Trucks

Hogyan fokozza a Volvo Dinamikus Kormányzás a biztonságot?

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Technológia és innováció Biztonság
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

A Volvo Dinamikus Kormányzás már bevezetése óta segít megelőzni a baleseteket, és teszi biztonságosabbá a teherautó-sofőrök mindennapi munkáját. Peter Een tapasztalt teherautó-sofőr, aki úgy gondolja, hogy a rendszer által elkerült egy olyan szituációt, ami máskülönben súlyos balesethez vezetett volna. 

Peter Een egy faszállítmány lerakodása után visszafelé tartott munkaadójához – a Sundbergs Åkerihez, a svédországi Herrljungában –, amikor hirtelen hangos csattanást hallott. A jobb első abroncs durrdefekt következtében szétrobbant. „Azonnal eluralkodik az emberen a pánik” – mondja Peter, aki közel 50 éve vezet tehergépkocsikat. „A legutóbbi alkalommal, amikor ez történt, átsodródtam az út másik oldalára, mielőtt sikerült megállnom a bal oldali sávban. Csak a szerencsén múlott, hogy sikerült ennyivel megúsznom.”

Peternek azonban ezúttal nem kellett a szerencsére hagyatkoznia – a Volvo Dinamikus Kormányzás vigyázott rá. Annak ellenére, hogy 80 km/órás sebességgel haladt, a teherautó tökéletesen tartotta az irányt. „Kiderült, hogy leszakadt az abroncs, és én már a felnin haladtam. Késként vágtam át az aszfalton. A Volvo Dinamikus Kormányzás nélkül biztosan nem tudtam volna az úton tartani a teherautót, és nagyon rosszul is végződhetett volna a történet.”

 

Milyen különbséget jelent a Volvo Dinamikus Kormányzás?

Általában, amikor az első keréken durrdefekt történik, a kezdeti robbanás és a kiáramló levegő hatására az első kerekek elhúzzák a járművet, ami megbillen, és emiatt a jármű letér az pályájáról. Innen már a sofőr feladata, hogy kormányzással azonnal visszanyerje a jármű fölötti uralmat, és a teherautót az úton tartsa.

Ez alkalommal azonban a Volvo Dinamikus Kormányzás egység szenzorai azonnal észlelték a durrdefekt okozta akaratlan kormányzást. A Volvo Dinamikus Kormányzás vezérlőegység – amely képes beavatkozni a kormányzásba – ezután képes volt csökkenteni ezeket a mozgásokat, segítve a vezetőt a jármű irányban tartásában.

„Az első kerék gumiabroncsának durrdefektje akár 80 fokkal is befolyásolhatja a kormányzási szöget” – teszi hozzá Jan-Inge Svensson, a kormányszoftverek fejlesztéséért felelős terméktulajdonos, aki közreműködött a Volvo Dinamikus Kormányzás fejlesztésében.

„Ez azt eredményezheti, hogy a jármű a másodperc töredéke alatt kitörhet oldalirányba, és ennek végzetes következményei lehetnek. A Volvo Dinamikus Kormányzást úgy tervezték, hogy csökkentse ezeket a mozgásokat, és több időt hagyjon a vezetőnek a reagálásra. Természetesen az a körülményektől függ, hogy mennyire lesz képes támogatni a sofőrt a baleset elkerülésében.”

A hosszú vezetési intervallumok nagy terhelésnek teszik ki a járművezető vállát és hátát, de a Volvo Dinamikus Kormányzás támogatásával a kormányzás sokkal könnyebbé válik.

Hogyan segíthet a Volvo Dinamikus Kormányzás a megcsúszás megelőzésében?

A gumiabroncs durrdefektje miatti sávelhagyás csak egy az olyan balesettípusok közül, amelyeket a Volvo Dinamikus Kormányzás potenciálisan megelőzhet. Egy másik példa a megcsúszás elkerülése a Stabilizáló Asszisztens nevű funkciójának köszönhetően. Ez a Volvo Dinamikus Kormányzás és az elektronikus menetstabilizáló rendszer – amely a jármű szenzorai segítségével figyeli a jármű stabilitását – kombinációjára támaszkodva működik. 

Ha a legcsekélyebb megcsúszási hajlamot is észleli, például mert a hátsó kerekek elvesztik a tapadást, a rendszer automatikusan ellentétes irányú finom ellenkormányzással segíti a jármű stabilizálását.
 

Miért teszi biztonságosabbá a Volvo Dinamikus Kormányzás az autópályán való vezetést?

