Trucks

A Volvo Trucks és a Boliden közösen állítanak forgalomba elektromos teherautókat a földalatti bányamunkák elvégzésére

A Volvo Trucks és a svéd bányászati cég, a Boliden egyesítik erőiket az elektromos tehergépkocsik földalatti közlekedésének megvalósítása érdekében.
A Volvo Trucks és a Boliden közösen állítanak forgalomba elektromos teherautókat a földalatti bányamunkák elvégzésére
A Volvo Trucks és a Boliden együttműködésében elektromos teherautók állnak munkába a földalatti bányászatban (a képen nem a kankbergi bánya látható)

A svéd bányászati és kohászati konszern, a Boliden a világon az elsők között kezd el 2023-tól akkumulátoros-elektromos teherautókat használni a nehéz földalatti szállításhoz. A bányászati körülmények között ezen járművek alkalmazása számos előnnyel jár, mint például a nulla kipufogógáz-kibocsátás, a biztonságosabb munkahely és a csendesebb munkakörülmények.


A bányaipar jelenleg gyors változáson megy át, számos szereplő a fenntarthatóbb termelési módszerek felé mozdul el, hogy alacsonyabb éghajlati lábnyomú fémeket állítson elő. Csakúgy, mint sok más bányában, a Bolidennél is a dízelüzemű járművek kipufogógáz-kibocsátása teszi ki a cég szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb részét. A bányavállalat elkötelezett aziránt, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentse karbonlábnyomát, és a Boliden klímacéljainak elérésében a közlekedés villamosítása döntő szerepet játszik majd.


A Volvo Trucks és a Boliden között köttetett új együttműködési megállapodás értelmében két nehézkategóriás elektromos Volvo tehergépjármű fog a Boliden kankbergi bányájában munkába állni, Észak-Svédországban, Skellefteå városához közel. Ha az itt dolgozó tehergépkocsik mindegyike elektromos lenne, a bánya CO2-kibocsátása több mint 25%-kal alacsonyabb lenne.


“Ez egy nagyon izgalmas együttműködés, egy kihívásokkal teli környezetben: a meredek lejtők, a nehéz terhek és a párás levegő megviselik a bányákban dolgozó járműveket” – mondja Jessica Lindholm, a Volvo Trucks projektmenedzsere. “A Bolidennel való együttműködés értékes ismereteket nyújt számunkra az elektromos teherautók földalatti teljesítményéről, és választ ad arra a kérdésre, hogy milyen hatással van ez az üzem a hajtásláncra és az akkumulátorokra. A bányászati szállítás szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése azt is jelenti, hogy közvetve a saját CO2-lábnyomunkat is redukáljuk, mivel ezeket a bányaipari nyersanyagokat felhasználjuk a saját teherautóinkban.”


Az első jármű, ami a kankbergi bányában munkába áll, egy elektromos Volvo FH modell lesz, amelyet sziklacsavarok és egyéb berendezések bányába történő szállítására használnak majd, és 2023-ban helyezik üzembe. Az első járművel szerzett tapasztalatok alapján később egy második elektromos Volvo FH-t is forgalomba állítanak majd, ami pedig a föld alatt fog követ és ércet szállítani.


“A Volvóval való együttműködésben fantasztikus lehetőséget látunk arra, hogy előremozdítsuk az elektromos technológiát, és egyúttal megtanuljuk, hogyan igazítsuk működésünket a fosszilis energiaforrásoktól mentes földalatti közlekedésre való áttéréshez. A teherautók egyik fő előnye, hogy hozzájárulnak egy fenntarthatóbb bányához, mind a kibocsátások, mind a dolgozóink munkakörnyezete tekintetében" - nyilatkozta Dennis Forslund, a Boliden projektmenedzsere. "Ezenkívül a bányában felhasznált energia összmennyisége is alacsonyabb lesz, mivel az elektromos meghajtás energiatakarékosabb, mint a dízelmotor, és a lejtőkön a motorfékezés során visszanyert villamos energiát is fel lehet használni.”


A Volvo Trucks kínálja az iparág legszélesebb elektromos járműpalettáját a maga hat darab, sorozatban gyártott, tisztán elektromos modelljével, és a svéd gyártó a piacvezető a nehézkategóriás elektromos tehergépjárművek piacán Európában és az USA-ban. A vállalat elektromos eszközei az áruszállítási feladatok széles skáláját képesek kiszolgálni, a városi áruterítéstől és hulladékszállítástól kezdve a regionális áruszállításig és az építőipari munkálatokig. A Volvo Trucks célja, hogy 2030-ra az újonnan értékesített járműveinek fele elektromos hajtáslánccal gördüljön le a gyártósorról.


A Bolidenről
A Boliden egy fémipari vállalat, amely a fenntartható fejlődésre összpontosít. Gyökereink skandinávok, piacunk globális. Fő kompetenciánk a feltárás, a bányászat, az olvasztás és a fémek újrahasznosítása. A Boliden mintegy 6000 alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele pedig megközelítőleg 85 milliárd svéd koronát tesz ki. A részvényt a NASDAQ OMX Stockholm Large Cap szegmensében jegyzik.



LINK a nagy felbontású fényképekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.