Trucks

A Volvo bővíti biodízel-meghajtású teherautóinak választékát

Immár a Volvo teljes új teherautó-modell választéka 100%-ban biodízellel is üzemeltethető, ami egy újabb megújuló üzemanyag-alternatívát kínál azon ügyfeleknek, akik itt és most szeretnék csökkenteni a közúti áruszállításból származó CO2-kibocsátást.
A Volvo bővíti biodízel-meghajtású teherautóinak választékát
A Volvo Trucks bővíti a biodízellel is üzemeltethető modellkínálatát

A Volvo Trucks bővíti a B100-as biodízellel is üzemeltethető modellkínálatát. Ez egy újabb lépés a vállalat azon stratégiájával összhangban, hogy csökkentse járművei éghajlatra gyakorolt hatását. A Volvo Trucks az iparág egyik legszélesebb kínálatával rendelkezik a megújuló üzemanyagok közül, beleértve a biodízelt, a HVO-t (hidrogénezett növényi olaj) és a biogázt. A B100-as biodízel már elérhető a Volvo FL, FE, FM, FMX, FH és FH16 modellek motorjainak széles választékához.

 

„Ügyfeleink megoldásokat keresnek szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, és a megújuló üzemanyagok vonzó lehetőséget kínálnak – és hatékony módja a közúti áruszállításból származó CO2-kibocsátás csökkentésének itt és most” – nyilatkozta Jan Hjelmgren, a Volvo Trucks termékmenedzsment- és minőségügyi vezetője, majd így  folytatta: 
„Globális teherautó-gyártóként a szállítási igények és piaci feltételek széles skáláját kell kielégítenünk, ezért nem csak új technológiákba fektetünk be, hanem olyan megoldásokba is, amelyek rövid és hosszú távon karbonsemlegesítik a közúti áruszállítást.”

 

Akár 70%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátás

 

A „forrástól a kerékig” számított CO2-csökkentés a biodízel használatából adódóan 30-70% közé tehető a hagyományos dízel üzemanyaghoz képest, az üzemanyag előállításához használt nyersanyag típusától függően.

A Volvo jelenlegi közép- és nehézkategóriás tehergépkocsi-kínálatát ma dízel, biodízel, HVO, CNG (sűrített földgáz), LNG (cseppfolyósított földgáz), bio-CNG, bio-LNG és elektromos hajtásláncokkal kínálja.

A megújuló üzemanyagokkal hajtott belsőégésű motor a Volvo Trucks karbonsemlegesítési stratégiájának három pillérének egyike, ahol a másik kettő az akkumulátoros elektromos és az üzemanyagcellás elektromos megoldások. Ez a stratégia támogatja a vállalat azon célját, hogy 2040-ig minden eladott új Volvo teherautó nettó zéró lokális károsanyag-kibocsátással rendelkezzen.

Biodízel – tények  

 

  • A Volvo teherautói közül a B100-as biodízelre tanúsított modellek a Volvo FL, FE, FM, FMX, FH és FH16 az 5, 8, 13 és 17 literes dízelmotorok bizonyos változataival – a változatok elérhetősége eltérő lehet a különböző országokban – link a Volvo teherautó konfigurátorhoz alább.*
  • A biodízel tanúsítvánnyal rendelkező modell azt is jelenti, hogy az Euro 6-os szabvány követelményei teljesülnek.
  • A biodízel növényi olajokból (pl. repceolaj) származó nem fosszilis tüzelőanyag, és viszonylag könnyen előállítható.
  • A biodízelt zsírsav-metilészternek (Fatty Acid Methyl Ester – FAME) is ismerik az EN14214 szabvány szerint.
  • A Volvo Trucks összes dízelmotorja rendelkezik HVO100-as üzemanyaggal történő üzemeltetést igazoló tanúsítvánnyal is. A HVO (hidrogénezett növényi olaj) lényegében egy bioüzemanyag, amely számos anyagból, például növényi olajokból, de hulladéktermékekből is előállítható.

*A részletek a Volvo Trucks online Truck Builder eszközében találhatóak. 

 

LINK a nagy felbontású képekhez és videókhoz

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.