinknek a legjobb járművezetők bevonzásáért folytatott versenyben” – folytatja Roger Alm.  

A Volvo Trucks kínálatának teherautói számos fülkeváltozattal elérhetők, és alkalmazások széles köréhez optimalizálhatók. A távolsági fuvarozást végző teherautók esetében a fülke gyakran a vezető második otthona. A regionális feladatokat ellátó teherautókban pedig sokszor mobil irodaként szolgál, míg az építőiparban a teherautók robusztus, praktikus munkaeszközök. Ezért a kilátás, a kényelem, az ergonómia, a zajszint, a manőverezőképesség és a biztonság kulcsfontosságú szempontokat jelentettek az új teherautó-típusok fejlesztésekor. A teherautók külsejét is korszerűsítették, hogy tükrözze az új teherautók célját és vonzó összképet alkosson.

Új vezetőfülke, amely több helyet és jobb kilátást biztosít – Volvo FM és Volvo FMX
Az új Volvo FM és a Volvo FMX vadonatúj fülkét kapott, valamint nagyobb testvéreik műszeregységének számos funkcióját. Belső térfogatuk akár egy köbméterrel nőtt, így fokozott kényelmet biztosítanak és több helyet a munkához. A kilátás immár még jobb a nagyobb felületű ablakok, az alacsonyabb ajtóvonal és az új tükrök jóvoltából.

A kormánykerék új döntési funkciót kapott, ami a vezetési pozíció nagyobb mértékű egyéni beállítását teszi lehetővé. A hálófülke alsó ágya a korábbinál magasabbra került, így fokozott kényelmet nyújt és további tárolóhelyet teremt az ágy alatt. A nappali fülke egy új 40 literes, belső világítású tárolórekesszel rendelkezik a hátsó falon. A fülke kényelmét tovább fokozza a megerősített szigetelés, amely segít kint tartani a hideget, a hőséget és a zavaró tényezőket, míg a szenzorvezérelt, szénszűrős légkondicionáló minden körülmények között elősegíti a jó levegőminőséget.

Minden típus új járművezetői kezelőfelületet kapott
A járművezetői környezet immár egy teljesen új információs és kommunikációs felülettel rendelkezik, amelynek célja a különböző funkciók áttekintésének és kezelésének megkönnyítése, ezzel kevesebb stresszt és zavaró hatást eredményezve. A műszeregység egy teljesen digitális, 12 hüvelyk képátlójú képernyő, amelyen a vezető bármikor egyszerűen kiválaszthatja a szükséges információkat. A járművezető számára könnyen elérhető helyen található a kilenc hüvelyk képátlójú oldalsó kijelző, amely az infotainment és a navigáció funkcióihoz, valamint a szállítási információk és a kamerák képeinek megjelenítéséhez használható. A funkciók a kormánykerék gombjaival, hangvezérléssel vagy az érintőképernyő segítségével és a kijelzőhöz tartozó gombokkal vezérelhetők.

Továbbfejlesztett biztonsági rendszerek a balesetek elkerülésére
A biztonságot tovább fokozzák olyan funkciók, mint az adaptív távolsági fényszóró a Volvo FH és a Volvo FH16 teherautók esetében – ezt a megoldást a Volvo Trucks a teherautó-gyártók közül elsőként mutatja be. A rendszer minden közlekedő biztonságát növeli azzal, hogy automatikusan letiltja a LED-technikájú távolsági fényszóró kiválasztott szegmenseit, amikor a teherautó szembejövő vagy elöl haladó járművekhez közeledik.

