Trucks

A Volvo Trucks és a DHL Freight egyesítik erőiket a fosszilis üzemanyagoktól mentes közúti fuvarozásért folytatott harcban

A DHL Freight, Európa egyik vezető közúti árufuvarozója és a Volvo Trucks közös erővel dolgoznak tovább azon, hogy az elektromos teherautók mihamarabb széles körben elterjedhessenek az európai távolsági fuvarozásban. Ezzel újabb fontos lépést tettek a klímasemleges áruszállításhoz vezető úton.
A Volvo Trucks és a DHL Freight egyesítik erőiket a fosszilis üzemanyagoktól mentes közúti fuvarozásért folytatott harcban
A DHL Freight és a Volvo Trucks olyan projektbe kezdett, amely a hosszabb távú nehézáru szállításra fókuszál.

Az elektromos teherautókat eddig leginkább rövidebb távolságok lefedésére használták, főleg városokon belül és környékükön. Most azonban a DHL Freight és a Volvo Trucks olyan kezdeményezést indítottak el, ami éppen a hosszabbtávú teherszállításra fókuszál. Az együttműködés keretén belül a világon elsőként tesztelnek egy teljesen elektromos hajtású Volvo FH teherautót, aminek szerelvényben megengedett össztömege elérheti a 60 tonnát. Márciustól kezdődően ez a jármű látja majd el Svédországban két, egymástól 150 kilométerre található DHL Freight logisztikai központ közötti fuvarozási feladatokat. A tesztidőszak alatt a Volvo és a DHL nagyon hasznos tapasztalatra tehet szert a megfelelő töltési infrastruktúra kialakításával és üzemeltetésével kapcsolatban. Az így összegyűjtött információk segítenek továbbá meghatározni a napi szintű közúti fuvarozás során lefedett távolság, a rakomány súlya és a töltési pontok optimális értékeit. 

A DHL a Volvo Trucks-szal együtt aktívan dolgozik azon, hogy ökológiai lábnyomát csökkentse, a fenntarthatóság pedig a vállalat stratégiájának szerves részét képezi. 

„Célunk, hogy az összes logisztikai vonatkozású károsanyag-kibocsátásunkat nullára csökkentsük. E cél elérésében már egy fontos mérföldkövet elértünk: a 2007-es évhez képest 35%-kal csökkentettük szén-dioxid kibocsátásunkat. Ugyanakkor ezen az úton további innovatív technológiai megoldásokra és erős partnerségre van szükségünk. Hiszem, hogy a Volvo Trucks-szal, a világ egyik legnagyobb teherautó márkájával folytatott szoros együttműködésünk támogatni fog bennünket ambíciózus környezetvédelmi céljaink megvalósításában a közúti teherszállítás területén.” mondja Uwe Brinks, a DHL Freight vezérigazgatója. 

A Volvo Trucks a fosszilis üzemanyagoktól mentes szállítmányozásra való áttérésben is úttörő szerepet tölt be azzal, hogy a lehető leggördülékenyebben és leghatékonyabban igyekszik a teljes villamosítás folyamatát véghezvinni. Ezt úgy éri el, hogy a szükséges ökoszisztéma minden aspektusát szem előtt tartja, beleértve a töltést, az útvonaltervezést, a járműveket, a szervizelést és az egyéb szolgáltatásokat is. 

„A szállítmányozási üzletág rohamosan változik és a fenntarthatóság egyre fontosabb versenyelőnyt képvisel ügyfeleink számára. Olyan hatékony fuvarozási megoldásokat kínálunk, mint például az elekromos meghajtás is, amelyek elősegítik a fossziliamentes üzemanyagokra való gyors átállást. A DHL-lel régóta üzleti kapcsolatban állunk. Széleskörű és globális logisztikai tapasztalatuk lehetővé teszi számunkra, hogy tanulmányozzuk a technológiai váltás előrehaladásának feltételeit, alkalmazkodva az ügyfelek igényeihez és szállítási módjukhoz.” fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. 

A DHL Freight jelenleg is több fenntarthatóságra és fosszilis anyagoktól mentes technológiára irányuló projektet futtat, és még egy környezetkímélő tengeri szállítmányozási programot is bevezetett Svédországban. A résztvevő ügyfelek fix felárat fizetnek minden feladott csomagért vagy raklapért, az ebből származó jövedelmet pedig teljes egészében a svéd tengeri szállítmányozási hálózat „tiszta” technológiáira fordítják. 

„A logisztikai szektor komoly kihívások előtt áll, ami ugyanakkor hatalmas lehetőséget is kínál: az áruszállítás dekarbonizációját. A Volvo Trucks-szal való együttműködés segítségével a DHL Freight még nagyobb szerepet játszhat a fenntartható alternatívákra való áttérésben, és általa a vállalat karbonsemleges szállítmányozás iránti hosszútávú stratégiája is alátámasztást nyer.” magyarázza Robert Zander, a svédországi DHL Freight vezérigazgatója.

A városi terítésre szánt Volvo FL és Volvo FE elektromos teherautók már sorozatgyártásban vannak. A DHL Supply Chain nemrégiben helyezett üzembe egy elektromos Volvo FL-t Londonban, és ezzel bemutatta az első, city logisztikai célra gyártott, teljesen elektromos Volvo teherautót az Egyesült Királyságban. 

Tavaly év végén a Volvo Trucks Észak-Amerikában piacra dobta a VNR Electric nyerges vontatót, idén pedig Európában is megkezdődik az elektromos modellek értékesítése. 

„Az a célkitűzésünk, hogy legkésőbb 2040-re a teljes teherautó kínálatunk fosszíliamentes legyen” zárja mondandóját Roger Alm. 

A DHL Freight-tel közös projekt részletei: 

  • A DHL-Volvo projekt 2021 első negyedévében indul, és része a svéd Vinnova innovációs ügynökség által vezetett REEL kezdeményezésnek, amely elősegíti az elektromos árufuvarozási rendszerre való áttérést.
  • Az útvonal a svédországi Göteborg és Jönköping városai közötti szakaszt jelenti, melyek egymástól 150 kilométerre találhatóak.
  • A töltést a DHL jönköpingi, illetve a Volvo Trucks göteborgi telephelyein végzik.

 

LINK a nagy felbontású képekhez

Bővebb információkért kérjük, lépjen kapcsolatba munkatársunkkal:

Bálint Zsófia

Marketing koordinátor, Volvo Trucks Hungary

Telefon: +36 30 131 7894

E-mail: zsofia.balint@volvo.com     

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.200 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2023-ban körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul.