Trucks

A Volvo Trucks újabb korszakalkotó együttműködésbe kezdett – ezúttal a betonszállítás zöldebbé tételének érdekében

Dánia legnagyobb mixerbeton előállítója és beszállítója, a Unicon szándékozik az ország eddigi legnagyobb elektromos tehergépkocsikra vonatkozó magánmegrendelését leadni. A 11 darab Elektromos Volvo FM várhatóan év végén már Dánia útjain közlekedik majd. A Unicon és a Volvo Trucks hosszútávú együttműködési megállapodásának eredményeképp a betonipar várhatóan tisztán elektromos teherautóalváz és -felépítmény megoldásokkal gazdagodik majd.
Az Elektromos Volvo FE járművel szerzett pozitív tapasztalatait követően a Unicon készen áll arra, hogy újabb fontos lépést tegyen a kibocsátásmentes szállítás felé vezető úton.
Az Elektromos Volvo FE járművel szerzett pozitív tapasztalatait követően a Unicon készen áll arra, hogy újabb fontos lépést tegyen a kibocsátásmentes szállítás felé vezető úton.

Az Elektromos Volvo FE járművel szerzett pozitív tapasztalatait követően a Unicon készen áll arra, hogy újabb fontos lépést tegyen a kibocsátásmentes szállítás felé vezető úton, azaz bevezesse az elektromos betonkeverő teherautók egy új generációját, nagyobb hatótávolsággal és terhelhetőséggel. Ezért a vállalat arra készül, hogy 11 darab Elektromos Volvo FM modellt rendel a svéd gyártótól, amelyeket betonkeverő felépítménnyel látnak el és így dolgoznak majd Dániában.

Emellett a Volvo Trucks és a Unicon hosszútávú együttműködési megállapodása arra is kiterjed, hogy a két cég együtt forradalmasítsa a betonipari szállítmányozás villamosítását. A közös munka eredményeképp a Unicon olyan elektromos teherautókkal dolgozhat majd a jövőben, amelyek segítségével a mixerbeton szállítása egyszerre lesz hatékony és fenntartható.

„Az elektromos Volvo járművek megrendelésével és az ambiciózus együttműködési megállapodással kézzelfogható lépéseket tettünk a betonfuvarozási tevékenység szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében. Izgatottak vagyunk a Volvo Trucks-szal közös munkával kapcsolatban, hiszen ez egyedülálló lehetőségeket biztosít számunkra ahhoz, hogy közösen fejlesszük ki a tökéletes tisztán elektromos teherautó-felépítmény és -alváz megoldásokat iparágunk számára” – magyarázza Christian Elleby, a Unicon ellátási lánc és beszerzési igazgatója.

Nagy kihívás a betonszállítás villamosítása

A dán rekordmegrendelés azért is figyelemre méltó, mert a betoniparban dolgozó nehézkategóriás tehergépjárműveket az egyik legnehezebb villamosítani. Így aztán, Peter Ericson, a dániai Volvo Trucks ügyvezető igazgatója szerint, ez a jövőbetekintő együttműködés igen jelentős és nagyon sokat várnak el tőle.

„A megállapodással komoly lépést tettünk annak érdekében, hogy a szállítmányozás villamosítása a betoniparra is kiterjedjen, ahol a nagy terhek és a folyamatos keverés igénye miatt a nehézgépjárművek elektromosra váltása igencsak nagy kihívást jelent. Örömmel tölt el minket, hogy a Unicont stratégiai partnereink között tarthatjuk számon és bízunk benne, hogy közös munkánk során az egész iparág számára hasznos tudással és tapasztalattal leszünk gazdagabbak” – mondja Peter Ericson.

Mérföldkő a kibocsátásmentes járműpark elérésében

A Unicon hisz abban, hogy az elektromos betonkeverő teherautók alapvető eszközei lesznek az ambiciózus fenntarthatósági célok elérésének. És ez nem csak a mixerbeton kiszállítás kibocsátás-mentesítésére vonatkozik, hanem arra is, hogy az építkezési területek még biztonságosabb munkahelyekké váljanak.

„Az új elektromos betonkeverő teherautókkal a kibocsátásmentes építési területek iránti elvárást teljesítjük, amelyet ma már nem csak Koppenhága városa támaszt felénk, hanem egyre több építési vállalkozó és kivitelező is” – teszi hozzá Christian Elleby.

A Unicon A/S vállalatról: 

  • A Unicon Dánia legrégibb és legnagyobb mixerbeton gyártója és beszállítója, amely több mint 35 gyárat üzemeltet és több mint 400 alkalmazottat foglalkoztat szerte az országban. A cég évente körülbelül 1 millió köbméter betont állít elő és 195 járműből álló saját flottát üzemeltet.
  • A Unicon azt tűzte ki céljául, hogy járműparkjának szén-dioxid-kibocsátását a 2019-es adatokhoz képest 30%-kal csökkenti 2025-re. Betonkeverő teherautóit pedig teljesen kibocsátásmentessé kívánja tenni 2035-re.
  • A Unicon az Aalborg Portland Csoport része, amely pedig az olaszországi Cementir Holding tulajdonában áll.

A Volvo Trucks elektromos tehergépjárműveiről:

  • A Volvo Trucks kínálatában hat darab tisztán elektromos modell érhető el, amelyeket a szállítási feladatok széles körének teljesítésére terveztek.
  • Az Elektromos Volvo FH, FM és FMX modellek elérhető teljes szerelvényössztömege akár 44 tonna is lehet. Ezen modellek értékesítése az európai piacon már megkezdődött, sorozatgyártásuk várhatóan 2022 második felében indul.
  • A városi áruszállításra és hulladékgyűjtésre optimalizált Elektromos Volvo FL és FE modellek sorozatgyártása 2019-ben kezdődött.
  • Az észak-amerikai piacra szánt Elektromos Volvo VNR sorozatgyártása 2020-ban kezdődött.


LINK a nagy felbontású képekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.