Trucks

A Volvo elektromos teherautói elérték a 80 millió megtett kilométert öt éven belül

A Volvo elektromos teherautói összesen immár több mint 80 millió kilométert tettek meg, azaz 2000-szer megkerülték a Földet az Egyenlítő körül azóta, hogy a svéd gyártó 2019-ben bemutatta első elektromos teherautó-modelljét. Ezek a járművek csökkentették a CO2-kibocsátást, ugyanakkor jelentősen javították a járművezetők munkakörnyezetét is.
A Volvo elektromos teherautói elérték a 80 millió megtett kilométert öt éven belül
A Volvo több, mint 3500 elektromos teherautót adott el 45 országban 2019 óta

A Volvo elektromos teherautó-flottájára vonatkozó legújabb kimutatások szerint a járművek 2019 óta több mint 80 millió kilométert tettek meg kereskedelmi forgalomban világszerte. Ugyanennyi távolság megtétele esetén az azonos felszereltségű dízelmotoros teherautók összesen több mint 25 millió liter1 gázolajat fogyasztottak volna, így a kipufogógázból származó szén-dioxid-kibocsátás is 68 000 tonnával2 csökkent.
 


„Örömmel látom, hogy a szállítmányozással foglalkozó vállalatok hogyan használják ki az elektromos teherautók előnyeit a mindennapi tevékenységük során. A közlekedési ágazat a globális szén-dioxid-kibocsátás 7%-át teszi ki, és az akkumulátoros elektromos teherautók fontos eszközei a karbonlábnyom csökkentésének. Sok korai alkalmazónak köszönhetően már most látjuk a technológiában rejlő hatalmas lehetőségeket” – mondta Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

 

5 évnyi tapasztalat az elektromos járművek üzemeltetésében


A Volvo korai belépése az elektromos teherautó-szegmensbe egyedülálló szakértelmet épített ki az elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású közlekedés terén – ezt a tanulságot a Volvo következő generációs elektromos ajánlatainak fejlesztése során használja fel.

  • Megéri az elsők között lenni – az elektromos teherautóval rendelkező fuvarozó cégek erős versenyelőnyben vannak, ha károsanyag-kibocsátásmentes szállítást kínálnak saját ügyfeleiknek
  • Az elektromos teherautók és a töltési infrastruktúra beruházásainak maximális kihasználása erős üzleti alapokat épít a fuvarozó vállalatok számára – a logisztika és a vezetési útvonalak optimalizálásával, valamint a töltőpontok sofőrök közötti megosztásával
  • Az elektromos teherautók előnyei túlmutatnak a környezeti előnyökön – a járművezetők lényegesen jobb munkakörnyezetet tapasztalnak, sokkal alacsonyabb zaj- és rezgésszint mellett

 

Növekvő elektromos jelenlét világszerte


A Volvo Trucks globális elektromos teherautó-kézbesítései 256%-kal, 1977 járműre nőttek 2023-ban, és az ügyfelek 2024-ben továbbra is érdeklődést mutatnak a vállalat elektromos megoldásai iránt. Európában az elektromos teherautóval rendelkező ügyfelek több mint fele az idei első negyedévben Volvo elektromos modellt választott. A Volvo részesedése az elektromos teherautó-szegmensben 56% volt. Az Egyesült Államokban a Volvo az összes eladott elektromos teherautó 44%-át tette ki.


A Volvo Trucks eddig több mint 3500 elektromos teherautót szállított ügyfeleinek hat kontinens 45 országában. 2023 folyamán a svéd gyártó kibővítette azon országok számát, ahol elektromos tehergépjárművet értékesített, mivel első nagy teherbírású elektromos kamionjait leszállította Latin-Amerikába, ahol a járművek Brazíliába, Chilébe és Uruguayba kerültek ügyfelekhez. A Volvo egyben az első olyan teherautógyártó is, amely akkumulátoros elektromos nehéz teherautókat adott át Marokkóban, Dél-Koreában és Malajziában.


„Nemcsak a fuvarozási vállalatok, hanem a szállítási és logisztikai szolgáltatások vásárlói is csatlakoznak az SBTi – tudományos alapú cél kezdeményezéshez –, és elkezdik követelni a fenntartható szállítási megoldásokat szolgáltatóiktól. Ez egy újabb mozgatórugója az elektromos teherautókra való átállásnak” – mondta Roger Alm.

 

Akkumulátoros elektromos teherautók minden szállítási igényhez


A Volvo elektromos teherautói az alkalmazások széles körében kielégítik az igényeket – a városi elosztástól és hulladékkezeléstől a regionális fuvarozásig és építkezésig. A villamosítás öt éve alatt a Volvo erős szakértelmet épített ki az elektromos teherautók beépített energiafelhasználásának, töltésének és szervizelésének optimalizálása terén is.


2019-től a mai napig a Volvo Trucks fokozatosan bővítette elektromos kínálatát a mai termékpalettára, amely nyolc teljesen elektromos teherautót foglal magában.


A Volvo elektromos teherautó modelljei az Elektromos Volvo FL, Elektromos FE, Elektromos FM, Elektromos FM Low Entry, Elektromos FMX, Elektromos FH, Elektromos FH Aero és Elektromos VNR. A legkeresettebb az Elektromos Volvo FH, amelyet a közelmúltban választottak ki a rangos Nemzetközi Év Teherautója 2024-es díjra.

1 az egyenértékű dízelmotoros teherautók ugyanazon modellösszetételére vonatkozó vásárlói adatok alapján.

2 a GLEC keretrendszer v3-as forrástól a kerékig történő számításai szerint

 

LINK a nagy felbontású képekhez és videókhoz

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.