Trucks

A Volvo Trucks I-Shift váltója mostantól 30%-kal gyorsabb sebességváltásokat tesz lehetővé

A Volvo Trucks intelligens, automatizált I-Shift sebességváltója gyorsabb mint valaha. A rövidebb válaszidőnek köszönhetően javult mind a dízel-, mind az elektromos üzemű járművek dinamikája.
A Volvo Trucks I-Shift váltója mostantól 30%-kal gyorsabb
A 30%-kal gyorsabb sebességváltásnak köszönhetően a járművezetők jelentős javulást tapasztalnak a dinamikában.

A jelentős vezethetőségbeli javulást úgy érték el, hogy az I-Shift váltó egy új módon működik együtt a jármű motorjával. A fejlesztéseket mindegyik hajtáslánc megkapta, rendelkezzen az bármilyen károsanyag-kibocsátási besorolási szinttel is. A frissítéseknek köszönhetően a kuplung gyorsabban aktiválódik, ezáltal kevesebb ideig lesz megszakítva a nyomatékleadás. Ennek eredményeképp a sebességváltás gördülékenyebben történik, és a vezetési élmény sokkal harmonikusabb.
 

“A gyorsabb sebességváltásnak köszönhetően hatékonyabb a szükséges sebességi fokozat kiválasztása is. Minél több váltásra van szükség az adott út- és terepviszonyok mellett, annál nagyobb mértékben érzékelhetőek a fejlesztés pozitív hatásai. Az új, frissített I-Shifttel elérhető, 30%-kal gyorsabb sebességváltás előnyeit minden járművezető azonnal érzékelni fogja” – mondta Pär Bergstrand, a Volvo Trucks nehézkategóriájú gépjárművek sebességváltóiért felelős menedzsere.
 

A gyorsabb sebességváltás több kulcsfontosságú fejlesztés együttes hatásának köszönhetően érhető el. Egyrészt a továbbfejlesztett szenzorok még pontosabb adatokat közvetítenek a vezérlőegység felé, amelyet új szoftverrel és gyorsabb mikroprocesszorral is elláttak annak érdekében, hogy a számításokat még gyorsabban végezze el. Másrészt plusz lamella került a váltó előtéttengely-fékrendszerébe, ezzel még gyorsabban fékezi össze a fogaskerekeket és így még hamarabb megtörténik a sebességváltás. Továbbá különböző aktivációs rendszerekben, mint például a kapcsolóvillában, a kuplungban és a sebességváltó előtéttengely-fékrendszerében csökkentették a levegőmennyiséget is, így téve még gyorsabbá a sebességváltást.
 

A 2001-ben bemutatott I-Shift volt a legelső nehézgápjárművekre tervezett automatizált sebességváltó. Az I-Shift képes az egész hajtáslánccal együtt dolgozni, hiszen ezt a sebességváltó rendszert már a fejlesztési fázisban úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a motorral és a jármű egyéb alkatrészeivel. Ezáltal alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztás, és ezzel kisebb a járművek környezeti lábnyoma is. Az I-Shift biztonságosabbá teszi a Volvo tehergépjárműveket, és hozzájárul azok magas vezetési élményéhez úgy, hogy használatával alacsonyabbak a zajszintek, kevesebb a vibráció és alacsonyabb a sofőrök fizikai leterheltsége.
 

A legutóbbi fejlesztések, amelyekkel 30%-kal gyorsabb lett az I-Shift, is bizonyítják azt, hogy a Volvo Trucks folyamatosan arra törekszik, hogy a járművei által nyújtott vezetési élmény is egyre javuljon. “Az I-Shift az évek alatt egyre tovább fejlődött és ezeknek köszönhetően egyre több feladatot tud hatékonyan elvégezni. Így már nem csak magas teljesítmény mellett hoz üzemanyag-fogyasztásbeli csökkenést, de általa kiemelkedően jó vezethetőség és kényelem jellemzi a Volvo tehergépjárműveket” – teszi hozzá Pär Bergstrand.


Ma már minden nehézkategóriájú Volvo tehergépjárműnek alapfelszereltsége az I-Shift váltó. 2001-es bevezetése óta több mint egy millió járművet értékesítettek világszerte a Volvo Trucks egyedülálló I-Shift technológiájával.
 

LINK a nagy felbontású képekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.