Volvo FH I-Save csomaggal – verhetetlen az üzemanyag-megtakarításban

A Volvo FH I-Save csomaggal több önálló újságírói teszten is első helyen végzett az üzemanyag-megtakarításban. Különböző német kamionos magazinok tesztelték a járművek gázolaj- és AdBlue-fogyasztását, ahol az I-Save gazdaságossági csomaggal felszerelt Volvo FH modell győzedelmeskedett még úgy is, hogy a jármű nem tartalmazta a legutolsó üzemanyag-megtakarítást célzó fejlesztéseket!
Volvo FH I-Save csomaggal – verhetetlen az üzemanyag-megtakarításban
A Volvo bebizonyította, hogy egyszerre is elérhető a gazdaságosság és a magas teljesítmény

Napjainkban az üzemanyagárak alakulása az egyik legégetőbb kérdés az áruszállításban. Nem csak a gázolaj literenkénti ára emelkedett eddig sosem tapasztalt szintekre, számos fuvarozó vállalatot sújt az AdBlue árának súlyos emelkedése is.

“Új teherautó vásárlásakor minden eddiginél fontosabbá vált, hogy ismerjük a jármű teljes energiafelhasználására vonatkozó adatokat” – mondja Peter Franzén, a Volvo Trucks motorokért felelős termékmenedzsere.

Üzemanyag-megtakarítási versenyek győztese

Nemrégiben kettő márkafüggetlen német magazin is tesztelte az I-Save csomaggal ellátott Volvo FH 500 modellt. A legnagyobb európai konkurens márkák termékeivel összevetve a Trucker és a Transport magazin is a Volvo Trucks modelljét hozta ki az üzemanyag-megtakarítási verseny győzteseként úgy, hogy a gázolaj és az AdBlue összfogyasztását vizsgálta.  Az alacsony fogyasztás mellett a Volvo Trucks járműve a kamionos magazinok tesztjei során magas átlagsebességet is produkált, a Trucker magazin tesztjén pedig átlagsebességben is megverte a konkurens márkák termékeit.

“A mérnökeinknek sikerült a nagyon alacsony fogyasztást magas átlagsebességgel kombinálni, ami fantasztikus eredmény! Más márkák vásárlása esetén az ügyfeleknek gyakran le kell mondaniuk az egyik vagy a másik fontos tulajdonság javára, de a Volvo Trucks bebizonyította, hogy lehetséges a gazdaságosságot a magas teljesítménnyel kombinálni” – magyarázza Peter Franzén. “Ami a legmeggyőzőbb, az az, hogy ezeken a teszteken úgy bizonyult leggazdaságosabbnak a Volvo FH, hogy a tesztelt modell nem is tartalmazta a legutóbbi üzemanyag-megtakarítást célzó frissítéseinket! Ezek pedig még további fogyasztásbeli csökkenést eredményeznek majd!”

A legújabb fejlesztések akár 13%-os megtakarítást jelentenek a teljes üzemanyagköltségben

A teszteken részt vevő Volvo FH modell tartalmazta az I-Save gazdaságossági csomagot, amely olyan hajtáslánc- és szoftverfunkciókat foglal magában, melyeknek következtében még alacsonyabb a jármű üzemanyag-fogyasztása. Az I-Save lelke a Turbo Compound motor, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb fordulatszámmal és magasabb sebességfokozatban autózzunk akár hosszabb ideig is. A nemrégiben piacra dobott fejlesztéseknek köszönhetően az I-Save összességében akár 13%-kal is javíthatja az üzemanyag-fogyasztást - a 2019-es bevezetésekor mért fogyasztási szintekhez képest.

“Az üzemanyag-hatékonyság növelésének érdekében az I-Save csomaggal felszerelt Volvo FH modellt még eggyel magasabb szintre emeltük, hogy a motort a lehető legnagyobb mértékben optimalizáljuk. Tekintve, hogy az üzemanyagárak soha nem látott mértékeket öltenek, jobb időzítést elképzelni sem tudnánk az üzemanyag-fogyasztást célzó fejlesztések bevezetéséhez” – zárja gondolatait Peter Franzén.

Az új üzemanyag-megtakarítási fejlesztésekről

A motorok égési folyamatát még tovább javították azáltal, hogy az injektorokat, a motor kompresszióját és a vezérműtengelyt a kifinomult és egyedi hullámalakú dugattyúkoronákhoz igazították. Az össztömeget és a belső súrlódást is csökkentették. A nagyteljesítményű turbofeltöltő és az olajpumpa is újabb fejlesztéseket kapott, továbbá az olaj-, az üzemanyag- és a légszűrőn is szabadalmaztatott újításokat eszközöltek a jobb teljesítmény érdekében.

A továbbfejlesztett motor a Volvo Trucks saját fejlesztésű, intelligens automatizált sebességváltójával, az I-Shifttel dolgozik együtt, amelyet ugyancsak továbbfejlesztettek, így most további 30%-kal gyorsabb sebességváltásokat tesz lehetővé. A gyorsabb reakcióidő további üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé, valamint javul a járművek vezethetősége is.

A fejlesztések része az I-Torque is. Az I-Torque egy új, intelligens nyomatékvezérlő szoftver, amely azáltal növeli az energiahatékonyságot, hogy elemzi az I-See rendszerből származó domborzati  adatokat és az aktuális terepviszonyokhoz igazítja a vezetést. Az I-See a dombos terepen történő vezetéskor felhasználja a tervezett útvonalra vonatkozó domborzati adatokat, hogy a lehető legjobban hasznosítsa a teherautó mozgási energiáját. Az új I-Torque funkció irányítja a sebességfokozatok kiválasztását és a motor nyomatékát is. Az I-Torque a jármű előtt álló útviszonyok figyelembevételével meghatározza, pontosan mikor és mekkora nyomatékra van szükség a lehető leghatékonyabb üzemanyag-felhasználás érdekében.

A távolsági fuvarozásban a teherautó aerodinamikai kialakítása is fontos szerepet játszik az üzemanyag-megtakarításban. Ezen a téren is számos fejlesztést eszközöltek a Volvo tehergépjárművein, például kisebbek a nyílások a fülke szellőzőrácsain és nagyobbak az ajtó hosszabbítások.

Ezen fejlesztések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy a Volvo Trucks a valaha tapasztalt legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztási eredményeit nyújtsa. Az elkövetkező tesztek alkalmával a gyakorlatban is fény derülhet arra, hogyan tudja a Volvo Trucks még tovább javítani az üzemanyag-megtakarítási eredményeit.

LINK a nagy felbontású fényképekhez

LINK a kapcsolódó sajtóközleményhez