Trucks

A Volvo Trucks 100 elektromos teherautót szállít a DFDS-nek

A DFDS dán logisztikai vállalat rekordnagyságú, 100 darabos megrendelést adott le elektromos Volvo FM modellekre! Az Észak-Európa legnagyobb hajózási és logisztikai vállalatától érkezett megrendeléssel a Volvo Trucks eddigi legkomolyabb üzletét kötötte meg elektromos teherautók szállítására. A 100 darab elektromos Volvo FM a világon is egyedülálló méretű megrendelés az elektromos nehézgépjárművek piacán.
volvo-trucks-receives-record-order-for-electric-trucks
Az első elektromos Volvo FM modellt Roger Alm, a Volvo Trucks Elnöke (j) adta át 2021. augusztusában a DFDS-nek. Az első példány további 100 darab követi, amelyet következő év végén kezd el leszállítani a svéd gyártó.

“A DFDS megrendelése hatalmas mérföldkő a Volvo Trucks számára a karbonsemleges fuvarozás felé vezető úton. Nagy büszkeséggel tekintek erre az együttműködésre, amellyel szemléltetjük abbéli meggyőződésünket, hogy a villamosított nehézáru fuvarozás ma már nem csak az elképzelhetetlen jövő, hanem a nagyon is valós jelen. Hiszek abban, hogy a DFDS példáját bátran fogják követendőnek venni a kisebb vállalatok is, és ennek hatására minél többen teszik meg az első lépést a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.” – fejtette ki a megállapodásról alkotott nézeteit Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.
 

A DFDS által rendelt elektromos Volvo FM modellek első példányait 2022. negyedik negyedévében szállítja le a svéd gyártó, majd ezt követi a többi példány a 2023-as év során. A tisztán elektromos meghajtású FM modelleket a DFDS európai logisztikai hálózatában fogják használni, mind rövid-, mind hosszútávú fuvarfeladatok teljesítésére.
 

“Mi a DFDS-nél nagyon fontosnak tartjuk, hogy széndioxid-kibocsátásunk csökkentésével egy fenntarthatóbb ellátási láncot tudjunk üzemeltetni. Pontosan tudjuk, hogy e cél elérésében a villamosítás az egyk legfontosabb eszköz, és bízunk abban, hogy célkitűzésünkkel mások figyelmét is felhívjuk a környezetvédelem fontosságára.” – magyarázza Niklas Andersson, a DFDS ügyvezető alelnöke és a logisztikai osztály vezetője.

A megrendelt elektromos Volvo FM modellek megengedett össztömege 44 tonna, hatótávolságuk körülbelül 300 kilométer. Az akkumulátorok töltése egyenáramú vagy normál hálózati töltővel is megoldható, ez utóbbi minden teherautó alapfelszereltségéhez hozzátartozik. A DFDS teherautóinak finanszírozásáról a Volvo Financial Services, a Volvo gyári finanszírozó vállalata gondoskodik. 

Áttörés az elektromos teherautók európai piacán

A nehézgépjárművek piacán is egyre nagyobb teret nyer a villamosítás. Európában idén néhány száz elektromos teherautót helyeztek forgalomba, ezek körülbelül 40%-a Volvo elektromos teherautó volt.
 

“Célunk, hogy a nehézgépjárművek villamosításában is élenjárók maradjunk, és piacvezető pozíciónk bizonyítja, hogy jó úton járunk a kitűzött cél eléréséhez. A jövőképünk az, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók fele elektromos hajtáslánccal gördüljön le a gyártósorról. Örömmel látjuk, hogy a partnereink egyre növekvő érdeklődése ma már konkrét megrendelések formájában is manifesztálódik. A DFDS megrendelése ezek egyik igazán impozáns pédája.” – tette hozzá Roger Alm.

A Volvo Trucks 2019-ben, az elsők között kezdte elektromos teherautóinak sorozatgyártását. Mára a Volvo Trucks tisztán elektromos tehergépjármű palettája 6 modellből áll: az elektromos Volvo FH, FM, FMX, FE, FL és az elektromos Volvo VNR modelleket (ez utóbbit Észak-Amerikában értékesítik). 

A DFDS-ről

A DFDS dán hajózási és logisztikai vállalat, amely Európa egész területén működik, körülbelül 900 milliárd forintnak megfelelő éves bevétellel. A vállalat 10 000 alkalmazottja Európa több, mint 20 országában dolgozik, a cég központja pedig Koppenhágában van, ahol a Nasdaq tőzsdén is szerepel. 

 

LINK a nagy felbontású fényképekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.