Trucks

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Technológia és innováció Biztonság
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

10 új és továbbfejlesztett biztonsági funkció Volvo teherautókhoz

A technológia alapvető fontosságú a modern közlekedésbiztonságban – és ez határozottan igaz a Volvo Trucks esetében, ahol az évek során számos úttörő funkciót fejlesztettünk ki. Most egy egész sor új biztonsági funkciót mutattunk be, amelyek alapvető szerepet játszanak a Volvo „teljes balesetmentesség” jövőképének megvalósításában, miszerint szeretnénk a Volvo teherautókat érintő összes balesetet megelőzni.

Tíz új és továbbfejlesztett funkciót dolgoztunk ki, amelyek figyelmeztetik a járművezetőket a lehetséges veszélyekre, felismerik az akadályokat a holtterekben, illetve vezetési segítséget nyújtanak különféle helyzetekben és környezetekben. Az alábbiakban áttekintjük az egyes funkciókat és frissítéseket – és azt, ezek hogyan növelhetik a járművezetők és a többi közlekedő biztonságát.

„Olyan új és továbbfejlesztett biztonsági rendszereket vezetünk be, amelyek javítani tudják a járművezetők munkáját, és segítenek megóvni őket és mindazokat, akikkel megosztják az utat. A legújabb technikai vívmányok felhasználásával képesek vagyunk előrejelezni potenciális ütközéseket, illetve segíthetünk a megelőzésükben” – mondja Anna Wrige Berling, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.


A teherautó biztonsági rendszereinek fejlesztése

Az összes új biztonsági funkció egy folyamatos fejlesztési folyamat végeredménye, amely kiterjedt balesetkutatáson alapul. Munkánk hátterében többek között az áll, hogy a Volvo Trucks több mint 50 éve gyűjti és elemzi a járműveit érintő balesetek adatait. A balesetek okait érintő hatalmas ismeretanyagból ismerjük a leggyakoribb balesettípusokat, és felbecsülhetetlen értékű információkkal rendelkezünk a legújabb Volvo teherautók biztonsági rendszereinek megalkotásához.

„A biztonság mindig is identitásunk alapvető részét képezte. Nemcsak alapos balesetkutatásokat végzünk, hanem gondosan és minden szempontból mérlegeljük a teherautók biztonságát is" – magyarázza Anna Wrige Berling.

A közlekedésbiztonság mindig is rendkívül fontos volt a Volvo Trucks számára. A közelmúltban a kérdés a politikában is előtérbe került, új jogszabályok születtek, például az Európai Unió általános járműbiztonsági rendelete, amely aktív biztonsági rendszereket ír elő a teherautókhoz. A Volvo Trucks üdvözli a szigorúbb jogszabályi biztonsági követelményeket. Mi több, számos új és továbbfejlesztett rendszerünk túl is teljesíti az előírásokat – többet nyújt, mint amit a jogszabályok megkövetelnek.

Anna Wrige Berling szerint fantasztikus látni azt a biztonsági technológiát, amely más módokon is segítheti a járművezetőt, enyhíteni képes például a forgalmas városokban gyakran jelentkező stresszt. Ahogy ő fogalmaz: „A Volvo Trucksnál továbbra is a járművezetőket tekintjük a legfontosabb biztonsági rendszernek. Új biztonsági funkcióinkat azonban úgy alakítottuk ki, hogy támogassák őket a mai forgalmas utakon, és csökkentsék az ütközések kockázatát. Új technológiával, folyamatos balesetkutatással és a teherautó-biztonság holisztikus szemlélete révén közelebb kerülhetünk a teljes balesetmentességet célzó jövőképünkhöz.”

A Volvo Trucksnál továbbra is a járművezetőket tekintjük a legfontosabb biztonsági rendszernek. Új biztonsági funkcióinkat azonban úgy alakítottuk ki, hogy támogassák őket a mai forgalmas utakon, és csökkentsék az ütközések kockázatát.

Új biztonsági jellemzők

1. Elülső holtteret lefedő asszisztens – Új

Segít elkerülni az ütközéseket azáltal, hogy figyelmezteti a járművezetőt, ha gyalogost vagy kerékpárost észlel a teherautó előtt lévő holttérben. Arra terveztük, hogy az összes közlekedő biztonságát segítsen növelni. 

