Trucks

A Volvo Trucks új, egyedülálló biztonsági funkciót vezet be elektromos tehergépjárműveiben

A Volvo Trucks új biztonsági funkciót szabadalmaztatott elektromos gépjárműveihez, Aktív Tapadás-felügyelet néven. Az új technológia segítségével jelentős mértékben javul a stabilitás, biztonságosabb a kigyorsítás és a fékezés csúszós körülmények között.
A Volvo Trucks új, egyedülálló biztonsági funkciót vezet be elektromos tehergépjárműiben
A csúszós útfelületen végzett tesztek során 45%-os teljesítményjavulást mértek

LINK az Aktív Tapadás-felügyelet funkciót bemutató filmhez
 

Az elektromos motorok gyors reakciójának köszönhetően a kerekek és az útfelszín között keletkező erő egy pillanat alatt szabályozható, és így proaktívan megelőzhető a kerekek kipörgése. 

Az új funkció egyértelműen biztonságosabbá teszi a csúszós úton történő kigyorsítást. Az elvégzett tesztek azt bizonyítják, hogy egy megrakott elektromos Volvo FH nyerges szerelvény 45%-os javulást mutatott az Aktív Tapadás-felügyelet funkció használatával egy gyenge tapadású úton, padlógázas kigyorsítás mellett.

“Egészen lenyűgöző a teljesítmény javulása a csúszós, kavicsos úton való haladáskor. Úgy gondolom, az Aktív Tapadás-felügyelet funkció növeli a termelékenységet, és nem csak az építőipari ügyfeleink számára” – mondja Anna Wrige Berling, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója. 

Ha a tehergépjármű csúszni kezd, a jármű vezérlőrendszere több érzékelő segítségével reagál az útburkolati viszonyokra, és az elektromos motorok valamint egyéb működtető-egységek segítségével, intelligens módon támogatja a sofőrt abban, hogy a jármű az úton maradjon. 

Az új funkció segítségével csökkenthető még az üresen közlekedő teherautó felborulásának vagy túlkormányzottságának kockázata is.    

“Az Aktív Tapadás-felügyelet funkcióval még több segítséget nyújtunk a sofőröknek a nehéz terepen történő vezetéshez, még a legzordabb körülmények között is. Ez egy egyedülálló technológia, amit a Volvo Csoport szabadalommal védett le” – teszi hozzá Anna Wrige Berling.

Az új funkciónak köszönhető fejlődés nem csak kigyorsítás, hanem fékezés közben is tapasztalható, hiszen szabályozott regeneratív fékezésre is használható anélkül, hogy az ABS működésbe lépne. Ez növeli a hatékonyságot, hiszen a még több visszatápláló fékezésnek köszönhetően simábbá válik a fékezési élmény is.

Az Aktív Tapadás-felügyelet funkció az elektromos Volvo FH, FM és FMX nehézgépjárművekhez lesz elérhető, amelyeket regionális fuvarozásra és építőipari munkálatokhoz fejlesztettek ki. A funkció egy másik változata a későbbiekben a dízel- és LNG-meghajtású tehergépjárművekhez is elérhető lesz.
 

Tények a Volvo Trucks elektromos tehergépjárműveiről:

  • A Volvo Trucks termékpalettáján jelenleg hat gépjármű érhető el tisztán elektromos hajtáslánccal, amelyeket a legkülönfélébb szállítási feladatok széles skálájára terveztek.
  • Az elektromos Volvo FH, FM és FMX nehézgépjárművek 44 tonnás szerelvényössztömeggel rendelkeznek. Az európai értékesítésük megkezdődött, sorozatgyártásuk 2022 második felében kezdődik meg.
  • A városi áruszállításra és hulladékgyűjtésre szánt elektromos Volvo FL és FE modellek sorozatgyártása az európai piacon 2019-ben kezdődött.
  • Az észak-amerikai piacon elérhető elektromos Volvo VNR modell sorozatgyártása 2021-ben kezdődött. 
     

LINK az Aktív Tapadás-felügyelet funkciót bemutató filmhez

LINK a nagy felbontású fényképekhez

LINK az elektromobilitási weboldalunkhoz

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.