Trucks

Bert Johansson
2023-05-29
Üzemidő Vezetők világa
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

A 8 legjobb megelőző karbantartási tipp a teherautó-meghibásodások elkerüléséhez

Tehergépjárműve folyamatos üzemelésének biztosítása kulcsfontosságú az állásidő elkerüléséhez. Íme a meghibásodások 8 gyakori oka és az, mit tehet ezek megelőzése érdekében.

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a természetes elhasználódás miatt szinte lehetetlen teljes mértékben elkerülni a teherautók üzemképtelenség miatti állóidejét. De számos megelőző karbantartás járulhat hozzá a meghibásodások kockázatának csökkentéséhez.

„A legelső általános javaslat az üzemidő növelésére a rendszeres ellenőrzések elvégzése. A napi ellenőrzések lehetőséget biztosítanak arra, hogy a járművezetők cselekedjenek, mielőtt bármilyen probléma nagyobb vagy akár súlyos problémává válna. Sok fennakadás elkerülhető, ha a teherautót elviszik az ütemezett szervizidőpontokra” – mondja el Bert Johansson, a Volvo Trucks operatív fejlesztési vezetője.


Természetesen egyes meghibásodások gyakrabban fordulnak elő.
 

Íme egy lista a 8 leggyakoribb meghibásodásról, és arról, hogy mit tehet ellenük.

1. TARTSA KARBAN AZ AKKUMULÁTORT 
A teherautók üzemképtelenségének leggyakoribb oka az akkumulátor meghibásodása. Egy modern teherautó nagy mértékben függ az olyan funkcióktól és rendszerektől, amelyek az akkumulátor energiáját fogyasztják. Túlhasználat esetén az akkumulátor lemerülhet. A megfelelően feltöltött és tiszta akkumulátorok, valamint a jól karbantartott akkumulátorszekrény és az elektromos csatlakozások kulcsfontosságú szerepet játszanak a meghibásodások elkerülésében. A meghibásodások elkerülése érdekében az akkumulátorokat tartsa tisztán és feltöltve, és korróziógátló spray segítségével gondoskodjon arról, hogy az akkumulátorszekrény elektromos csatlakozásai tiszták és korróziómentesek legyenek.


2. NE VÁRJA MEG, AMÍG A FÉK MEGSZORUL VAGY ELKOPIK
A fékek nagy kopásnak és terhelésnek vannak kitéve, és a blokkolt vagy megszorult fékek az egyik leggyakoribb okok, amelyek közúti segítségnyújtást tesznek szükségessé. Az ilyen jellegű meghibásodás okai lehetnek a megrepedt tárcsa, a kopott fékbetétek és/vagy a megszorult féknyergek. Ezek mind elkerülhetők rendszeres megelőző karbantartási ellenőrzésekkel. Figyeljen az ütemezett szervizintervallumok betartására.


3ÜGYELJEN ARRA, HOGY AZ INDÍTÓMOTOR ELEKTROMOS CSATLAKOZÁSAI TISZTÁK LEGYENEK
A harmadik helyen az indítómotor problémáit találjuk, amelyek a motor meghibásodását okozhatják. Ennek okát gyakran a meglazult vagy rossz elektromos csatlakozások okozzák, amelyeket – jelen esetben – a korrózió okoz. Ennek elkerülése érdekében ellenőrizze az indítómotor csatlakozásait, és szükség esetén tisztítsa meg és kenje meg a csatlakozásokat korróziógátló spray-vel.  

4. NAPONTA ELLENŐRIZZE A GUMIABRONCSOKAT
A negyedik helyen a gumiabroncsok különböző sérüléseit találjuk: például a defektet. A gumiabroncsok mindennapos ellenőrzésével sok problémát elkerülhet. Keressen szokatlan kopást és sérüléseket a gumiabroncs futófelületén és oldalfalain.


