Trucks

smart-tachograph-generation-2

Hogyan alkalmazkodjunk az EU tachográfokkal kapcsolatos új jogszabályaihoz

Helena Knappe
2023-09-01
Technológia és innováció Üzemidő
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

A 2023. augusztusától életbe lépett új szabályozás részeként a következő két évben az összes EU-n belüli határokon átnyúló szállításra használt teherautót fel kell szerelni második generációs tachográfokkal. A következőket fontos tudni a frissítés elvégzése és a megfelelőség biztosítása kapcsán. 


Az új jogszabály része az EU mobilitási csomagjának, amelynek célja a kamionsofőrök munkaidejének és pihenőidejének betartatása. 2023. augusztus 21-től minden 3,5 tonnánál nehezebb új teherautót fel kell szerelni második generációs intelligens menetíró készülékkel. 2024. végéig minden nem intelligens analóg vagy digitális tachográfot le kell cserélni, 2025 augusztusáig pedig az összes első generációs intelligens tachográfot frissíteni kell.

„Ha olyan teherautója van, amelyet jelenleg határokon átnyúló feladatokra használnak az EU-n belül, akkor ideje elkezdenie kidolgozni a terveket az új szabályozás betartásához” – mondja Helena Knappe a Volvo Trucks eredeti alkatrészekért felelős menedzsere. „Ideális esetben az intelligens menetíró készülék utólagos beépítésére a következő szervizalkalom a legalkalmasabb, mivel ezzel időt takaríthat meg, és elkerülhető egy további szervizlátogatás. A lényeg, hogy meg kell találni a tachográfot, amely a leginkább kompatibilis az Ön teherautójával, illetve egy olyan műhelyt, amely rendelkezik szerelőkkel, akik jogosultak az utólagos beépítésre és kalibrálásra.”


Milyen előnyei vannak az Volvo Trucks tachográfjainak?

A Volvo Trucks legújabb, 2. generációs intelligens menetíró készülékét úgy fejlesztették ki, hogy támogassa az új EU mobilitási csomag előírásait. Regisztrálja a határátlépések időpontját és helyét, míg a GPS úgy van programozva, hogy automatikusan rögzítse a napi műszakok kezdetét és végét, valamint a teherautó helyzetét minden három vezetéssel töltött óra után. A DSRC (rövid hatótávú kommunikációs rendszer) lehetővé teszi a távoli kommunikációt a fedélzeti egység és az útellenőrzést végző hatósági személyek között, így a járművezetők elkerülhetik a szükségtelen közúti ellenőrzéseket. Ez a leginkább kompatibilis egység a piacon a Volvo teherautó-tulajdonosok számára.

„A Volvo Trucks tachográf tervezése és fejlesztése során kiemelten figyeltek arra, hogy az tökéletesen integrálható legyen Volvo teherautókba” – mondja Helena. „Még a fizikai kialakítása is tökéletesen kompatibilis a fülke belső kialakításával. Könnyen integrálható a jármű elektronikájával, és csatlakoztatható az infotainment-rendszerhez. Tehát vezetés közben a tachográf üzenetei vagy ikonjai közvetlenül a teherautó műszerfalán jelennek meg.”

Ezenkívül a Volvo Trucks tachográf telepítése zökkenőmentes – kevesebb vezetékelés és kiegészítő felszerelés beépítése szükséges, mint egy nem Volvo termék esetében, és nem szabad megfeledkezni az eredeti Volvo alkatrészek használatából származó nyugalomról sem.

A Volvo Trucks tachográf tervezése és fejlesztése során kiemelten figyeltek arra, hogy az tökéletesen integrálható legyen Volvo teherautókba. Még a fizikai kialakítása is tökéletesen kompatibilis a fülke belső kialakításával.
A 2. generációs Volvo Trucks intelligens menetíró készüléket az új EU mobilitási csomag követelményeinek teljesítésé érdekében fejlesztették ki, és úgy tervezték, hogy tökéletesen integrálható legyen a Volvo teherautókba.

A digitális szolgáltatás, amely minden eddiginél könnyebbé teszi a megfelelést

A megfelelés még hatékonyabb támogatása és az összes tachográfadat jobb áttekinthetősége érdekében a Volvo Trucks Vezetési idők digitális szolgáltatás is kínálja – ez előfizetéses szolgáltatásként érhető el a Volvo Connecten és a Volvo Connect alkalmazáson keresztül. A szolgáltatás megkönnyíti a vezetési idők nyomon követését, és maximalizálja a járművezetők munkaidejét, miközben megtervezi a szüneteket és pihenőket, valamint segít elkerülni a szankciókat és a szabálysértéseket. Ezenkívül megjeleníti a következő feladathoz optimális vezetőt és járművet a fennmaradó vezetési idejük alapján.

A Vezetési idők automatizálja az összes memóriaadat és digitális járművezetői kártya adatainak napi távoli letöltését, és ezt követően ezek biztonságosan vannak tárolva, és elérhetők a Volvo Connecten keresztül. Ez a funkció zökkenőmentesen működik még az új tachográf beépítés vagy a jelenlegi frissítése után is.

„A Vezetési idők szolgáltatással nincs ok az aggodalomra, ha teherautóját új tachográffal szerelik fel”- mondja Johan Rundberg, a Volvo Trucks flotta- és szállítmányozási szolgáltatásainak szolgáltatásgazdája. „Továbbra is az uniós jogszabályoknak megfelelően kezeli a tachográf és a járművezetői kártya adatait, így a vállalkozása a megszokott módon mehet tovább az úton.”
 

Hogyan lehetséges már ma második generációs tachográfot beépíteni?

Ha utólag szeretné felszerelni teherautóját 2. generációs intelligens menetíró készülékkel, vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi Volvo Trucks kereskedővel, akik a következő szervizidőpont egyeztetésekor végigvezetik Önt a folyamaton, hogy biztos lehessen abban, hogy a telepítést és a kalibrálást egy arra jogosult szerelő végzi el.

Ha szeretne, itt bővebben olvashat az új tachográf-szabályozásról valamint letölthet egy útmutatót arról, hogy az útvonaltervezés és az időgazdálkodás hogyan támogathatja a megfelelést.