Trucks

Miért az újrahasznosított teherautó-alkatrészek jelentik a fenntartható választást?

Håkan Mårtensson
2023-06-14
Technológia és innováció Fenntarthatóság
Author
Håkan Mårtensson
Circular Parts Offer Manager

A Volvo újrahasznosított alkatrészek pontosan ugyanazt a minőséget és teljesítményt nyújtják, mint az új alkatrészek. Ráadásul ugyanaz a garancia is érvényes rájuk. Az egyetlen különbség az, hogy akár 85 százalékkal kevesebb energia szükséges gyártásukhoz, és 85 százalékkal kevesebb nyersanyag szükséges hozzájuk. 

Az újrahasznosított alkatrészek lényegében régi alkatrészek, amelyeken a Volvo Trucks aprólékos és átfogó újragyártási folyamatán mentek keresztül, hogy ugyanaz a kimagasló működés jellemezze őket, mint az új alkatrészt. Valójában a Volvo Trucks annyira biztos az újrahasznosított alkatrészeinek minőségében, hogy ugyanaz a két éves garancia érvényes ezekre is, mint az Eredeti Volvo alkatrészekre.


Mi a különbség az újragyártás és a felújítás között?

Az „újrahasznosított alkatrészek” gyűjtőnév magában foglalja az újragyártott és a felújított alkatrészeket is. A különbséget az jelent, hogy az újragyártott alkatrészeket teljesen visszaállítják 100 százalékban új állapotra, beleértve azok kozmetikai megjelenését is. A felújított alkatéreszek ezzel szemben nincsenek erre a magas szintre helyreállítva – így láthatóak lehetnek rajtuk a kopás vizuális jelei, és valamivel rövidebb lehet az élettartamuk is. Azonban ezeket is újszerű állapotra állítjuk vissza, és így is rendkívül magas színvonalat képviselnek: mindkét változatra ugyanaz a két éves garancia vonatkozik.


„Sok olyan alkatrész van, amelyek esetében technikai okokból nem lehetséges a 100%-ban új állapot visszaállítása, de egy ehhez nagyon közeli állapot elérhető” - magyarázza Håkan Mårtensson, a Volvo Trucks újrahasznosított alkatrészekért felelős vezetője.


„Például egy 98 százalékban új alkatrész még mindig nagyon előnyös megoldást jelent mind az ügyfél, mind a környezet számára. Azzal azonban, hogy a mércét a 100 százalékosan új állapotban határoztuk meg, elszalasztottuk ezeket a lehetőségeket. A felújított alkatrészek bevezetésével bővíthetjük az újrahasznosított alkatrészek portfólióját, és kiterjeszthetjük a fenntarthatóság előnyeit azokra az esetekre is, ahol az újragyártás nem lehetséges.”


Miért nem azonosak az újrahasznosított alkatrészek a használt vagy használtpiaci alkatrészekkel?

Értékesítésük előtt az újrahasznosított alkatrészek egy szigorú és aprólékos folyamaton mennek át, amelynek során visszaállítják azokat új – vagy felújítás esetén – újszerű állapotba. Ez hatalmas különbséget jelent a használt vagy használtpiaci, illetve újrafelhasznált vagy felújított alkatrészekhez képest.


Az újrahasznosított alkatrészek újragyártási folyamata akkor kezdődik, amikor a motorok, sebességváltók és számos egyéb alkatrész elhasználódott fődarabjait elküldik a Volvo Trucks márkakereskedéseiből egy újragyártást végző üzembe. Minden egyes fődarabot szétszerelnek, és minden összetevőt alaposan megtisztítanak és megvizsgálnak. Minden olyan komponenst, amely nem felel meg bizonyos minőségi kritériumoknak, selejteznek és új elemre cserélnek. A jóváhagyott összetevőket ezután újra összeszerelik, és alapos tesztelésnek vetnek alá, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az alkatrész megfelel a minőségi szabványoknak mielőtt értékesítenék azt egy ügyfélnek, akár újragyártott, akár felújított alkatrész formájában.

Az újrahasznosított alkatrészekkel a Volvo Trucks és ügyfeleink is hozzájárulhatnak egy körkörösebb működésű és fenntarthatóbb szállítmányozási ágazathoz.

Lépések a körkörös gazdaság és a fenntartható szállítmányozási ágazat felé

Az újrahasznosított alkatrészek csökkentik a hulladék mennyiségét, megóvják a természeti erőforrásokat, és mérsékelik a CO2-kibocsátást. Ez az oka annak, hogy a Volvo Trucks egyik fenntarthatósági célja – a Volvo csoport többi tagjával együtt – az újrahasznosított alkatrészek elterjedtségének növelése. Ez nemcsak a Volvo Trucks karbonlábnyomának jelentős csökkenését jelentené, hanem a teherautó-tulajdonosok számára is lehetővé teszi saját szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentését.


„Mivel ez mind a mi, mind az ügyfeleink környezetterhelésének javítása kapcsán hatalmas lehetőséget jelent, folyamatosan bővítjük az újrahasznosított alkatrészeink kínálatát. Így közösen járulhatunk hozzá egy körkörösebb, fenntarthatóbb szállítmányozási ágazathoz” – mondja Håkan.


Ha többet szeretne megtudni az újragyártási folyamatról

Nézze meg kisfilmünket vagy látogassa meg a Volvo Trucks Reman weboldalát. A Volvo újrahasznosított alkatrészeivel kapcsolatos további információért forduljon helyi Volvo Trucks márkakereskedéséhez.