Trucks

Volvo Trucks
2022-06-27
3 perc
Technológia és innováció Biztonság Elektromobilitás
Author
Volvo Trucks

Nulla közlekedési baleset – álom csupán, vagy realista jövőkép?

Mi kellene ahhoz, hogy nullára csökkenjen az olyan balesetek száma, amelyeknek nehéz-teherautók a szereplői? Ha valaki tudja a kérdésre a választ, az nem más, mint Anna Wrige Berling, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

 

A célotok az, hogy egyáltalán ne történjen baleset. Alakul?

Valóban arra törekszünk, hogy egyáltalán ne történjen baleset, és bár büszkék vagyunk az eredményeinkre, még hosszú út áll előttünk. Az egy főre jutó közlekedési balesetek száma világszerte csökken, ám a teljes szám a világ számos részén továbbra is emelkedik. Évente több ezer ember hal meg olyan közlekedési balesetekben, amelyeknek nehéz-teherautók a szereplői, így egyáltalán nem vagyunk elégedettek.
 

A balesetek több mint 90%-ának kiváltó oka az emberi hiba. Kimondhatjuk, hogy a teherautó-vezetők nem elég képzettek?

Való igaz, hogy a legtöbb balesetben az emberi hiba is közrejátszik – ez azonban minden közlekedőre érvényes, nem csak a teherautó-vezetőkre. Úgy vélem, hogy a legtöbb teherautó-vezető nagyon jól képzett. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az emberi tényezőnek pozitív oldala is van. A teherautó-vezetők – más közlekedőkkel együtt – fellépésüknek és reakcióiknak köszönhetően jóval több balesetet előznek meg, mint amennyit okoznak. Ennek ellenére igaz, hogy az emberi hibának nagy a szerepe. A balesetek számának csökkentésében így hát nagyon fontos szerep jut a járművezetők képzésének, a fokozottan a biztonságra fókuszáló gondolkodásnak, illetve az összes közlekedő kockázattudatosságának.

A közlekedésbiztonság olyan, mint egy bonyolult kirakós játék, a kirakós legnagyobb darabjai pedig a biztonságos járművek, a biztonságos utak és a biztonságosan közlekedők

Mi kell ahhoz, hogy komoly előrehaladás történjen a nulla mint célszám felé?

A közlekedésbiztonság olyan, mint egy bonyolult kirakós játék, a kirakós legnagyobb darabjai pedig a biztonságos járművek, a biztonságos utak és a biztonságosan közlekedők. A Volvo Trucks mindehhez elsősorban biztonságos járművek fejlesztésével tud hozzájárulni, de a jobb minőségű közlekedési környezetre fordított befektetések, és nem utolsósorban a közlekedés összes résztvevőjének fokozottan a biztonságra fókuszáló gondolkodása érdekében tett erőfeszítések is kihatnak ránk.

Anna Wrige Berling a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

Mi a Volvo Trucks feladata?

A járműbiztonság továbbra is fókuszban marad, és folyamatosan új rendszereket fejlesztünk azért, hogy minél több forgalmi helyzetre és balesettípusra találjunk megoldást. Biztosítanunk kell azt is, hogy biztonsági rendszereinket rendeltetésszerűen használják. Arra, hogy ez nem mindig van így, a biztonsági öv a leglátványosabb példa. Korántsem használják mindig, ennek pedig végzetes következményei vannak. Sajnos ugyanez érvényes a többi biztonsági rendszerre is – ezeket nem teljes mértékben, illetve néha helytelenül is használják. Mindez egy megoldásra váró probléma. Továbbra is növelni fogjuk a nehéz-teherautók közlekedésbiztonságával kapcsolatos tudatosságot, és hozzájárulunk a teherautó-vezetők és más úthasználók fokozottan a biztonságra fókuszáló gondolkodásához.

 

Milyen Volvo Trucks-féle biztonsági felfedezés az álmod a jövőre nézve?

Egy olyan tökéletesen működő, az embereket észlelő érzékelőkkel felszerelt rendszer, amelyik pontosan tudja, mi minden található a teherautó környezetében, és képes előre látni a többi járművezető és úthasználó szándékait.
 

A nulla közlekedési baleset tehát álom csupán, vagy realista jövőkép?

Mivel ma már szinte minden baleset elkerülhető a meglévő járműtechnológia és a biztonságos úthasználói magatartás együttes alkalmazásával, nem tűnik lehetetlennek. Ugyanakkor kimondható, hogy mindig lesznek olyan helyzetek, amelyekben szerencsétlen és előre nem látható körülmények baleseteket eredményezhetnek. Ez alighanem érvényes állítás, legalábbis a közeljövőt tekintve. 

Bárhogy is vesszük, csakis a nulla lehet az egyetlen elfogadható szám. Ez vezérel minket a munkánk során és abban, hogy világszerte javítsuk a közlekedésbiztonság minőségét. A nulla balesetszám felé vezető úton minden megmentett élet győzelemnek számít.

Az egy főre jutó közlekedési balesetek száma világszerte csökken, ám a teljes szám a világ számos részén továbbra is emelkedik.