Trucks

Teherautók és személyautók figyelmeztetik egymást az úton – úttörő együttműködés a Volvo Trucks és Volvo Cars között

Hálózatba Kapcsolt Biztonság néven egy felhőalapú szolgáltatást mutat be a Volvo Trucks, amellyel a Volvo teherautók és a Volvo személyautók automatikusan figyelmeztetik egymást a veszélyes közlekedési helyzetekre. Ezzel az úttörő együttműködéssel két független járműgyártó lehetővé teszi, hogy a teherautóik és a személyautóik a veszélyekre vonatkozó valós idejű adatokat osszanak meg egymással.
Volvo Connected Saftey

Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszerünk személyautós változatát a Volvo Cars márka 2016-ban indította útjára. Most a Volvo Trucks is fokozatosan bevezeti a szolgáltatás saját változatát, így a teherautók és a személyautók képesek egymást figyelmeztetni a potenciális veszélyforrásokra. Ezt az teszi lehetővé, hogy a két vállalat a biztonságra vonatkozó adatokat megosztja a felhőik között.

„A különböző érintettek közötti kiterjesztett együttműködés a fokozott közlekedésbiztonság egyik legfontosabb kulcsa. Ha több jármű képes valós idejű adatokat megosztani a közlekedési szituációról, az csökkenti a balesetek kockázatát. A Hálózatba Kapcsolt Biztonsággal megnyitjuk a jövőbe vezető ajtót, azzal a reménnyel, hogy további járműgyártók csatlakoznak hozzánk" - mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a szolgáltatásban részt vevő, a közelben tartózkodó járműveknek figyelmeztetést küld akkor, ha a járművezető aktiválja a vészvillogókat.

„Rossz látási körülmények esetén az út szélén megállt járműbe hátulról beleszaladhatnak, ami igen súlyos következményekkel járhat. Egy jó előre kiadott figyelmeztetés az összes közeli személyautó és teherautó vezetője számára megadja a lehetőséget a lassításra, a közlekedési helyzethez való alkalmazkodásra, és így az ütközés elkerülésére" - magyarázza Carl Johan Almqvist.

Hosszabb távon a felhőalapú szolgáltatás kibővíthető a biztonságot fokozó további funkciókkal.

„Ahogyan a technika tovább finomodik, és egyre több jármű kapcsolódik a szolgáltatáshoz, a valós idejű információk fontos kiegészítőjévé válnak a teherautóinkban már ma megtalálható különböző intelligens biztonsági és járművezető-támogató rendszereknek.

A Hálózatba Kapcsolt Biztonság egy új fázis kezdetét jelenti a biztonságos vezetést népszerűsítő, a balesetek megelőzésére törekvő munkánkban" - mondja Emanuele Piga, a Volvo Trucks ügyfélmegoldások és új szolgáltatások fejlesztése részlegének igazgatója.

A Volvo Trucks a Hálózatba Kapcsolt Biztonságot kezdetben a svédországi és norvégiai új teherautókban vezeti be, ugyanis e két országban a Volvo Trucks és a Volvo Cars adja az évente újonnan forgalomba helyezett járművek jelentős részét.

Tények a Volvo Trucks Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszeréről

  • Így működik a Hálózatba Kapcsolt Biztonság: A vészvillogók aktiválásakor ateherautó egy jelet küld a járművezető internetre kapcsolódó mobiltelefonján keresztül a Volvo Trucks felhőszolgáltatásának. Onnan az információkat továbbítják a Volvo Cars vonatkozó szolgáltatásába. Egy figyelmeztetést küldenek az összes e helyhez közeledő és a rendszerbe bekapcsolt személyautónak és teherautónak, az aktivált vészvillogójú jármű pozíciójáról.

  • A rendszer Svédországban és Norvégiában a 2018-as év során elérhetővé válik. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a VolvoFH16, Volvo FH, Volvo FM és VolvoFMX típusok esetében érhető el, amennyiben a jármű rendelkezik aVolvoTrucks szolgáltatások és az infotainment számára kifejlesztett integrált rendszerével, illetve a megfelelő specifikáció és választott szolgáltatások esetén.

  • A Volvo Cars a Hálózatba Kapcsolt Biztonság szolgáltatást az összes új VolvoXC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, V60 és Volvo V90 modellhez kínálja.

  • A Volvo teherautók további baleset-megelőző rendszerei: Adaptív Sebességszabályozó - aktív sebességszabályzó, amellyel a vezető az előre beállított követési időközt tarthatja az elöl haladó járműtől. Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel- figyelmezteti a járművezetőt az elöl haladó járművel történő ütközés veszélyére, és szükség esetén fékezést kezdeményez. Elalvásra Figyelmeztető Rendszer - figyelmezteti a vezetőt, hogy álljon meg pihenőt tartani, ha a rendszer a figyelmetlenség jeleit észleli.

Közvetlen hivatkozás a nagy felbontású képekhez:

https://bit.ly/2vJ8VyZ