Trucks

Markus Fabiansson
2024-02-19
Üzemanyag-hatékonyság
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Öt módszer üzemanyag és energia megtakarítására a Volvo Trucks alkatrészeivel és szolgáltatásaival

Az üzemanyagköltségek minimalizálása állandó kihívást jelent minden teherautó-tulajdonos számára, és kulcsfontosságú egy nyereséges vállalkozás üzemeltetéséhez. Számos tényező járul hozzá a teherautó üzemanyag-hatékonyságához, beleértve a jármű használatának és üzemeltetésének módját. Íme öt olyan terület, ahol még tovább fokozhatja járműve hatékonyságát. 

Az adatok és a digitalizáció lehetővé teszik az üzemanyag-fogyasztás valós idejű nyomon követését

1. Használja fel az adatokat és a digitalizáció erejét a vezetési technika fejlesztésére

Az, hogy hogyan vezetik a teherautót, jelentős hatással lehet az üzemanyag- és energiafogyasztására. Például a kifutás, valamint a lehető legkevesebb fékezés és a gyorsítás javítja a hatékonyságot, míg az üresjárat szükségtelen használata igencsak pazarló. Az adatok gyűjtésével és elemzésével azonosíthatók a fejlesztésre szoruló területek, és az üzemanyag-fogyasztás mérséklését segítő lépések tehetők meg.

 

A Volvo Trucks digitális szolgáltatásai, mint az Üzemanyag és környezetvédelem és az Energia és környezetvédelem, amelyek a Volvo Connecten keresztül érhetők el, átlátható és tömör jelentéseket készítenek az egyes járművek és a teljes flották üzemanyag- vagy energiafogyasztásáról. Ezek a vezetési szokásokkal kapcsolatos számos paramétert részleteznek beleértve a fékezést és a gyorsítást, a sebességhez való alkalmazkodást, az előrelátást és az üresjárat használatát.

Az adatokkal a járművezetők finomhangolhatják és tökéletesíthetik vezetési technikáikat, és mindeközben üzemanyag- és energiamegtakarítást érhetnek el.”

„Még a legképzettebb és legtapasztaltabb sofőrök esetében is van lehetőség a fejlődésre” – mondja Markus Fabiansson, a Volvo Trucks szolgáltatási ajánlatokért felelős menedzsere. „Az adatokkal a járművezetők finomhangolhatják és tökéletesíthetik vezetési technikáikat, és mindeközben üzemanyag- és energiamegtakarítást érhetnek el.”
 

Tudjon meg többet arról, hogyan járulhat hozzá a kapcsolódás és az adatelemzés a vezetés üzemanyag- és energiahatékonyabbá tételéhez

A szerviztechnikusok számos olyan problémát megoldhatnak, amelyek szükségtelenül magas üzemanyag-fogyasztást okoznak, ha nem foglalkoznak azokkal.

2. Rendszeres szervizelés és szoftverfrissítés

A megfelelően karbantartott járműveknek jobb az üzemanyag-hatékonyságuk. A rendszeres szervizelés révén a technikusok olyan problémákat orvosolhatnak, mint a fékek szorulása, az eltömődött szűrők, a nyomásszökés és az üzemanyagszivárgás vagy a futóműbeállítás és egyéb olyan problémák, amelyek megnövekedett üzemanyag-fogyasztást okozhatnak, ha nem foglalkoznak velük.

 

Ez biztosítja az olajcserék rendszeres elvégzését is, ami elősegíti a motor minimális súrlódás és energiaveszteség melletti üzemelését. Ezenkívül a szervizelés során telepíthetők a legújabb szoftverfrissítések, amelyek magukban foglalhatják a teljesítmény és az üzemanyag-hatékonyság javítását. Fedezze fel, hogy a rendszeres karbantartás miként takaríthat meg Önnek üzemanyagot.

 

A szervizszerződés a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a rendszeres szervizelés és karbantartás biztosításának. Tudjon meg többet a különféle Volvo szervizszerződésekről, vagy forduljon a legközelebbi  Volvo Trucks márkakereskedéshez.
 