2. Ajtónyitásra vonatkozó figyelmeztetésÚj

Ez az intelligens rendszer, amely a teherautó mindkét oldalán jelen van, segít megakadályozni, hogy az álló teherautó kinyíló ajtói más közlekedőkkel ütközzenek. A rendszer a motor leállítása után még további két percig működik. Ezért extra védelmet nyújt a kerékpárosok és a gyalogosok számára a teherautó mindkét oldalán.

3. Oldalirányú ütközés elkerülését támogató rendszer – Új

A rendszert úgy terveztük meg, hogy csökkentse az ütközések kockázatát, amikor a teherautó kanyarodik vagy sávot vált. Ezt úgy éri el, hogy figyeli a jármű oldalánál lévő területeket, és figyelmezteti a járművezetőt, ha más közlekedők tartózkodnak ott. Az oldalirányú ütközés elkerülését támogató rendszer a teherautó mindkét oldalán működik, továbbá alkalmas sávváltásos balesetek elkerülésére is – ezekkel a szolgáltatásokkal a rendszer túlteljesíti a közeljövőben hatályba lépő szabályozási követelményeket.

4. Automata visszagurulás-gátló – Új

Az automata visszagurulás-gátló funkció segít a teherautót álló helyzetben megtartani a gázpedál újbóli lenyomásáig, megnyugtató segítséget nyújtva a járművezetőnek lejtőkön és emelkedőkön.

5. Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer – Új

A funkcióhoz keréktárcsákra rögzített, továbbfejlesztett érzékelők tartoznak, amelyek figyelmeztetni tudják a járművezetőt, ha alacsony a keréknyomás, illetve ha gyors leeresztés vagy defekt kockázata merül fel. Ez a rendszer szintén túlteljesíti a jogszabályi követelményeket, és széles tartományban képes az alul- és túlnyomás monitorozására. A biztonság mellett a funkció további előnyei közé tartozik a fokozott energiahatékonyság is.
 

Továbbfejlesztett biztonsági funkciók

6. Ütközésfigyelmeztetés vészfékrendszerrel – Továbbfejlesztett

A Volvo Trucks fejlett vészfékrendszere már régóta túlteljesíti a jogszabályi előírásokat, és segít megelőzni a ráfutásos ütközéseket. A rendszer a legújabb radar- és kameratechnológiát használja a teherautó elején.

7. Éberségjelzés – Továbbfejlesztett

Ez az intelligens funkció, amelyet a Volvo Trucks kínált először – már jóval azelőtt, hogy jogszabályban előírták volna – monitorozza és elemzi a teherautó mozgását a sávban, és felismeri, ha a járművezető fáradt és elálmosodott. A rendszer figyelmeztet, majd tájékoztatja a vezetőt, hogy szükség esetén tartson pihenőt. A most továbbfejlesztett funkció a legújabb kameratechnológiát alkalmazza a teherautón.

8. Intelligens sebességszabályozó – Továbbfejlesztett

Ez az intelligens funkció a sebességkorlátozásokról tájékoztatja a járművezetőt úgy, hogy érzékeli a sebességkorlátozásokat jelző táblákat, és megjeleníti a sebességhatárt a műszeregységen. Most továbbfejlesztve a rendszer az adott járműszerelvényre vonatkozó sebességkorlátozást jeleníti meg.

9. Adaptív távolsági fényszóró – Továbbfejlesztett

Az adaptív távolsági fényszóró automatikusan kikapcsolja az elülső fényszórók LED-szegmenseit, amikor az éjszakai vezetés során más járművek közelednek. Így erős bevilágítást tart fenn más, olyan területeken, ahol nincsenek egyéb járművek. A rendszert most továbbfejlesztett radarral és kamerával láttuk el.


10. Adaptív sebességtartó automatika automatizált megállás és elindulás funkcióval – Továbbfejlesztett
 

Az adaptív sebességtartó automatika radarszenzorokkal érzékeli a teherautó előtt haladó többi járművet, és amíg be van kapcsolva, segíti a járművezetőt a távolságtartásban és a forgalom ritmusának felvételében. Ha a forgalom elöl teljesen lelassul, majd megáll, a teherautó is megáll. Ha a forgalom két másodpercen belül újra megindul, a teherautó is automatikusan elindul. Hosszabb megállás után a járművezetőnek meg kell nyomnia a gázpedált, vagy újra meg kell nyomnia a kormányon található folytatás gombot.
 

Az új és továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal kapcsolatos további részletekért látogasson el helyi márkakereskedőjéhez.

Így támogatják az aktív biztonsági rendszerek a járművezetőket, miközben segítenek csökkenteni az ütközések kockázatát