Trucks

A Volvo Trucks bemutatja a Volvo FH új nemzedékét – a teherautók következő generációja, amelyet a vezetőt szem előtt tartva terveztek

Bemutatta a Volvo Trucks az új Volvo FH teherautót, amely újragondolt fülkével, innovatív biztonsági funkciókkal és a vezetőre összpontosító munkakörnyezettel rendelkezik. Az új formaterv egyik fő célját az jelentette, hogy a járművezetőt termelékenyebbé, biztonságosabbá és a fedélzeti életét kényelmesebbé tegyék.
08A3977 FH 4x2, félpótkocsi, távolsági fuvarfeladat úton
A hajtáslánc- és alvázkonfigurációk sokféleségével az új Volvo FH alkalmazások széles körére szabható – ezzel az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentését biztosítja.

„A Volvo FH típus hosszú évek óta a teherautó-vezetők egyik kedvence, különösen azok esetében, akik életük nagy részét az úton töltik” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. „A Volvo FH új nemzedékével továbbra is egyértelműen arra összpontosítunk, hogy olyan teherautókat tervezzünk és olyan szolgáltatásokat kínáljunk, amelyek elősegíthetik, hogy a járművezetők világszínvonalú munkát végezzenek.”

A járművezető-centrikusság segíti a képzett szakemberek bevonzását
Azért helyezték a járművezetőkre a hangsúlyt, mert ők jelentős hatást gyakorolnak a fuvarozó eredményeire a termelékenység, a hatékonyság és az ügyfélkapcsolat szempontjából. „Egy jó teherautó-vezető hatalmas mértékben hozzájárulhat ügyfeleink jövedelmezőségéhez” – folytatja Roger Alm. „Világszerte a képzett vezetők krónikus hiánya tapasztalható. A professzionális járművezetők termelékenységét és kényelmét előtérbe helyező új teherautó bemutatásával fontos lépést tettünk előre azért, hogy segítsük ügyfeleinket a legjobb sofőrök bevonzásában és megtartásában.”

A belső kiváló munkakörnyezetet biztosít a járművezetők számára
A járművezetők iránti figyelem legegyértelműbb jele a frissített belső munkakörnyezet. Munkaterületük a modernizált műszerfal körül helyezkedik el, amelyet egy teljesen digitális, 12 hüvelyk képátlójú, nagy felbontású műszeregység jellemez, valamint egy fix pohártartó és nyitott tároló mozgásérzékelős világítással. A digitális műszeregységen a járművezető négy különböző képernyőnézet közül választhat a vezetési szituációtól és a megjeleníteni kívánt információktól függően.

Az opcionális kilenc hüvelyk képátlójú oldalsó kijelző biztosítja az infotainment és a navigációs rendszer funkcionalitását, továbbá a szállítási információkat és a kamerák képét. A könnyen elérhető kijelzőt a járművezető több különböző módon kezelheti: a kormánykeréken intuitív módon elhelyezett gombokkal, hangvezérléssel vagy közvetlenül az érintőképernyőn és a kijelző vezérlőgombjaival.

„A sok különböző információ könnyű elérhetősége segíti a járművezetőt a munkája hatékonyabb, biztonságosabb és kényelmesebb végrehajtásban” – állítja Carin Larsson, a Volvo Trucks vezető tervezője a felhasználói élmény és az ember-gép interakció terén. „Az információk megjelenítése sokkal jobb az új kijelzőkkel. A figyelmet igénylő interakciókat összevontuk az oldalsó kijelzőre, amely könnyen elérhető a vezetőülésből. Ezért a zavaró tényezők minimálisra csökkennek, mivel a vezetéshez kulcsfontosságú információk egyértelműen áttekinthetők a felhasználóbarát és könnyen látható digitális műszeregységben.”

Mind a műszeregység, mind az oldalsó kijelző számos nyelvet kínál.

Minden eddiginél könnyebb a fülkén belül mozogni az új karcsúbb, ergonomikus formatervű I-Shift váltókar jóvoltából. A sokkal nagyobb akkumulátorkapacitást igénylő járművezetők rendelkezésére áll egy intelligens, kétkörös akkumulátorrendszer, amely biztosítja, hogy mindig maradjon energia a motor indításához. Széles körű testreszabási lehetőséget kínálnak az új szövetek és színek.

