Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 perc
Vezetők világa
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Hogyan érint engem a teherautók tachográfjaira vonatkozó új európai szabályozás?

2019 júniusa óta minden új nehéz teherautót első generációs okostachográfokkal kell felszerelni. Most az Európai Unió további szabályokat vezet be, amelyek 2023 augusztusától előírják a második generációs tachográfok használatát.

 

Az alábbiakban elmagyarázzuk, mit kell tudnia a tachográfokra vonatkozó új uniós szabályozásról, és mit jelent ez az Ön mint járművezető számára. Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, miért döntött az EU egyáltalán a szabályozás bevezetése mellett.

 

Jobb biztonság és szakmaiság az ágazatban

A szabályozás fő célja a biztonság növelése, a tachográfadatok manipulálásának visszaszorítása, valamint annak biztosítása, hogy a járművezetők megfelelő pihenőidőt kapjanak a műszakok és a nehéz vezetési időszakok között.


A szabályozás megkönnyíti az ellenőrzéseken való átjutást és azt, hogy időben eljusson a célállomásra. Az Unió bármely tagállamában a hatóságok távellenőrzést végezhetnek, és amennyiben a tachográf adatai rendben vannak, Ön anélkül folytathatja útját, hogy megállítanák. Ez az egyik legfontosabb ok arra, hogy gondoskodjon a szabályok betartásáról. A régi tachográffal rendelkező járműveket továbbra is ellenőrizhetik a közúti ellenőrzés során, ezért a tachográfok helyes használata továbbra is rendkívül fontos.

 

Egyes járművezetők és tehergépkocsi-tulajdonosok a múltban manipulálták a tachográfok adatait, hogy elkerüljék a járművezetőkre vonatkozó biztonsági előírások betartását. Az uniós szabályozások célja, hogy ezt nagyban megnehezítsék, ugyanakkor ne akadályozzák és ne késleltessék felesleges ellenőrzésekkel azokat, akik megfelelnek a követelményeknek. 

 

Mi a tachográfokra vonatkozó új szabályozás?

Az első generációs okos tachográfok 2019. június 15. óta kötelezőek minden új teherautóban. Az EU legújabb rendelete szerint a második generációs tachográfokat 2023. augusztus 21-től minden új, 3,5 tonna feletti teherautóba be kell szerelni. 2024 végéig a határon átnyúló fuvarozásra használt teherautókban le kell cserélni minden régi analóg vagy digitális tachográfot (kivéve az első generációs okos tachográfokat). 2025 augusztusáig pedig minden első generációs okos tachográfot, amelyet határon átnyúló fuvarozásban használnak, korszerűsíteni kell.

A második generációs tachográfokkal bevezetésre kerülő fő funkciók közé tartozik, hogy műholdas helymeghatározó rendszeren keresztül ellenőrizni tudják a határokon átnyúló forgalmat, valamint a be- és kirakodás idejét és helyét.

 

Az okos tachográf képes lesz kommunikálni a helyi rendőrökkel is, akik távolról ellenőrizhetik az adatait anélkül, hogy meg kellene állítaniuk a járművet. Ha nem észlelnek problémát, a hatóságoknak három órán belül törölniük kell az adatokat.

 

Utazás megtervezése az új tachográf-szabályozásnak megfelelően

Az új tachográf-szabályozás miatt még soha nem volt ennyire fontos megtervezni az utazást. A hatékony tervezés segít jobban vezetni a járművet, élvezetesebbé teszi az utat, és nagyobb kontrollt is biztosít.