5. KERESSEN OLAJSZIVÁRGÁST  
Az olajszivárgás gyakran okozhat szükségtelen leállásokat, a szivárgás forrásai leggyakrabban a tömlők és csövek. A szivárgások mind a szervokormány-, mind a motorolaj-rendszerben is előfordulhatnak, és általában normál használat és elhasználódás következtében jelentkeznek. Ha figyeli az olajszivárgást jeleit a jármű alatt, elkerülheti a meghibásodást, mielőtt az megtörténne.


6. ELŐZZE MEG A TENGELYKAPCSOLÓVAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁKAT
A meghibásodások 6. leggyakoribb oka a tengelykapcsolóval kapcsolatos problémák. Ezeknek több oka is lehet, például elhasználódott tengelykapcsoló-tárcsa vagy egy szivárgó pneumatikus tömlő. Ezek szerviz közben észlelhetők, ezért mindenképpen látogasson el az ütemezett szervizidőpontokra, hogy elkerülhesse ezeket. Ha a sebességváltót helytelenül használják kézi üzemmódban, a járművezetők képzése javasolt, hogy biztosítani lehessen, hogy a sebességváltó és a tengelykapcsolót helyesen használják.


7. IDŐBEN CSERÉLJE SZŰRŐKET
Ha a szűrőket (például üzemanyagszűrőket és vízleválasztókat) nem a karbantartási ütemtervnek megfelelően cserélik, eldugulhatnak – ami nagyon költséges leállásokhoz vezethet. A motor karbantartásához és várható élettartamának megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy a motorolajszűrőket a karbantartási időközöknek megfelelően cseréljék. Fontos, hogy rendszeresen tartsa a kapcsolatot szervizműhelyével – és, szükség esetén, ütemezzék át a karbantartási időközöket, és tervezzék meg időben a műhelylátogatásokat, hogy azok beilleszthetők legyenek a járművek üzemeltetésébe.

8. KERESSEN REPEDÉSEKET ÉS SÉRÜLÉSEKET A LÉGRUGÓKON
Napjainkban szinte minden teherautó gumiharmonikákat használó légrugós felfüggesztéssel van felszerelve. A kor előrehaladtával az úgynevezett „ózonrepedések” károsíthatják a gumiharmonikákat, ami hirtelen levegőszivárgáshoz és ebből következően meghibásodáshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében meg kell győződnie arról, hogy a légrugók állapota megfelelő – vagyis a lehető legtisztábban kell tartani. Ezt a rendszeres megelőző karbantartási ellenőrzésekkel lehet elérni.  

Az állásidővel kapcsolatos költségek csökkentésének kulcsa a tervezett karbantartások előírásainak ismerete és optimalizálása, hogy kevesebb nem tervezett leállás és meghibásodás fordulhasson elő.

Egyszerű intézkedésekkel csökkentheti a felesleges költségeket

Az itt említett megelőző karbantartási tippek némelyike magától értetődőnek vagy egyértelműnek tűnhet. A meghibásodások azonban súlyos következményekkel járhatnak egy fuvarozó vállalkozás számára, és jelentős költségeket vonhatnak maguk után. Az ilyen típusú meghibásodások átlagos költsége 2000 és 5000 EUR* között mozog a helytől és a körülményektől függően. Nem számít, milyen magas színvonalú a teherautók gyártása, mindig szükség lesz karbantartásra és javításra, és a meghibásodások itt említett összes gyakori oka valós példákon alapul*.

Ahogy Bert Johansson mondja: „Még a költségek szempontjából is különbség van a tervezett és a nem tervezett állásidő között. Az állásidővel kapcsolatos költségek csökkentésének kulcsa a tervezett karbantartások előírásainak ismerete és optimalizálása, hogy kevesebb nem tervezett leállás és meghibásodás fordulhasson elő.”
 

Hogyan juthat további információhoz a megelőző karbantartásról

További tanácsért és frissített szervizütemezésért forduljon a legközelebbi Volvo Trucks szervizhez.

*Tények és statisztikák a Volvo műszaki segélyszolgálatától (2023).