Trucks

A Volvo Trucks továbbra is az elektromos piac élén áll

A Volvo Trucks zárt a nehézkategóriás elektromos tehergépjárművek piacának élén 2023 első negyedévében is, Európában és Észak-Amerikában egyaránt. A svéd gyártó eddig mindösszesen közel 5 000 darab elektromos eszközt értékesített a világ 40 országában. Mostantól pedig új piacokon, Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában is elérhetővé válik az elektromos termékpaletta.
A Volvo Trucks áll a nehézkategóriás elektromos termékek piacának élén Európában és Észak-Amerikában

2023 első negyedévében összesen 600 darab, 16 tonnás vagy afölötti elektromos tehergépjárművet állítottak forgalomba Európában – több mint négyszer annyit, mint a 2022. év ugyanezen időszakában (134 darab). A legnagyobb, 50%-os piaci részesedéssel a Volvo Trucks rendelkezik, ami jelentős emelkedést jelent az előző évhez képest, amikor is, a teljes évre nézve, ugyanez az érték 32% volt.


A Volvo Trucks az észak-amerikai piacon is megtartotta piacvezető helyét, és az elektromos piac közel felét uralja.


“Tisztán látszik, hogy a fenntartható közúti közlekedés iránti elköteleződésünk kifizetődő, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy ügyfeleinkkel közösen karbonsemlegesítsük a tehergépkocsikkal történő árufuvarozást” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.


2023 első negyedévében a legtöbb elektromos tehergépjárművet regisztráló piacok Németország, Franciaország, Hollandia és az Egyesült Államok voltak.


Egyre növekvő rendelésállomány

2023 első három hónapjában a Volvo Trucks új elektromos eszközeinek rendelésállománya komoly növekedést produkált. Összesen 486 eszközt rendeltek meg, amely a tavalyi év hasonló időszakához képest 141%-os növekedést jelent. A rendelések legnagyobb része Európa nyugati részéről érkezett, főleg Hollandiából, Németországból, Norvégiából és Svédországból.


5 000 teherautó 40 országban

Azóta, hogy a Volvo Trucks 2019-ben piacra dobta első tisztán elektromos modelljét, a világ mintegy 40 országában majdnem 5 000 darab ilyen terméket értékesített – főleg Európában és Észak-Amerikában, de olyan országokban is, mint Ausztrália vagy Marokkó. 2023-ban a svéd gyártó megkezdi termékeinek értékesítését Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Indiában és a latin-amerikai piacon is.


Hat elektromos modell

A Volvo Trucks 2022-ben egészítette ki elektromos termékpalettáját a legismertebb termékeinek, az akár 44 tonnás szerelvényössztömegű nehézkategóriás FH, FM és FMX modellek akkumulátoros elektromos változatával. Ezzel a göteborgi cég a maga hat darab, sorozatban gyártott elektromos termékével az iparág legszélesebb nulla lokális károsanyagkibocsátású termékfelhozatalával rendelkezik.


A Volvo Trucks jelenleg három gyárban készít elektromos termékeket: a svédországi Göteborgban, a franciaországi Blainville-ben és az egyesült államokbeli New River Valley-ben. 2023. harmadik negyedévétől a svéd gyártó legnagyobb üzemében, a belgiumi Gentben található gyárban is megkezdődik az elektromos Volvo teherautók sorozatgyártása.


Töltési infrastruktúra szükséges

Az elektromos tehergépjárművek populációjának növekedéséhez több száz közúti töltőállomás kiépítésére van szükség. A Volvo Csoport, a Daimlerrel és a Tratonnal közösen legalább 1 700 darab, nagyteljesítményű, zöld energiával üzemelő nyilvános töltőállomás kiépítését tervezi Európa-szerte.  A csoport egy észak-amerikai töltőfolyosóba is befektet.


A Volvo Trucks célja, hogy 2030-ra az újonnan eladott tehergépjárműveinek fele elektromos legyen, és 2040-re pedig 100%-ban károsanyagkibocsátás-mentessé kíván válni.


Megjegyzés:

  • Európa alatt minden esetben az EU országai és Norvégia, valamint Svájc értendő.
  • A Volvo európai nehézkategóriás ((≥16 tonna) elektromos tehergépjárművekre vonatkozó piaci részesedésére és az általános növekedési adatokra vonatkozó tartalmat az IHS Markit szolgáltatta.
  • Észak-Amerika alatt az USA és Kanada értendő. A Volvo Trucks észak-amerikai piaci részesedésére vonatkozó adatokat a Volvo Trucks Észak-Amerika szolgáltatta.

 

LINK a nagy felbontású fényképekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.