Kifinomult dizájn és intelligens technikák
A külső merész, új megjelenését a jellegzetes V alakú fényszórók határozzák meg, amelyeket most a jármű szélei felé toltak ki, hogy illeszkedjenek a fülkeajtók karaktervonalához. Az irányjelzőket szintén az ajtóra helyezték át, ami a teherautónak jobb légellenállást és magabiztosabb megjelenést kölcsönöz. Az ablaktörlő panelje letisztultabb és vékonyabb, míg a nagyobb vas embléma jóvoltából az új Volvo FH még távolról is könnyen felismerhető.

„Az új generációs Volvo FH az előző FH-sorozat legsikeresebb elemeit intelligens technikákkal és funkcionális, emberközpontú kialakítással ötvözi” – folytatja Carin Larsson. „Az eredmény egy intelligens és kifinomult teherautó, amely segít a vezetőnek kiemelkedő teljesítményt nyújtani bármilyen körülmények között.”

Az iparágban elsőként elérhető biztonsági funkció: adaptív távolsági fényszórók
Az új Volvo FH a világ első nehéz-teherautója, amely adaptív távolsági fényszórókat kínál. A rendszer minden közlekedő biztonságát növeli azzal, hogy automatikusan letiltja a LED-technikájú távolsági fényszóró kiválasztott szegmenseit, amikor a teherautó szembejövő vagy elöl haladó járművekhez közeledik. A távolsági fényszóró fénykévéjét akkor módosítja, amikor a kamera és a radar más járműveket észlel vagy amikor a kamera a teherautó körüli fény mennyiségének változását érzékeli.

A Volvo FH további biztonságnövelő jellemzői közé tartozik a lejtmenetvezérlő, amely lejtőn lefelé haladva tartja a beállított sebességet a nem kívánt gyorsulás megakadályozásával, és a továbbfejlesztett Adaptív Tempomat (ACC), amely minden sebességnél működik, egészen akár álló helyzetig.

Immár alapfelszereltség az új teherautó esetében az Elektronikus Szabályozású Fékrendszer (EBS), amely olyan biztonsági funkciók előfeltétele, mint az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel és az Elektronikus Menetstabilizáló. Opcionálisan elérhető a Volvo Dinamikus Kormányzás is a Sávtartást Támogató Asszisztens és a Stabilizáló Asszisztens biztonsági rendszerekkel.

Az új Volvo FH biztonságát tovább fokozza a közlekedési táblákat felismerő rendszer, amely például az előzési tilalmat, az út típusát és a sebességkorlátozásokat jelző táblákat észleli.

A kilátás tovább javítható az utasoldali sarokkamera megrendelésével, amely kiegészítő képet nyújt a teherautó melletti területről az oldalsó kijelzőn.

Fokozott üzemanyag-hatékonyság és termelékenység
A hajtáslánc- és alvázkonfigurációk sokféleségével az új Volvo FH alkalmazások széles körére szabható – ezzel az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentését biztosítja. Például a távolsági fuvarfeladatok során az Euro 6 minősítésű, I-Save csomaggal felszerelt új Volvo FH az új D13TC motort egy különböző termékjellemzőket tartalmazó csomaggal kombinálja, így akár hétszázalékos* üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet. Az Euro 3 és Euro 5 minősítésű verziókat is továbbfejlesztették, például olyan funkciókkal, mint a Volvo Torque Assist.

Számos piacon a Volvo FH akár Euro 6 minősítésű LNG-üzemű gázmotorral is választható, amely a Volvo hasonló dízelmotoros teherautóival megegyező üzemanyag-hatékonyságot és teljesítményt nyújt, ám jóval kisebb éghajlati hatás mellett. A gázüzemű motor üzemeltethető biogázzal, ami a szén-dioxid-kibocsátást akár 100 százalékkal csökkenti, vagy földgázzal, ami a szén-dioxid-kibocsátást akár 20 százalékkal is mérsékelheti a Volvo megfelelő dízelmotoros teherautóihoz képest. Ez a járművek használatából eredő károsanyag-kibocsátásra értendő, amelyet a tartálytól a kerékig kifejezéssel írunk le.

