Trucks

Hogyan fejleszti a konnektivitás a teherfuvarozó vállalkozását

Johan Rundberg
2023-09-28
Technológia és innováció
Author
Johan Rundberg
Service Owner for Fleet and Transport

Legyen szó a jogszabályi megfelelésről vagy a működési hatékonyság javításáról, a folyamatos kapcsolat egyre fontosabb a szállítmányozási és fuvarozási vállalatok számára. De hogyan biztosíthatja, hogy az információmegosztás zökkenőmentes és hatékony legyen, miközben gondoskodik az adatok és a magánszféra védelméről?


A konnektivitás forradalmasítja a szállítmányozási ágazatot, hiszen valós idejű adatszolgáltatást biztosít, és javítja a hatékonyságot, a biztonságot és az ügyfelek kiszolgálását. Amikor a teherautók képesek közvetlenül kommunikálni és információkat megosztani az üzemeltetőkkel és az ügyfelekkel, az új utakat nyit az értékteremtés előtt. Ez a cikk bemutatja, hogyan fokozzák a digitális szolgáltatások a szállítmányozási ágazat termelékenységét, hogyan lehetséges ezt biztonságosan elérni, és hogyan hozhatja ki a legtöbbet vállalkozásából.
 

Miért válik olyan értékessé az információmegosztás a közlekedési ágazatban?

Napjainkban egyre több mindennapi tevékenységet végzünk digitálisan, és az ügyfelek és a hatóságok részéről is egyre fokozódnak a szállítócégekkel szemben támasztott elvárások. Például a tachográf adatait meg kell osztani a közlekedési hatóságokkal, az ügyfelek azonnal hozzá akarnak férni a szállítás státuszával kapcsolatos adatokhoz, és egyre több vállalat szeretne információt kapni a szállított árukhoz kapcsolódó CO2-kibocsátásról. A fuvarozók számára ez jelentős időbefektetést és adminisztrációs terhet jelenthet.
 

Az elmúlt években ezért új digitális szolgáltatások jöttek létre, amelyek javíthatják a flottakezelést, az útvonaltervezést, a járműkarbantartást és üzemanyag-fogyasztást. E szolgáltatások közül sok megköveteli a járművek és az üzemeltetők közötti adatmegosztást, hogy az adatokat ezután elemezhessék és feldolgozhassák, hogy betekintést nyerjenek. Például a jármű helyzetének és várható érkezési idejének automatikus megosztása a szállítás megrendelőjével csökkenti az adminisztrációt és növeli a szállítással kapcsolatos elégedettséget. Az üzemanyagfogyasztási-adatok elemzése segíthet felismerni a fejlesztésre szoruló területeket, és ezáltal hozzájárul a flotta üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez.
 

„Az adatok egyszerű megosztásának lehetősége hatalmas fejlődést hozhat magával a működési hatékonyság terén” - magyarázza Johan Rundberg, a flotta- és szállítási szolgáltatás tulajdonosa a Volvo Trucksnál.
 

„Azonban csak akkor teremthet értéket, ha az információt megfelelő módon használják fel. Akik tudják, hogyan kell használni és értelmezni az adatokat, nagy haszonra tehetnek szert”.

Az egyszerű adatmegosztás biztosításával hatalmas javulást érhetünk el a működési hatékonyság terén. A Volvo Connect megkönnyíti, hogy az üzemeltetők jól csinálhassák ezt.

Hogyan történik az információmegosztás a Volvo Connectben

1996-ban a Volvo Trucks volt az első teherautó-gyártó, amely bevezette a digitális flottakezelő rendszert, a Dynafleetet. Sok minden történt azóta, és mára a Dynafleet helyét a Volvo Connect vette át, amely azon túl, hogy egy teherautóflotta-kezelő rendszer, egy átjáró is a Volvo Trucks összes digitális szolgáltatása felé.
 

A Volvo Connect nyílt platform, így könnyen integrálható más logisztikai menedzsmentrendszerekkel, és lehetővé teszi az adatmegosztás automatizálását. Például a járművek helyzetére vonatkozó adatok automatikusan frissülhetnek a rendszerekben, segítve ezzel a szállítás nyomon követését vagy az ügyfélszámlázást. Vagy a tachográf adatai automatikusan bekerülhetnek a bérszámfejtési rendszerekbe.
 

A nyílt platform lehetővé teszi külsős fejlesztők számára, hogy saját specifikus digitális eszközöket készítsenek, ugyanúgy, ahogyan a harmadik felek is fejleszthetnek alkalmazásokat okostelefonra, ami kibővíti a rendelkezésre álló eszközök körét. Még a több teherautómárkát üzemeltető fuvarozók is használhatják a Volvo Connectet a flottájukból származó összes adat integrálásához.
 

„A Volvo Connect lehetővé teszi számos adatmegosztási tevékenység egyszerűsítését és automatizálását, így megkönnyíti az ügyfelek életét” – mondja Johan Rundberg.
 

Mit tehetünk az adatok és a magánszféra védelméért?

Az összes lehetséges előny ellenére a nagy mennyiségű adat létrehozása az összekapcsolt járműflottában magas követelményeket támaszt az adatvédelem és a kiberbiztonság terén is. Először is, számos törvényi követelményt kell betartani a fuvarozóknak, beleértve az EU GDPR-előírásait is. Ezen előírások betartásának elmulasztása súlyos szankciókat vonhat maga után.
 

A kiberbiztonság terén is fontos magas szintű szabványok alkalmazása, hiszen egyetlen adatvédelmi incidens akár az egész vállalkozást is veszélybe sodorhatja. Ezen okok miatt a Volvo Trucks régóta nagy hangsúlyt fektet kiberbiztonságra a digitális szolgáltatásai, köztük a Volvo Connect fejlesztése során.
 

„Adatfeldolgozóként felelősek vagyunk az adatok biztonságának teljes felügyeletéért, és betartjuk az összes vonatkozó szabályozás, beleértve a GDPR előírásait is, hogy garantáljuk az adatok és a magánszféra védelmét” – mondja Johan.
 

„A jármű üzemeltetőiként saját adataik maradéktalanul az ügyfeleink kezében vannak. Mindig ők döntik el az adatok felhasználásának módját, beleértve azt is, hogy milyen adatokat osztanak meg, egyáltalán mikor osztanak meg adatokat, és kivel osztják meg azokat.”
 

Ennek eredményeként a Volvo Connect felhasználói élvezhetik az adatmegosztás előnyeit egy sor digitális és hálózatba kapcsolt szolgáltatáson keresztül, miközben nyugodtak lehetnek afelől, hogy adataik biztonságban vannak, és vállalkozásuk magas szintű védettséget élvez.

Kapcsolódó tartalmak