Trucks

A Volvo Trucks már a járóképes alvázait is gyártja elektromos hajtáslánccal

A Volvo Trucks az e-alvázak piacra dobásával tovább bővítette a tisztán elektromos termékpalettáját, amellyel még több fuvarfeladat villamosítását tette lehetővé. A Volvo járóképes teherautó alvázak elektromos hajtáslánccal ellátott változatának piacra dobásával a svéd gyártó tovább erősítette vezető szerepét az elektromos tehergépjárművek piacán.
A Volvo Trucks már a járóképes alvázait is gyártja elektromos hajtáslánccal
A Volvo Trucks elektromos önjáró alvázai nulla lokális károsanyag-kibocsátással és jelentősen kevesebb zajkibocsátással végzik el a fuvarfeladatok széles körét

A világ tehergépjármű iparának legszélesebb elektromos felhozatalával rendelkező Volvo Trucks tovább bővítette a környezetbarát termékeinek listáját. Így a Volvo Trucks nehézkategóriás modelljei, az FH, az FM és az FMX már nem csak vontató, de alváz tengelyelrendezéssel is elérhető a piacon. A szállítmányozó cégek ezzel további lehetőségeket kaptak arra, hogy városi és városok környéki fuvarfeladataikhoz elektromos tehergépjárműveket alkalmazzanak.

 

Az elérhető akkumulátor-csomagok, fülkeméretek és tengelykonfigurációk számtalan variációjának köszönhetően az új nehézkategóriás önjáró teherautó alvázakat könnyedén lehet a rájuk való felépítményhez specifikálni. Így ezek a tisztán elektromos tehergépkocsik a speciális fuvarfeladatok igen széles skáláját tudják hatékonyan kiszolgálni, mint például az áruszállítás, a hulladékgyűjtés és az építkezési munkálatok. A Volvo elektromos tehergépjárműveinek ezen változatait 2023. első negyedévében kezdi meg gyártani a göteborgi cég.
 

“Ezekkel az új elektromos modellekkel még több ügyfelünk számára tesszük lehetővé, hogy a villamosítás útjára lépjen, és így a városokban történő árutovábbításban egyre inkább a nulla károsanyag-kibocsátású járművek vegyék át a szerepet. Az ügyfeleink a fuvarfeladataiknak megfelelően személyre szabhajták ezeket a tehergépjárműveket, így változatlan hatékonysággal, de lokálisan zéró CO2-kibocsátással folytathatják üzletmenetüket” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.
 

Elektromos tehergépjárművek – vonzóbbak a gépkocsivezetők és a városok számára is
A nehéz rakománnyal megrakott dízel tehergépjárművek a legtöbb városban igen szokványosak. Ma azonban már van lehetőség arra, hogy a városi fuvarfeladatokat elektromos járművekkel lássák el. Amellett, hogy nulla kipufogógáz-kibocsátással rendelkeznek, a tisztán elektromos nehézgépjárművek a sofőrök számára is jobb munkakörülményeket biztosítanak, hiszen csendesek – amiből fakadóan a városok is élhetőbbé válnak a lakosok számára.
 

Még rugalmasabb kínálat  
Az elektromos önjáró alvázak akkumulátor-kapacitása akár 540 kWh is lehet. Ez, és a járműbe szerelt akkumulátorok számának rugalmassága számos fuvarfeladat teljesítéséhez kínál ideális megoldást.
 

“Ezek a teherautók a könnyű szállítmányoktól a nehéz terhekig mindennel elbírnak. Az ügyfelek megválaszthatják a fuvarfeladat által megkívánt akkumulátor-kapacitást, és azzal, hogy nem rendelnek a járműbe a szükségesnél több akkumulátort, nő annak hasznos terhelhetősége is. Bármi is legyen a fuvarfeladat, a Volvo Trucks rendelkezik az annak megfelelően összeállított, és költséghatékony elektromos szállítmányozási eszközzel” – teszi hozzá Roger Alm.
 

A Volvo Trucks ma az egyetlen világszerte jelen lévő tehergépjármű-gyártó a piacon, amelyik a teljes elektromos palettáját sorozatban gyártja. A vállalat célja, hogy legkésőbb 2030-ra a világon értékesített új tehergépjárműveinek fele elektromos hajtáslánccal gördüljön le a gyártósorról.

 

Az elektromos Volvo FH, FM és FMX alvázak a következőképpen specifikálhatóak:

A 2022 decembere óta megrendelhető és 2023 márciusától sorozatban gyártott modellek esetén: 
Hajtáslánc: 490 kW

Meghajtás: 3 elektromos motor

Akkumulátor: 450-540 kWh, 5-6 db akkumulátor 

Fülke: Hálófülke, Globetrotter fülke, Globetrotter XL fülke

Tengelytávolság: 4300-6700

Tengelyképletek: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R és 8x4R

Mellékhajtás: Elektromos, sebességváltóra szerelt vagy elektromechanikus 

A 2023 februárjától megrendelhető és 2023 májusától sorozatban gyártott modellek esetén: 
Hajtáslánc: 330 kW

Meghajtás: 2 elektromos motor

Akkumulátor: 360 kWh, 4 db akkumulátor

Fülke: Nappali fülke

Tengelytávolság: 3900-6700
 

A 2023 júniusától megrendelhető és 2023 szeptemberétől sorozatban gyártott modellek esetén:

Akkumulátor: 180-270 kWh, 2-3 db akkumulátor

 

LINK a nagy felbontású fényképekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.