Az új Volvo FH az I-Shift Dual Clutch váltót is kínálja, amely az erőfolyam megszakítása nélküli fokozatváltásokat tesz lehetővé. A kettős tengelykapcsolós automatizált váltó különösen előnyös a nagy kihívásokat támasztó feladatok során, például folyadékok szállításakor, ugyanis minimalizálja a rakomány sebességváltásból eredő mozgását.

Tovább fokozza a Volvo FH a termelékenységet – amely egy másik fontos vevői prioritás – is a megnövelt terhelhetőségű első tengelyek, valamint a gumiabroncsok kopását csökkentő és a manőverezőképességet javító, nagyobb kormányelfordulási szögeket kínáló segéd- és tolótengelyek jóvoltából. A teherautó Emelhető Tandemtengellyel is elérhető, amely üresen lehetővé teszi a hátsó tengely hajtásról való leválasztását és megemelését, ezzel csökkentve az üzemanyag-fogyasztást.

Új szervizszerződés segíti az ügyfeleket a pénzforgalmuk javításában
A hálózatba kapcsolt szolgáltatások gyors fejlődése a fuvarozók számára teljesen új lehetőségeket kínál a jármű üzemidejének növelésére és a jármű kihasználtságának optimalizálására.

A Volvo Trucks bemutatja a Volvo Flexi-Gold Szerződést, amely ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítja, mint a Volvo Arany Szerződés, ugyanazon kiszámítható költségért, azonban sokkal nagyobb rugalmassággal igazodik a változó üzleti igényekhez. A havi díjak eltérők a becsült éves futásteljesítmény 40 százalékos rugalmassági keretének köszönhetően. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a fuvarozóknak ahhoz, hogy tevékenységüket a szezonális változásokhoz és az ingadozó kereslethez igazítsák.

„Számos fuvarvállalat nagyobb rugalmasságra vágyik a szervizszerződéseket illetően. A technológia most már lehetővé teszi, hogy ilyen dinamikus és összekapcsolt megoldásokat kínáljunk” – mondja Thomas Niemeijer, a Volvo Trucks szervizszerződések részlegének üzletfejlesztési vezetője.

A Volvo Flexi-Gold szervizszerződés egyelőre csak kiválasztott piacokon elérhető, és folyamatosan vezetik majd be további piacokra.

Tények az új Volvo FH teherautóról

  • Fülkék: Alacsony hálófülke, hálófülke, Globetrotter fülke, Globetrotter XL fülke és Globetrotter XXL fülke. Külső és belső felszereltségi csomagok az egyedi kialakításért.
  • Motorok: A dízelmotorok különböző károsanyag-kibocsátási szabványoknak megfelelő kivitelben elérhetők. A Volvo FH az Euro 6 D-lépcsőnek megfelelő gázüzemű LNG-motorral is megvásárolható a kiválasztott piacokon.
  • Az Euro 6 minősítésű, I-Save csomaggal rendelkező Volvo FH elérhető a kiválasztott piacokon.
  • Sebességváltó: I-Shift vagy I-Shift Dual Clutch a különböző alkalmazási területekhez megfelelő szoftvercsomagokkal.

* Az üzemanyag-fogyasztás csökkenésére vonatkozó kijelentést egy D13TC Euro 6 D-lépcsőjű motorral és Távolsági üzemanyagcsomaggal (I-Save) specifikált teherautó és egy D13 eSCR Euro 6 D-lépcsőjű motorral felszerelt, Távolsági üzemanyagcsomaggal nem rendelkező jármű gázolaj- és AdBlue-költségeinek összehasonlítása alapján számolták ki. A tényleges üzemanyag-fogyasztás számos tényezőtől függhet, mint például a járművezető vezetési tapasztalata, a sebességszabályozó használata, a jármű specifikációja, a jármű terhelése, a domborzat, a jármű karbantartása és az időjárási viszonyok.

HIVATKOZÁS a filmre
HIVATKOZÁS a nagy felbontású képekre
HIVATKOZÁS a többi termékhez kapcsolódó közleményre: Volvo FH16, Volvo FM és Volvo FMX

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.