A sávelhagyásos balesetek leggyakoribb oka nem a gumiabroncsok durrdefektje. Sokkal gyakoribb eset, hogy a vezető fáradtsága vagy figyelmetlensége okozza ezeket. A Volvo Dinamikus Kormányzás rendszer támogatásával működő Sávtartást Támogató Asszisztens célja, hogy segítsen az ilyen helyzetekben. Automatikusan bekapcsol, amikor a teherautó eléri az 55 km/h sebességet, és egy kamera segítségével követi a sávjelzéseket, így folyamatosan figyeli a teherautó helyzetét. Amikor azt észleli, hogy a teherautó a sávján kívülre sodródik, jelet küld a Volvo Dinamikus Kormányzásnak, amely ennek megfelelően finom ellenkormányzással korrigálja az irányt. A rendszer a vezetőt is figyelmezteti a kormánykerék vibrációjával. 

A Volvo Dinamikus Kormányzás támogatásával megrakodva sem okoz gondot a manőverezés és a tolatás. Az oldalszél sem befolyásolja olyan jelentősen a jármű viselkedését; így az sokkal stabilabban viselkedik vezetés közben. Mintha egy másik teherautó lenne.

Hogyan enyhíti a Volvo Dinamikus Kormányzás a teherautó-vezetéssel járó mindennapos stresszt és fáradtságot.

Bár egyértelműen a közlekedési balesetek jelentik a legnagyobb veszélyt a teherautó-vezetés során, hosszabb távon az egyik legnagyobb foglalkozáshoz kapcsolódó veszély a vezetéssel járó fizikai megterhelés, ami különösen a vezető nyakát, hátát és vállát veszi igénybe. Ennek oka a hosszú órákig tartó egy helyben ülés a folyamatos kormányzási korrekciók, amit még olyan szituációk is súlyosbíthatnak, mint a lejtőn, rossz úton és erős oldalszélben történő vezetés.

 

A Volvo Dinamikus Kormányzás azonban képes észlelni ezeket a körülményeket, és ennek megfelelően automatikusan korrigálni a kormányzást. Így mentesíti a vezetőt a folyamatos terhelés nagy része alól, amivel a kormányszög folyamatos korrekciója jár.

 

A Volvo Dinamikus Kormányzás személyes beállításaiban a vezetők a körülményeknek és személyes preferenciáiknak megfelelően módosíthatják a kormánykerék által nyújtott érzetet is. Választhatnak az előre programozott beállítások közül, amelyek optimális kormányzást biztosítanak a különböző úttípusokhoz és helyzetekhez, vagy akár szabadon is beállíthatják a különböző paramétereket a teljes testreszabás érdekében.

 

„A hosszú vezetési intervallumok nagy terhelésnek teszik ki a járművezető vállát és hátát, de a Volvo Dinamikus Kormányzás támogatásával a kormányzás sokkal könnyebbé válik” – mondja el Jan-Inge.

 

„Segít kiküszöbölni azt a sok apró és folyamatos zavaró tényezőt, amelyek elfáraszthatják a vezetőt, és így egy sokkal jobb munkakörnyezethez járul hozzá. Ennek eredményeként a vezető nyugodtabb és kevésbé fárad el. Emellett jobban tudnak koncentrálni az útra és a környezetükre, így biztonságosabb vezetővé is válnak.”

 

Peter Eennek is kétségtelenül ez a tapasztalata: „A Volvo Dinamikus Kormányzás támogatásával megrakodva sem okoz gondot a manőverezés és a tolatás. Az oldalszél sem befolyásolja olyan jelentősen a jármű viselkedését; így az sokkal stabilabban viselkedik vezetés közben. Mintha egy másik teherautó lenne.”

Összefoglaló: A Volvo Dinamikus Kormányzás biztonsági előnyei

A Volvo Dinamikus Kormányzást úgy alkották meg, hogy…

 

  • Észlelje és csökkentse az akaratlan kormánymozgásokat, például azokat, amelyeket egy durrdefekt okoz.
  • Érzékelje a megcsúszás veszélyét, és automatikusan finoman ellenkormányozzon a jármű stabilizálása érdekében.
  • Érzékelje a sávelhagyást, és finom ellenkormányzást végezzen, illetve vibrációval figyelmeztesse a járművezetőt.
  • Enyhítse a vezető hátát, nyakát és vállát érő terhelést azáltal, hogy csökkenti a folyamatos apró kormánymozdulatok és korrekciók szükségességét.


Itt bővebb információkat talál a Volvo Dinamikus Kormányzásról: