Trucks

A Volvo Trucks egyedi figyelemfelkeltő hangokkal látja el elektromos hajtásláncú tehergépjárműveit

A fokozott biztonság jegyében a Volvo Trucks egyedi figyelmeztető hanghatásokkal látta el elektromos meghajtású modelljeit. A Volvo által kifejlesztett hangeffektusok felhívják a gyalogosok, kerékpárosok és egyéb közlekedők figyelmét az egyébként majdnem hangtalanul közlekedő elektromos teherautókra. A hanghatásokat úgy fejlesztették ki, hogy azok a kellő biztonság megteremtése mellett is még kellemesek legyenek, és ne legyenek zavaróak sem a sofőrök, sem a forgalom további résztvevője számára.
volvo-trucks-adds-unique-sounds-to-its-electric-trucks
A hangokat úgy tervezték meg, hogy a falakon ne menjenek át. Az elektromos hajtásláncú járműveink továbbra is biztosítják a zajtalan áruszállítást és hozzájárulnak a csendesebb, tisztább környezethez és a sofőrök javuló munkakörülményeihez.

2021. július 1-től egy Európai Uniós rendelet értelmében minden újonnan forgalomba állított elektromos hajtásláncú járműnek kötelező lesz egy bizonyos zajszintet elérő figyelmeztető jelzést kiadnia, amikor 20 km/óránál lassabb tempóval közlekedik. Az előírt hangerősség függ a jármű sebességétől: annál magasabb, minél nagyobb a sebesség. Az elvárt maximum hangerősség 56 decibel, amit 20 km/óra sebességnél kell elérni. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanezen szabály érvényes a 30 km/órával vagy annál lassabban közlekedő elektromos teherautókra. Amikor a jármű a megadott sebességkorlát alatt túl halkan közlekedik, a gyártóknak figyelmeztető hangjelző rendszereket (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS) kell alkalmazniuk. 

Azért, hogy az előírásoknak megfeleljen, ugyanakkor megtartsa az elektromos hajtásláncból származó zajtalanság előnyeit is, a Volvo Trucks egyedi hangeffektusokat alkotott meg elektromos modelljeihez.

“Nagyon örülünk ennek az új szabályozásnak, hiszen már gyerekkorunktól kezdve hozzászoktunk, hogy ne csak a látásunkra, hanem a hallásunkra is támaszkodjunk, amikor az utakon közlekedünk – sokszor már olyannyira, hogy hajlamosak vagyunk körültekintés nélkül is lelépni a zebrára! Az új figyelemfelkeltő rendszerünkkel szeretnénk garantálni, hogy a gyalogosok és kerékpárosok észreveszik, hogy az elektromos teherautónk feléjük közeledik” – magyarázza Anna Wrige Berling, a Volvo Trucks Forgalmi és Termékbiztonsági Igazgatója. 

Hangtechnikusok által kifejlesztve
A hangsávok a Volvo Csoport saját hangtechnikusainak alapos kutatási és tesztelési munkájának eredményeképpen születtek meg.

“Kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a magas minőségű hanghatásokat kifejlesztettük úgy, hogy azok tökéletesek a figyelemfelkeltésre, de nem zavaróak a sofőrök és az utakon közlekedők számára” – mondja Anna Wrige Berling. 

Fontos kiemelni, hogy az elektromos teherautók még a figyelemfelkeltő hanghatások kibocsátásával is sokkal halkabbak lesznek, mint a hagyományos tehergépjárművek.

“A hangokat úgy tervezték meg, hogy a falakon ne menjenek át. Az elektromos hajtásláncú járműveink továbbra is biztosítják a zajtalan áruszállítást és hozzájárulnak a csendesebb, tisztább környezethez és a sofőrök javuló munkakörülményeihez” – fejti ki Anna Wrige Berling. 

Négy különböző hangeffektus 
A Volvo által kifejlesztett figyelmeztető hangjelző rendszer valójában négy különböző hangeffektust takar. Az elektromos teherautó így tulajdonképpen a hangok segítségével tájékoztatja a körülötte lévőket arról, hogy mit csinál: előre halad, egy helyben áll, tolat, stb. A hangerősség annak függvényében emelkedik, ahogyan a jármű gyorsul és a jelzések más-más frenkvencián szólnak gyorsítás és fékezés közben. 

Szintlépés az elektromos áruszállításban 
A nemrégiben bemutatott három új teljesen elektromos meghajtású modellel – Volvo FH, FM és FMX – a Volvo Trucks immár hat közepes- és nehézkategóriás gépjárművet sorakoztat fel ezzel a hajtáslánccal. Ez jelenleg az iparág legszélesebb kereskedelmi célra szánt elektromos teherautó palettája.

“Az e-truckok rövid idő alatt hatalmas teret fognak nyerni a közúti közlekedésben. Azzal, hogy elektromos teherautóinkat elláttuk a figyelmeztető hangjelző rendszerrel, egyszerre teljesítjük a helyileg nulla károsanyag-kibocsátásra és a teljes balesetmentességre irányuló ambiciózus céljainkat” – zárja mondandóját Anna Wrige Berling.  

LINK – hallgassa meg a hangeffektusokat ebben a filmben

LINK a nagy felbontású képekhez

LINK a kapcsolódó sajtóközleményhez: "A Volvo Trucks felkészült az áruszállítás villamosítására"

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.