Trucks

Markus Fabiansson
2023-10-09
Technológia és innováció Üzemidő Üzemanyag-hatékonyság
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Mikor érdemes flottakezelési szolgáltatásokba fektetnie?

Minél nagyobb egy teherautó-flotta, annál értékesebbé válik egy hatékony flottakezelő rendszer. De mekkora az a flotta, amely esetében ez már elengedhetetlen befektetés? Érdemes a kisebb flották üzemeltetőinek is flottakezelési szolgáltatásokat keresniük?

Általánosságban elmondható, hogy összefüggés figyelhető meg a flotta mérete és a flottakezelési szolgáltatásokba való befektetési hajlandóság között. Minél nagyobb a flotta, annál összetettebbé válik az üzemeltetés, így az elérhető előnyök is egyre jelentősebbé válnak. Ezzel szemben kisebb cégek gyakran nehezebben indokolják meg a beruházást, és továbbra is manuálisan kezelik flottájukat. Így azonban a mai flottakezelési szolgáltatások számos előnyéről lemaradhatnak.

„Minden olyan cégnek, amely egynél több teherautóval rendelkezik, flotta- és fuvarkezelést kell alkalmaznia a munka során – ezek első ránézésre arról szólnak, hogy a teherautók, pótkocsik és áruk mindig a megfelelő helyen legyenek, amikor szükség van azokra” – mondja Markus Fabiansson, a Volvo Trucks Szolgáltatási ajánlatokért felelős menedzsere.

„De napjainkban ez már magába foglalja a vezetéstechnika és az üzemanyag-gazdaságosság elemzését; az összes járműszervizzel, -karbantartással és -javítással kapcsolatos feladat koordinálását a rendelkezésre állás maximalizálása érdekében; a jogszabályok betartásának biztosítását; valamint azt is, hogy a megfelelő járművezetővezető és a megfelelő teherautó legyen hozzárendelve a megfelelő feladathoz. Nagyon nehéz és időigényes lehet mindezt manuális folyamatokkal felügyelni.”

Hogyan változtatta meg a digitalizáció, illetve az adatokon nyugvó háttér-információk használata a flottakezelési szolgáltatásokat

 

Az elmúlt években a digitális eszközök kibővítették a flottakezelési képességeket és az elérhető szolgáltatások körét. Lehetővé teszik az adatok valós idejű gyűjtését és feldolgozását, ami támogathatja a napi szállítási feladatok racionalizálását, valamint a papírmunka és az adminisztrációs terhek csökkentését. Az adatok például automatikusan letölthetők a teherautók tachográfjáról, és integrálhatók más rendszerekkel: például a sofőrök munkaideje átadható a bérszámfejtőrendszernek. Ezzel a szállítmányozóvállalatok több órányi munkától és adminisztrációtól szabadulnak meg.

A digitális flottakezelési szolgáltatások nagy mennyiségű részletes információhoz is hozzáférést biztosíthatnak – ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb betekintést kaphassunk a flotta működésébe. Vannak például olyan digitális megoldások, amelyek képesek nyomon követni az üzemanyag-fogyasztást és a vezető viselkedését, és felhasználhatók különféle minták és fejlesztendő területek azonosítására. Hasonlóképpen a digitális megoldások képesek megmutatni CO
2-kibocsátásokat – amire egyre nagyobb igény mutatkozik a szállítások megrendelői, a fuvarozók és a hatóságok részéről is.

Mindezeknek köszönhetően a flottakezelési szolgáltatások értékeit már nem csak a nagy flották aknázhatják ki a teherautóik nyomon követéséhez. Bármilyen vállalkozásnak értéket adhatnak – legyen az kicsi vagy nagy.

A flottakezelő eszközök segíthetnek az adminisztráció egyszerűsítésében, valamint javíthatják a szolgáltatástervezés minőségét és csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást. Nagyon nehéz lehet mindezt manuális folyamatokkal felügyelni.

Lehet egy teherfuvarozó vállalkozás túl kicsi a flottakezelő szolgáltatásokhoz?

Egy flottakezelő rendszer bevezetése időt vesz igénybe, és költségekkel is jár. Nemcsak maguk a szolgáltatások követelik meg az idő- és anyagi befektetést, hanem annak biztosítása is, hogy a szolgáltatások által generált adatok elemzéséhez rendelkezésre álljanak a megfelelő kompetenciák. De a jobb üzemidő és a termelékenység, valamint a költségek és az üzemanyag-fogyasztás csökkenése révén ez a befektetés megtérül.

Bár a nagyobb flották esetében magasabb a lehetséges nyereség, Markus azt látta, hogy ezek az előnyök a flotta méretétől függetlenül minden fuvarozó vállalkozás számára kiaknázhatóak. „Még az egyetlen teherautót üzemeltető tulajdonos-vezető is használhat flottakezelő eszközöket, hogy jobban felügyelhesse járművét. A szolgáltatás így is hasznos adatokkal szolgálhat számára, amelyek segíthetnek az adminisztráció egyszerűsítésében, valamint javíthatják a szolgáltatástervezését és csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztását.”

 

Ismerkedjen meg közelebbről a flottakezeléssel és néhány digitális szolgáltatással, amelyek segíthetik vállalkozását.