Trucks

Alen Becirovic
2023-06-15
Technológia és innováció
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Miért lehet a szoftver a legegyszerűbb módja teherautója optimalizálásának?

Ahogy a teherautók egyre inkább fejlődtek, a szoftvereik ugyanolyan fontossá váltak, mint bármely mechanikus alkatrészük vagy összetevőjük. Valójában a mai autóiparban a szoftverek fontos szerepet játszanak az üzemidő, a biztonság és az üzemanyag-hatékonyság javításában egyaránt.

Egy új szoftver letöltésével a teherautó-tulajdonosok olyan tulajdonságokat és funkciókat adhatnak járművükhöz, amelyek javítják a teljesítményét. Ezzel a járművet új munkafeladatokhoz vagy felhasználási módokhoz adaptálhatják. Ha például egy teherautó felhasználási területe városi terjesztésről regionális terjesztésre módosul, az I-Shift szoftver módosítása segíthet a teherautó optimalizálásában az új működési feltételekhez.


„A szoftverek mindenhol ott vannak” – nyilatkozta Helena Knappe, az Eredeti Volvo alkatrészekért felelős menedzser a Volvo Trucksnál. „Mindent a szoftver monitoroz és működtet. A sebességváltót, a biztonsági kamerákat, a motor teljesítményét és nyomatékát, az audiorendszert – ha a kürtöt is használja, még akkor is szoftvert használ.”

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő szoftver kiválasztása fontos része a teherautó specifikálásának – de a legtöbb mechanikus alkatrésszel szemben sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, és sokkal több lehetőséget kínál a teherautó teljesítményének javítása, valamint a különféle körülményekhez és kihívásokhoz való igazítása során. Az autóipari szoftverek fejlődésének gyors üteme pedig magával hozza, hogy kifejezetten előnyt jelenthet az új ajánlatok és a rendelkezésre álló lehetőségek nyomonkövetése.

„Minden héten új frissítéseket fejlesztünk, és jelenleg körülbelül 300 szoftvercsomagot forgalmazunk” - mondja Helena. „Ugyanakkor számos ügyfél-adaptációnk is van, amelyek esetében az egyes ügyfelek egyedi igényeinek kielégítésére fejlesztettünk ki módosításokat, és már több mint 3000 ilyen megoldást készítettünk.”

Legyen szó meghosszabbított üzemidőről, üzemanyag-megtakarításról vagy termelékenységnövekedésről, a szoftverbővítés előnyeinek köszönhetően gyakran gyorsan megtérül az azzal kapcsolatos a befektetés.

Mik azok teherautószoftver-bővítések?

A szoftverbővítés nem egyenlő a szoftverfrissítéssel, vagyis amikor a meglévő szoftvert egy újabb verzióra cserélik, hasonlóan egy okostelefon-alkalmazáshoz. Ezzel szemben szoftverbővítésről akkor beszélünk, amikor egy új szolgáltatást vagy funkciót adnak hozzá egy teherautóhoz (vagy eltávolítják a szoftver visszafejlesztése esetén), hogy megváltoztassák a jármű viselkedését és teljesítményét.



Jelenleg a Volvo Trucks ügyfelei körében a legnépszerűbb fejlesztések a következők:

A Volvo Trucks számos szoftverbővítést is kínál I-Shift sebességváltójához, hogy megfeleljen az olyan speciális alkalmazásoknak, mint a távolsági fuvarozás, a városi terjesztés vagy az építőipar. Mindegyik csomag különböző paramétereket módosít, ilyenek lehetnek a sebességváltási stratégia, a nyomatékleadás, és az utókezelés beállításai a tervezett üzemeltetésnek megfelelően. Ezzel olyan eredmények érhetők el, mint a jobb üzemanyag-fogyasztás, a nagyobb teljesítmény és tartósság.

„Minden szoftverbővítést úgy terveztek, hogy hozzáadott értéket jelentsen az ügyfelek számára” – mondta el Alen Becirovic, a Volvo Trucks termékmenedzsere. „Legyen szó meghosszabbított üzemidőről, üzemanyag-megtakarításról vagy termelékenységnövekedésről, a szoftverbővítés előnyeinek köszönhetően gyakran gyorsan megtérül az azzal kapcsolatos a befektetés. A terhelés jelző például időt takarít meg és segít az előírásoknak való megfelelésben, valamint segíthet elkerülni a túlterhelés miatti büntetéseket.”
 

Mikor érdemes bővítenie teherautója szoftverét?

A szoftver kiválasztásakor a legkézenfekvőbb kiindulópont az, ha a teherautó megvásárlásakor meghatározzák, hogy mire van pontosan szükség. A szoftverek egyik előnye azonban az, hogy könnyen módosíthatók, és a követelményeknek megfelelően adaptálhatók.

Legyen szó arról, hogy a járműnek új tulajdonosa lett, más alkalmazási területen használják tovább, vagy esetleg szezonális munkára használják, a szoftverbővítések segíthetik az alkalmazkodást.


„Még ha egy teherautót ugyanarra a célra használnak is, akkor is lehetséges, hogy új szoftverfrissítések vagy bővítések jelentek meg az első vásárlás óta, ezért érdemes megvizsgálni a rendelkezésre álló lehetőségeket” – mondja Alen.

A szoftverfrissítésekkel és-bővítésekkel kapcsolatos további információért forduljon a helyi Volvo Trucks márkakereskedéséhez.