A Volvo Trucks 74 tonnás elektromos teherautókkal teszteli a fosszilis üzemanyagoktól mentes ércszállítást

A Kaunis Iron bányavállalat befektetéssel kívánja teljesen fosszilis üzemanyag mentessé tenni a vasérc szállítását. A Volvo Trucks céggel közösen 74 tonnás* nehézteherautók alkalmazását tesztelik egy egyedülálló projektben. A Kaunis Iron fél milliárd svéd koronát tervez befektetni új elektromos teherautókba.
A Kaunis Iron 74 tonnás szerelvényössztömegű elektromos Volvo tehergépjárművekkel teszteli a fosszilis üzemanyagoktól mentes ércszállítást.

Jelenleg a Kaunis az észak-svédországi Kaunisvaara és Pitkäjärvi közötti 160 kilométeres úton szállítja az ércet Volvo dízel teherautók segítségével. Összesen harminc 90 tonnás teherautó járja az utakat a nap 24 órájában. A jövőbeni tervek a nehézszállításban az akkumulátoros elektromos teherautókra való átállást irányozzák elő, hogy teljesen fosszilis üzemanyagoktól mentessé tegyék a szállítást, nulla szén-dioxid-kibocsátással.

2021 telén sikerrel teszteltek egy elektromos Volvo FMX tehergépjárművet a valós forgalomban, ahol meg kellett birkóznia a sarkvidéki hideggel, és a -30°C-nál alacsonyabb hőmérséklettel.

“Célunk, hogy 2025-re fosszilis üzemanyagoktól mentessé tegyük a szállítást” – mondja Lars Wallgren, a Kaunis Iron logisztikai vezetője. „Jelenleg keményen dolgozunk azon, hogy elektromos teherautókkal oldjuk meg a szállítást. Ha ezt sikerül elérnünk, a jelenlegi termelési ütem mellett évente kb. 15 000 tonnával tudjuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A következő fázist 2023-ban indítjuk 74 tonnás teherautókkal, a cél pedig a 90 tonnás járművekkel való szállítás. Ez a mai dízel meghajtású állományhoz képest változatlan bruttó össztömeget jelentene.”

“A Volvo Trucks nagyon ambiciózus fenntarthatósági célokkal rendelkezik, és nagyon boldogok vagyunk, hogy beszállítói lehetünk ennek a projektnek, amely valódi változást fog hozni. A Kaunis Iron vasérc szállítása az elképzelhető legnagyobb kihívást jelenti a szerelvények tömege, a hideg éghajlat és a kihasználtság szempontjából. Mint piacvezetők az elektromos nehézjárművekkel való szállítás fejlesztése terén, örömmel várjuk az együttműködés elmélyítését” – mondja Ebba Bergbom Wallin, Elektromobilitási kereskedelmi igazgató, Volvo Trucks Sweden.

A projekt együttműködő partnerei a Kaunis Iron, a Wist Last & Buss, a Volvo Trucks márkakereskedője, valamint a Vattenfall energetikai vállalat, amely az elektromos teherautók töltéséhez biztosítja az infrastruktúrát.

Elektromos tehergépjárművek a legtöbb szállítási igényhez

A Volvo Trucks 2019-ben kezdte meg az elektromos tehergépjárművek sorozatgyártását, a világon a teherautógyártók közül egyik elsőként. 2022 szeptemberétől összesen hat elektromos teherautó modell gyártásával a Volvo Trucks rendelkezik a legszélesebb elektromos kínálattal a globális tehergépjármű iparban, amely mindent lefed a városi áruterítéstől és hulladékkezeléstől, a városi építőipari és regionális szállításig. A Volvo Trucks eddig több mint 2 200 elektromos teherautót adott el világszerte. A vállalat célja, hogy 2030-ra az eladott új tehergépjárműveinek fele elektromos hajtáslánccal gördüljön le a gyártósorról.

*Bruttó szerelvényössztömeg (GCW)