Trucks

A svéd kereskedelmi áruházlánc, az ICA a Volvo Trucks alternatív meghajtású teherautójával lép az elektromosítás útjára

Svédország piacvezető élelmiszeripari kiskereskedelmi áruházlánca, az ICA a Volvo Trucks teljesen elektromos teherautójának üzembe állításával kezdi meg fuvarozási tevékenységének elektromosítását. A villanymotoros járművet hűtött áruk szállítására fogják használni Stockholmban és a város vonzáskörzetében. Amellett, hogy a teherautó nulla károsanyag-kibocsátású, használatával jelentősen csökken a fuvarozással járó zajszint és alacsonyabb lesz a levegő szennyezettsége is.
A svéd kereskedelmi áruházlánc, az ICA a Volvo Trucks alternatív meghajtású teherautójával lép az elektromosítás útjára
Az elektromos hajtásláncú Volvo FE és FL teherautókat főleg városi áruterjesztésre használják. Így tesz az ICA svéd élelmiszeripari kiskereskedő is, aki az első alternatív hajtásláncú járművének forgalomba állításával kezdi meg szállítási tevékenységének elektromosítását. A Volvo FE és FL modellek az elektromos teherautók európai sorozatgyártásának éllovasai voltak, amikor 2019-ben megkezdődött tömeges előállításuk.

Az új, elektromos Volvo FE járművet 2021 első felében állítják forgalomba és az ICA napi szintű fuvarozási feladatait fogja ellátni. Ezzel a gyakorlatban is kezdetét veszi a Volvo Trucks és az ICA között 2020 novemberében megkötött együttműködési megállapodás, amely az áruszállítás környezeti hatásait hivatott csökkenteni az elektromos meghajtású fuvarozási megoldások segítségével.

A megfelelő irányvonal feltérképezése érdekében az ICA és a Volvo Trucks elektromobilitási szakértői hosszasan tanulmányozták azon paramétereket, amelyek segítségével meghatározható az új elektromos Volvo teherautó legoptimálisabb felhasználási területe az ICA számára. Ilyen paraméterek például a terhelhetőség, a vezetési idő, a lefedett távolságok és a felépítményezési megoldások.

“Az ICA-val közösen számos fuvarozási útvonalat tanulmányoztunk a svédországi logisztikai hálózaton belül, és ehhez segítségül hívtuk a Volvo Trucks elektromos hatótávolság-szimulátorát is. Az így kapott adatok részletes elemzése kulcsfontosságú szerepet töltött be abban, hogy meghatározzuk az egyes fuvarfeladatok energia-igényét – beleszámítva a fel- és lerakodást is – a valós idejű út- és forgalmi körülmények figyelembe vételével. Így tudtuk az ICA napi szintű fuvarozási feladataihoz a legideálisabb megoldást megtalálni” – mondja Johan Larsson, a Volvo Trucks Elektromos Megoldások üzletágának vezetője.

A teljesen elektromos meghajtású Volvo modellt, amit az ICA rendelt, a rá kiszabott hatótávolságon nem szükséges nap közben tölteni, így az adott feladatot jelenleg ellátó járművet fennakadás nélkül lehet az új, elektromos modellre cserélni.

Mind a Svéd ICA, mind a Volvo Trucks komoly erőfeszítéseket tesz a vállalati működés környezetre mért hatásainak csökkentése érdekében. AZ ICA Csoport azt a célt tűzte ki svédországi leányvállalatai elé, hogy 2030-ra a közúti fuvarozásuk teljes mértékben fosszilis üzemanyagtól mentes kell, hogy legyen; sőt, a nagyvárosok vonzáskörzetében már 2025-re teljesíteni kell ezt a célt. Az ICA az új technológiai megoldásokba történő befektetéssel tervezi elérni ezt a célt, illetve annak vizsgálatával, hogy miként támogathatók a bioüzemanyagok előállítását célzó kezdeményezések.   

A Volvo Trucks és az ICA közötti együttműködés egyik legfontosabb része a svédországi fuvarozási megoldások elektromosítása, mind a városokban, mind pedig, a későbbiek során, a nagyvárosok között. A két vállalat karöltve dolgozik azon, hogy az elektromos közúti fuvarozás alapjait megteremtse a meglévő termékek és szolgáltatások felhasználásával és az új technológiák közös tesztelésével. Nem titkolt céljuk az sem, hogy az ICA svéd logisztikai hálózatának további elektromosítási lehetőségeit feltárják és kiaknázzák.

“Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy megkezdtük az ICA fuvarozási tevékenységének elekromossá tételét. Szakadatlanul azon dolgozunk, hogy értékláncunk minden pontján csökkentsük a környezetre mért hatásunkat, és a villanymotoros szállítás megvalósítása e törekvésünk egyik konkrét megtestesítője. A Volvo Trucks-szal való együttműködésünk lehetővé teszi számunkra, hogy kifejlesszük azt a tökéletes elektromos fuvarozási megoldást, amellyel teherautóink teljesíményét és hatótávolságát kihasználva járulhatunk hozzá egy zöldebb szállítmányozási tevékenységhez” – mondja Emma Lindström, az ICA Svédország logisztikai vezetője.

A 2019-ben piacra dobott, teljes mértékben villanymotoros meghajtású Volvo FE és FL elektromos modelleket városi áruszállításra és hulladékgyűjtésre tervezték. A regionális fuvarozásra és városi építkezésekre kifejlesztett elektromos Volvo FH, FM és FMX modellek értékesítése még idén megkezdődik Európában, a sorozatgyártás pedig 2022-ben veszi kezdetét.

Az ICA által rendelt elektromos Volvo FE műszaki adatai:

·         6x2 tengelykialakítású elektromos Volvo FE

·         Műszakilag szerelvényben megengedett össztömeg: 26 tonna

·         4 darab 66 kWh teljesíményű akkumulátor

·         A teherautó akkumulátoráról táplált hűtő aggregátorral ellátott felépítményét partnercégünk biztosítja

·         Az elektromos Volvo FE és FL modellek sorozatgyártása 2019 óta zajlik

A svéd ICA-ról röviden:

A maga 1300 üzletével és körülbelül 36%-os piaci részesedésével az ICA Svédország piacvezető élelmiszeripari kiskereskedője. Az áruházlánc önálló ICA kereskedőkből épül fel, akik saját maguk üzemeltetik üzleteiket, ezzel lehetővé téve azt, hogy a helyi igényeknek megfeleljenek. Az ICA által üzemeltetett jármű flotta átlagosan napi 125000 kilométer futásteljesítményt ér el, hogy az egyes áruházak igényeit kiszolgálják. 

 

Kapcsolódó fényképek: 

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.