3. Mindig ügyeljen arra, hogy a gumiabroncsok nyomása megfelelő legyen

Az EU általános járműbiztonsági rendelete (GSR) részeként 2024-től minden új teherautón kötelező a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer. Ezek megkönnyítik az abroncsnyomás valós idejű nyomon követését az egyes keréken lévő szenzorok segítségével, így elkerülhetők a gumiabroncsokkal kapcsolatos incidensek, és fokozható a biztonság és az üzemidő.

 

Az alacsony nyomású gumiabroncsok a gördülési ellenállás növekedését, és ezzel együtt megnövekedett üzemanyag- és energiafogyasztást is okoznak, ezért mindig megéri az optimális nyomáson tartani azokat.

 

A Volvo Trucks gumiabroncs-megfigyelő szolgáltatása teljes áttekintést ad a flottaüzemeltetőknek teherautóikról és pótkocsijaikról a Volvo Connecten keresztül, és így csökkenti az abroncsokkal kapcsolatos problémákból eredő költségek és zavarok kockázatát. Figyelmeztetéseket ad túl alacsony vagy magas nyomás, valamint defektek és meghibásodás észlelése esetén is. Ezenkívül tájékoztat a szenzor akkumulátorának állapotáról, áttekintést ad a gumiabroncs-hőmérsékletéről, és a lassú defekteket is érzékeli.

Tudjon meg többet a gördülési ellenállás és a gumiabroncsok üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatásáról.

 

4. Ha elektromos járművet használ, fűtse elő az akkumulátorokat a My Truck alkalmazással

Az elektromos teherautók esetében az akkumulátorok előkondicionálása biztosítja a teljes teljesítmény kihasználását, és segít az energiahatékonyság maximalizálásában. Ezenkívül segít meghosszabbítani az akkumulátorok élettartamát is. A My Truck App menetkész funkciója lehetővé teszi a fülke fűtésrendszereinek távolról történő előbeállítását okostelefonján keresztül, hogy azok automatikusan bekapcsoljanak. Így a teherautó akkumulátora már induláskor optimális hőmérsékletű.

 

Fedezzen fel további tippeket az elektromos teherautók hatótávolságának meghosszabbításához.

A légellenállás leküzdése jelentősen hozzájárul a teherautó üzemanyag-fogyasztásához, de ez légterelőkkel spolierekkel és sárvédőelemekkel minimalizálható.

5. Szabja testre járművét a még jobb aerodinamika érdekében

A tető- és oldallégterelők, spoilerek, sárvédőelemek, alvázburkolatok és a dísztárcsák mind-mind hozzájárulhatnak a jobb aerodinamikához és az üzemanyag-hatékonysághoz. A hatékonyságnövekedés maximalizálása érdekében azonban fontos, hogy az ilyen tartozékokat a teherautó és a pótkocsi konfigurációja szerint szabják testre.

 

„Minden, amit a teherautó felületének simábbá tétele és a hézagok eltűntetése érdekében teszünk, javítja az üzemanyag-hatékonyságot” – mondja Helena Knappe, a Volvo eredeti alkatrészeinek menedzsere. „Kifejezetten ajánlott a teherautó eredeti gyártójának alkatrészeit és tartozékait használni, hiszen azokat úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjenek a járműhöz, így biztosítva az optimális aerodinamikai rendszert.”

„Minden, amit a teherautó felületének simábbá tétele és a hézagok eltűntetése érdekében teszünk, javítja az üzemanyag-hatékonyságot.”

Olvasson többet itt az aerodinamika fontosságával kapcsolatosan. Az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos további információkért forduljon az Önhöz legközelebbi Volvo Trucks márkakereskedéshez.

 

Tudjon meg még többet arról, hogyan járulhat hozzá a technológia az üzemanyag-hatékonyabb vezetéshez, beleértve a következőket:

  • Hogyan csökkentik a hálózatba kapcsolt szolgáltatások és a jó vezetési technika az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást?
  • Hogyan alkalmazható a digitális Driver Coaching a gyakorlatban?
  • Hogyan hat a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a Driver Coaching jövőbeli szolgáltatásainak fejlődésére?