Trucks

Íme a technológiai tudnivalók a Volvo Trucks nemrégiben bemutatott tisztán elektromos meghajtású nehézgépjárműveiről

A nemrégiben bemutatott tisztán elektromos hajtású Volvo FH, FM és FMX nehézgépjármű modellekkel a Volvo Trucks teljes mértékben felkészült a szállítmányozás fenntarthatóbbá tételére és a közúti teherszállítás villamosítására. A közös alapokra épülő, áttörő technológiának köszönhetően ezek az elektromos járművek megoldást nyújtanak a fuvarfeladatok igen széles skálájára, és ezzel szinte bármely szállítmányozó vállalat számára lehetővé teszik az elektromobilitásra történő átállást.
technology-in-new-heavy-duty-electric-trucks
A közös alapokra épülő, áttörő technológiának köszönhetően a Volvo Trucks elektromos tehergépjárművei megoldást nyújtanak a fuvarfeladatok igen széles skálájára, és ezzel szinte bármely szállítmányozó vállalat számára lehetővé teszik az elektromobilitásra történő átállást.

A három új elektromos modell (FH, FM és FMX) bemutatásával a Volvo Trucks hat darabosra növelte ezen alternatív hajtáslánccal rendelhető járművei palettáját. A fent említett újdonságok sorozatgyártása a 2022. év második felében kezdődik a vontatókkal, majd 2023. év elején már az alvázak összeállítása is elkezdődik a svéd gyártó üzemeiben.

A regionális fuvarozás és az építőipar területeire szánt új nehézgépjárművek legnagyobb megengedett össztömege elérheti a 44 tonnát is. Két alvázmagasságban, 3,8-tól 6,7 méterig terjedő tengelytávolsággal, továbbá két, három vagy négytengelyes verzióban rendelhetőek.

“A dízel- és gázüzemű járműveinkkel megegyező, nagysikerű alapokra épített új elektromos teherautóinknak köszönhetően a fuvarfeladatok igen széles körét tudjuk rugalmasan ellátni” – mondja Jonas Odermalm, a Volvo Trucks Elektromobilitási Termékmenedzsment Osztály alelnöke.

Három motor és az I-Shift váltó alkotják a jármű hajtóművét

A három darab villanymotor mellett a Volvo Trucks méltán híres I-Shift váltója gondoskodik az autók elektromos meghajtásáról, ez utóbbit az e-modellekhez egyedi, új sebességváltási technológiával látta el a skandináv gyártó. Az összesen akár 490 kilowatt (666 lóerő) teljesítményű motorok és az akár 28000 newtonméter nyomatékú váltó együttesen biztosítják a minden eddiginél kiemelkedőbb vezethetőséget.

“Mivel ezek a járművek mindig a lehető legmagasabb fokozatban indulnak el, és ennek köszönhetően minimális a sebességváltások száma, így képesek nagy energiahatékonysággal közlekedni. Természetesen a lejtős utakon vagy a különleges manőverezést igénylő elindulási helyzetekben az alacsony sebességfokozatok is elérhetőek” – magyarázza Jonas Odermalm. 

A mellékhajtások tekintetében ügyfeleink három opció közül választhatnak, igényeik függvényében: elektromos (40 kW), elektromechanikus (70 kW) vagy sebességváltóra szerelt (150 kW) mellékhajtás. 

Új generációs akkumulátorok nagy energiasűrűséggel

A nagy energiasűrűségű elektromos akkumulátorok a legújabb generációs lítiumion-cellás technológiát alkalmazzák és a Volvo saját üzemeiben gyártják őket. Egy hat akkumulátorral felszerelt elektromos teherautó átlagos kapacitása 540 kilowattóra, hatótávolsága pedig akár 300 kilométer is lehet*. 

Rugalmas és gyors töltés 

Az elektromos járművek töltésére két lehetőséget kínál a Volvo Trucks: váltakozó áramú (AC) töltéssel 43 kilowatt teljesítmény mellett tölthető fel a teherautó, ezt az éjszakai töltésre javasolják. Gyorstöltésre pedig elérhető az akár 250 kilowatt teljesítményű egyenáramú (DC) töltő. Ez utóbbival kevesebb mint 90 perc alatt akár 80%-os töltöttségi szint is elérhető.**

Sima út az elektromobilitás felé a fuvarozók számára

A tisztán elektromos járművek mellé a Volvo Trucks a legkülönbözőbb szerviz-, karbantartási és finanszírozási szolgáltatásokat nyújt, ezzel is megkönnyítve a fuvarozók villamosított áruszállításra történő átállását.

“Az üzemeltetők számára nagyon fontos, hogy az elektromos meghajtású járművekre történő áttérés gördülékeny és gyors legyen. Az elkövetkező években a hajtásláncaink széles tárháza áll a szállítmányozók rendelkezésére, és továbbra is támogatjuk munkájukat különböző távdiagnosztikai és szervizszolgáltatásainkkal. A hajtásláncok változnak, de minden más változatlan marad, így az elektromos teherautókra történő átállás amellett, hogy a logikus döntés, zökkenőmentesen is zajlik majd” – zárja mondandóját Jonas Odermalm. 

A Volvo Trucks kínálatában az európai piacon elérhető elektromos tehergépjárművek:

·         Elektromos Volvo FH – regionális és helyközi szállításhoz.

·         Elektromos Volvo FM – sokoldalú teherautó helyi teherszállításhoz és regionális elosztófuvarozáshoz.

·         Elektromos Volvo FMX – az építőanyagok környezetbarátabb és halkabb szállításához.

·         Elektromos Volvo FE – helyi és városi elosztófuvarozáshoz, hulladékszállításhoz.

·         Elektromos Volvo FL – helyi és városi elosztófuvarozáshoz

A Volvo Trucks elektromos járműpalettájának részét képezi az észak-amerikai piacon elérhető Elektromos Volvo VNR modell is. 

* A valós hatótávot számos tényező befolyásolja, mint például a sebesség, a tempomat használata, a jármű specifikációja és össztömege, a domborzati viszonyok, a sofőr vezetési tapasztalata, a jármű karbantartása, az időjárási viszonyok, stb.  

** A töltési idő változhat a külső hőmérséklet, a töltő típusa, a jármű specifikációja, az akkumulátor aktuális hőmérséklete és állapota és a töltés előtti töltöttségi szint függvényében.

Link a nagy felbontású képekhez.

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.