A vezetést támogatja az immár akár álló helyzetig is használható Adaptív Tempomat (ACC), valamint a lejtmenetvezérlő, amely automatikusan aktiválja a kerékfékeket, amikor szükséges az extra fékerő lejtőn az egyenletes sebességet megtartani. Immár alapfelszereltség az új teherautó esetében az Elektronikus Szabályozású Fékrendszer (EBS), amely olyan biztonsági funkciók előfeltétele, mint az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel és az Elektronikus Menetstabilizáló. Opcionálisan elérhető a Volvo Dinamikus Kormányzás is a Sávtartást Támogató Asszisztens és a Stabilizáló Asszisztens biztonsági rendszerekkel. A közlekedési táblákat felismerő rendszer például az előzési tilalmat, az út típusát és a sebességkorlátozásokat jelző táblákat észleli, és megjeleníti azokat a műszeregységben.

A kilátás tovább javítható az utasoldali sarokkamera megrendelésével, amely kiegészítő képet nyújt a teherautó melletti területről az oldalsó kijelzőn.

Hatékony motorok és alternatív hajtásláncok
A környezetvédelem és a gazdaságosság egyaránt fontos tényezők a fuvarvállalatok számára. Mivel nem lesz egyetlen olyan energiaforrás, amely az éghajlatváltozással kapcsolatos valamennyi problémára választ nyújt, és mivel a különböző szállítási szegmensek és feladatok különböző megoldásokat igényelnek, a belátható jövőben többféle eltérő hajtáslánc él majd tovább egymással párhuzamosan.

Számos piacon a Volvo FH és a Volvo FM akár Euro 6 minősítésű LNG-üzemű gázmotorral is választható, amely a Volvo hasonló dízelmotoros teherautóival megegyező üzemanyag-hatékonyságot és teljesítményt nyújt, ám jóval kisebb éghajlati hatás mellett. A gázüzemű motor üzemeltethető biogázzal, ami a szén-dioxid-kibocsátást akár 100 százalékkal csökkenti, vagy földgázzal, ami a szén-dioxid-kibocsátást akár 20 százalékkal is mérsékelheti a Volvo megfelelő dízelmotoros teherautóihoz képest. Ez a járművek használatából eredő károsanyag-kibocsátásra értendő, amelyet a tartálytól a kerékig kifejezéssel írunk le.

Az új Volvo FH akár egy új, hatékony Euro 6 minősítésű dízelmotorral is specifikálható, amelyet az I-Save csomag keretében kínálunk – ez jelentős mértékben csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást. Például a távolsági fuvarfeladatok során az I-Save csomaggal felszerelt új Volvo FH az új D13TC motort egy különböző termékjellemzőket tartalmazó csomaggal kombinálja, így akár hétszázalékos* üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet. Az Euro 3 és Euro 5 minősítésű verziókat is továbbfejlesztették, például olyan funkciókkal, mint a Volvo Torque Assist.

* Az üzemanyag-fogyasztás csökkenésére vonatkozó kijelentést egy D13TC Euro 6 D-lépcsőjű motorral és Távolsági üzemanyagcsomaggal (I-Save) specifikált teherautó és egy D13 eSCR Euro 6 D-lépcsőjű motorral felszerelt, Távolsági üzemanyagcsomaggal nem rendelkező jármű gázolaj- és AdBlue-költségeinek összehasonlítása alapján számolták ki. A tényleges üzemanyag-fogyasztás számos tényezőtől függhet, mint például a járművezető vezetési tapasztalata, a sebességszabályozó használata, a jármű specifikációja, a jármű terhelése, a domborzat, a jármű karbantartása és az időjárási viszonyok.

HIVATKOZÁS a termékcsalád filmjére
HIVATKOZÁS a nagy felbontású képekre
HIVATKOZÁS a termékekhez kapcsolódó többi közleményre: Volvo FH16, Volvo FM és Volvo FMX

Bővebb információkért kérjük lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Papp Ágnes
Telefon: +36 1 253 0886
E-mail:agnes.papp@volvo.com

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, középkategóriás és nehéz teherautók teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását több mint 130 ország 2100 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo teherautók összeszerelését világszerte 15 országban végzik, 2018-ban több mint 127 000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Group része, amely a világ egyik vezető gyártója a teherautók, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Group finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.