Trucks

Az elektromos teherautók hamarabb elterjedtté válhatnak, mint hinné. Eláruljuk, miért.

| 3 perc
A teljes fuvarozási ágazatot komolyan érintik az éghajlatra gyakorolt hatás javítására vonatkozó szigorú követelmények. A fenntarthatóbb fuvarozásra történő átállás felgyorsítása érdekében a Volvo Trucks célja az, hogy 2040-re a teljes termékkínálatából száműzze a fosszilis anyagokat. Az elektromos teherautók kulcsszerepet játszanak majd ennek elérésében. Ez irreális célnak tűnhet, de az elektromos járművekre való átállás valójában jóval gyorsabban végbe fog menni, mint azt a legtöbben várták. Mondunk néhány indokot arra, hogy miért.

Csökkennek az elektromos autók üzemeltetési költségei

Bár az elektromos teherautók ára magasabb a hagyományos járművekénél, a villanymotorban lévő kevés mozgó alkatrész miatt gyakran hosszabb az élettartamuk, és kevesebb karbantartást igényelnek. Eközben az akkumulátorok ára a legtöbb elemző várakozását meghaladó mértékben csökken. A megújuló energiaszektorba történő folyamatos befektetések olyan mértékben csökkentik a villamosenergia-termelés költségeit, hogy egy teherautó elektromos árammal való üzemeltetése a dízelüzemű járművek költségének töredékébe kerül.
 

Egyre jobbak az akkumulátorok

Az elektromos járművek iránti kereslet növekedésével párhuzamosan az akkumulátorok innovációja is felgyorsult. A könnyebb lítiumion-akkumulátorok a savas ólomakkumulátorokhoz képest mintegy harmadakkora tömegűek és feleakkora térfogatúak. A technológia fejlődésével pedig egyre könnyebbekké és erősebbekké válnak. Sőt: az akkumulátorok következő generációjával, az úgynevezett szilárdtestes akkumulátorokkal még ennél is többet lehet elérni. Utóbbiak gyorsabban töltődnek, biztonságosabbak, és a mai lítiumion-akkumulátorok sűrűségének akár kétszeresét is elérhetik, ami potenciálisan megduplázhatja a hatótávolságot.
 

Zajlik az infrastrukturális nehézségek megoldása

Egy elektromos teherautó rövidebb hatótávolságú feladatokhoz való feltöltése napjainkban egy éjszaka alatt, könnyen elvégezhető. Bár a teherautók gyorstöltő-infrastruktúrája még kicsi, de egyre bővül azáltal, hogy a városok, logisztikai központok, autógyártók és benzinkutak igyekeznek kielégíteni a növekvő keresletet. Az új technológiák, köztük az intelligens töltők és az intelligens akkumulátorok pedig egyre többféle körülmény meglétében teszik lehetővé az ultragyors töltést. Az új felfedezések azt is bizonyítják, hogy a lítiumion-akkumulátorok fejlesztésével drasztikusan megnövekszik a töltési sebesség.
 

Az elektromos teherautók egyre jobb választást jelentenek

Az elektromos járművek árának csökkenése miatt a villamosítás mellett dönteni jóval többet jelent a fenntarthatóság és a költségek kérdésénél. Az elektromos teherautók azért is egyre népszerűbbek a járművezetők körében, mert kevesebb rezgést keltenek a hagyományos dízelüzemű járművekhez képest. Könnyebb velük manőverezni és parkolni, így kiválóan alkalmasak a városban közlekedéshez és szállításhoz. Kipufogógáz-kibocsátás nélküli, alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásként az elektromos teherautók egyre népszerűbbek a fenntarthatóbb működésre törekvő vállalatok körében.
Az elektromos járművekre történő átállás gyorsabban mehet végbe, mint azt sokan várták. Ennek a fejlődésnek legalábbis számos jele van. Az elektromos teherautók ráadásul már most is láthatóan jelen vannak a városi utcákon.

Lars Mårtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Kapcsolódó cikkek