Trucks

Jonathan Disley
2024-02-20
Technológia és innováció Üzemanyag-hatékonyság Üzemanyag-megtakarítás
Author
Jonathan Disley
Tervezési igazgató

A jövő hatékony teherautója

A Volvo Trucks aerodinamikus fülkéinek jelentős átalakítása sok időt igényelt. Jonathan Disley tervezési igazgató ismerteti, hogy az új, egyedi identitás és funkcionalitás hogyan alkalmazkodik energiahatékonyság új korszakához.
 

2019-ben az EU megerősítette, hogy módosítani fogja a teherautók össztömegére és méretére vonatkozó irányelvét, ami új tervezési lehetőségeket nyit meg. A Volvo Trucks külső tervező csapata már tárgyalt a mérnökökkel egy továbbfejlesztett aerodinamikus fülkéről, amely optimalizálná a teherautó-iparág energiahatékonyságát. Soha nem volt ekkora szükség az átalakításra.
 

„Az uniós jogszabályok módosítása nagyszerű lehetőséget kínált számunkra, hogy növeljük a hatékonyságot és a korábbi eredményeinkre építkezzünk” – mondta Jonathan Disley. „Célunk egy láthatóan hatékonyabb teherautó kialakítása volt, a tervezés során pedig az egyszerűségre és az aerodinamikára összpontosítottunk.”
 

Az inspiráció és az új fülkekialakítás mögötti folyamat

A tervező csapat a Volvo Trucks aerodinamikai szakértőivel és mérnökeivel szoros együttműködésben kezdte el vizsgálni, hogyan alakíthatnák át és finomhangolhatnák a fülkét az energiahatékonyság jegyében.
 

„Számos területen igyekeztünk inspirációt meríteni az aerodinamikához: az autógyártás, a hajózás, de még az űrhajózás világából is. A célunk egy progresszívebb terv létrehozása volt a jövőt szem előtt tartva. Szerettük volna skandináv örökségünkkel és a Volvo klasszikus dizájnelemeivel is gazdagítani” – tette hozzá Jonathan Disley.
 

A vizuális táblák, a vázlatok és a tervezési koncepcióról és az EU-szabályozásról szóló mélyreható megbeszélések mind a kezdeti fejlesztési folyamat részét képezték. Ezek vezettek az egyik legnagyobb és legizgalmasabb változáshoz – az új Volvo FH Aero teherautóhoz, amely 240 mm-rel bővült az aerodinamikai hatékonyság maximalizálása érdekében. A fülke elején az alsó és felső sarkok méreteit is gondosan kiszámították és átformálták, és simább és íveltebb vonalakkal lettek ellátva, hogy optimalizálják a légáramlást a teherautó körül.
 

A Volvo FH Aero és a standard fülkék esetében az oldalsó tükröket egy új kamerás monitorrendszer helyettesíti, amely karcsú „szárnyas” kialakítással rendelkezik a légáramlás javítása érdekében. Az új, lineáris helyzetjelzők az ikonikus Volvo V-lámpákat idézik a homlokrész felső sarkaiban, és vizuálisan integrálódnak a díszburkolatba.
 

Ezzel párhuzamosan újragondoltuk az ikonikus Volvo Iron Markot. Nagyobb, letisztultabb és elegánsabb kialakítást kapott, amely a digitalizáció és a hatékonyság korszakát tükrözi.
 

„Az átalakítást már a világjárvány előtt megkezdtük” – ismerteti Jonathan Disley. „A gyakorlati kihívások ellenére megtaláltuk a megfelelő megközelítést, és lassan végrehajtottunk kisebb-nagyobb változtatásokat, hogy elérjük fő célunkat – egy prémium megjelenést és érzetet, amely segít üzemanyagot és energiát megtakarítani a teherautó-üzemeltetők számára.”
 

Funkcionális, fenntartható kialakítás testreszabható felülettel

A Volvo elektromos teherautó-kínálatában a felső és az alsó rács új, hatékony, méhsejt alakú kialakítással rendelkezik, amely letisztult, kifinomult megjelenést kölcsönöz. Ezt fekete fényszórókkal és fehér Volvo Iron Markkal kombináljuk.
 

„A cél egy leegyszerűsített skandináv formaterv volt, amely tükrözi a megnövelt fenntarthatóság és elektromobilitás felé tett lépéseinket” – magyarázza Jonathan Disley.
 

A dízel teherautók felső rácsa ugyanolyan feltűnő méhsejt alakú kialakítással rendelkezik, mint az elektromos teherautóké. A változás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a Volvo FH elülső alsó részén az alapvető vagy továbbfejlesztett színek közül tudjanak választani. A Volvo FH16 felülete merészebb lett: fényes króm elemekkel, ezüst felső ráccsal és sötét króm alsó ráccsal láttuk el az erőteljesebb megjelenés érdekében. 

