Trucks

A Volvo Trucks 20 darab elektromos nehézgépjárművet szállít a német Amazon számára

A Volvo Trucks ez év végéig szállítja le a németországi Amazonnak a tisztán elektromos tehergépjárműveket. A 20 darab elektromos Volvo FH várhatóan több mint évi egymillió kilométert tesz majd meg, dízel helyett elektromos meghajtással.
A Volvo Trucks 20 darab elektromos nehézgépjárművet szállít a német Amazon számára
Az Amazonhoz érkező elektromos tehergépjárművek fontos szerepet töltenek be a cég szállítási láncának villamosítása iránti törekvéseiben.

"A nehézgépjárművek és egyéb haszongépjárművek felelősek Németország belföldi közlekedésből származó kibocsátásának körülbelül 36%-áért*", ezért a közúti közlekedés karbonsemlegesítése napjaink egyik legfontosabb feladata.
 

“Az árutovábbítási piac legnagyobb szereplőié a vezető szerep a környezeti lábnyom csökkentése iránti erőfeszítések terén is. Ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy az Amazon a Volvo Trucks-ot választotta partneréül abban, hogy a hosszútávú fuvarfeladataikból származó károsanyag-kibocsátásukat csökkentsék” – mondja Jessica Sandström, a Volvo Trucks Product Management részlegének alelnöke.
 

A Volvo Trucks 2022 szeptemberében kezdte meg az elektromos nehézkategóriás tehergépjárműveinek sorozatgyártását. A városok közötti és regionális árutovábbítási feladatokra szánt elektromos meghajtású nehézgépjárművek piacra dobásával a svéd gyártó fontos lépést tett a közúti áruszállítás karbonsemlegesítése érdekében.
 

“Világszinten immár 6 modellünket kínáljuk tisztán elektromos hajtáslánccal is, és ezzel hatékonyan tudjuk kielégíteni a károsanyagkibocsátás-mentes közúti áruszállítás iránti egyre növekvő igényt.” – teszi hozzá Jessica Sandström.
 

A Volvo Trucks zászlóshajóinak, azaz a Volvo FH, FM és FMX modellek tisztán elektromos változata kulcsfontosságú szerepet tölt be a vállalat ambiciózus környezetvédelmi céljainak elérésében. A Volvo Trucks azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az eladott új tehergépjárművek 50%-a akkumulátoros elektromos vagy üzemanyagcellás elektromos verzióban gördüljön le a gyártósorokról. A Volvo akkumulátoros elektromos modelljei akár 44 tonnás szerelvényössztömeggel is rendelhetőek. A három fent említett modell dízel változata teszi ki jelenleg a vállalat értékesítéseinek két harmadát.
 

A németországi Amazonhoz érkező elektromos Volvo tehergépjárművek a dízelüzemű megfelelőiket fogják leváltani, és ezzel fontos szerepet töltenek be a cég szállítási láncának villamosítása iránti törekvéseiben.
 

“Az Amazon elkötelezetten dolgozik a járműparkjának karbonsemlegesítéséért, és ebben a középtávú kiszállítások jelentették eddig a legnagyobb akadályt” – magyarázza Andreas Marschner, az Amazon európai szállítási szolgáltatásaiért felelős alelnöke. “Ezért bír ekkora jelentőséggel ezeknek a Volvo elektromos tehergépjárműveknek az érkezése. Az Amazon kereskedelmi áruszállítás villamosítására irányuló projektje jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő az iparágban, és továbbra is folytatni fogjuk a beruházásokat a nulla károsanyag-kibocsátású csomagkiszállítások érdekében.”

Adatok az elektromos Volvo FH-ról:

  • Akkumulátor-kapacitás: 540 kWh
  • Teljesítmény: 490 kW folyamatos teljesítmény
  • Hatótáv akár 300 kilométer, de ez az érték akár 500 kilométer is lehet, ha például a pihenőidőben töltik a járművet.
     

Adatok a Volvo Trucks elektromos járműpalettájáról:

  • A Volvo Trucks kínálatában hat tisztán elektromos modell érhető el, amelyekkel a fuvarfeladatok széles skálája lefedhető.
  • Az immár sorozatban gyártott elektromos Volvo FH, FM és FMX modellek akár 44 tonnás szerelvényössztömeggel is rendelhetőek.
  • A Volvo Trucks a középkategóriás elektromos modelljeit, az FL és FE modelleket 2019 óta gyártja sorozatban, és azokat olyan feladatok ellátására kínálja, mint például a város áruterítés és a hulladékgyűjtés.
  • Az észak-amerikai piacra szánt elektromos Volvo VNR sorozatgyártása 2020-ban kezdődött meg.


*Bundesministerium für Umwelt und Verkehr, Klimaschutz in Zahlen - Fakten, Trends und Impulse deutscher Klimapolitik, Ausgabe 2021 (bmuv.de), 36. oldal

 

LINK a nagy felbontású fényképekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.