„Célunk egy láthatóan hatékonyabb teherautó kialakítása volt, a tervezés során pedig az egyszerűségre és az aerodinamikára összpontosítottunk.”

A tervező csapat úgy döntött, hogy több helyet hagy a szélvédő és az alsó rács között a vásárlói márkahűség és társmarketing támogatása érdekében.
 

„Nem csupán egy új, hatékony identitás kialakításáról volt szó – meghallgattuk az ügyfelek visszajelzéseit, és felismertük, hogy ez számos teherautó-vállalkozás számára fontos” – árulta el Jonathan Disley.
 

A beépített fellépődeszkával ellátott alsó rács immár teljesen kinyitható, amivel egy meglepetés funkció fedhető fel a nagyobb vezetői kényelem érdekében – egy italtartókkal ellátott munkapadot a szünetekhez. Az első osztás is lejjebb került, és a sebesség érzetét adja a kialakításnak.
 

„Bár a változtatások elsősorban az energiahatékonyságot szolgálják, több ügyfélközpontúságot, funkcionalitást és lehetőséget biztosítanak a teherautó testreszabásához” – mondja Jonathan Disley. – Ennek az az oka, hogy a Volvo biztosítja az együttműködésen alapuló környezetet, ahol a dizájnötletek és a vásárlói visszajelzések folyamatosan megosztásra kerülnek, és figyelembe veszik őket.”
 

Az új Volvo Trucks kialakítás áttekintése: változások és előnyök

Különleges új „aerodinamikus” identitás a Volvo Trucks teljes kínálatára jellemző skandináv megközelítéssel.
 

Volvo FH Aero és Volvo FH16 Aero   – a hatékonyság új korszaka

  • A Volvo Trucks legoptimálisabb fülkekialakítása az energiahatékonyságot támogatja, és 240 mm-rel nagyobb homlokrésszel rendelkezik. Az összes új aerodinamikus fülkefejlesztés jóvoltából a Volvo FH Aero bővítheti az elektromos teherautók kínálatát és csökkentheti az üzemanyagköltségeket.
  • Kifinomult, méhsejt alakú rácsmintával rendelkezik a maximális hatékonyság érdekében (dízel teherautók felső rács, elektromos teherautóknál pedig a felső és alsó rács esetén, színkoordinációs lehetőséggel a letisztult megjelenésért).
  • Lekerekített első sarkok az aerodinamika maximalizálása érdekében.
  • Jobban megformált dizájn elülső védelemmel, amely javítja az alsó aerodinamikus homlokrészt.
  • Prizmás alsó rács elöl a fokozott 3D hatás érdekében dízel teherautók esetén.
  • Extra nagy elülső fellépődeszka, amely teljesen leengedhető, így egy italtartókkal ellátott munkapadot biztosít a vezetőnek.
  • Több hely a szélvédő és a rács között az ügyfélközpontú együttműködési panelért.
  • Megemelt gumi hosszabbítók, amelyek jobban tömítik a pótkocsi rését.
  • Teljesen integrált, szélvédő alatti első fogantyúk a légáramlás javítása érdekében.
  • Ikonikus V-alakú fekete fényszórók a Volvo FH16 és Volvo elektromos teherautókon.
  • U-alakú alsó rácskeret, amely további lehetőségeket kínál a felület testreszabásához.
  • Feljebb helyezett, kihangsúlyozott Volvo betűlogó, közelebb a sofőrhöz.
     

Minden Volvo teherautó-modell (Volvo FH Aero, Volvo FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Merész, új dizájnelemek:

  • Elegáns, motorizált kamerás monitorrendszer „szárnyas” kialakítással a jobb légáramlás érdekében. Az infravörös kamera javítja a láthatóságot és az éjszakai biztonságot.
  • Simább, tömítéssel ellátott díszburkolatok a fülke tetején a légáramlás javítása érdekében.
  • Különleges, lineáris fényjelzés a felső sarkokban, amely a díszburkolatba van integrálva.
  • Fenntartható LED-lámpák a teherautó külsején mindenhol.
     

Testreszabási lehetőségek:

  • Szatén/világos króm vagy gyöngyházfehér bevonat a Volvo Iron Mark emblémán, teherautó-modelltől függően.
  • Lehetőség a díszítés színének kiválasztására a homlokrész alján.


Újratervezett Volvo Iron Mark és emblémák:

  • Újragondolt Volvo Iron Mark dizájn, amely nagyobb, leegyszerűsített, elegánsabb kialakításával a digitalizáció és a hatékonyság korszakát tükrözi.
  • Kifinomult teherautó-modell emblémák a modernebb, digitális megjelenésért.

Dizájnrészlegünk igazgatója bemutatja az új teherautó-modellcsalád dizájnját