Trucks

Új szintre emelik a biztonságot a Volvo Trucks új járművezető-támogató rendszerei

Fokozott közlekedésbiztonság és jobb munkakörnyezet a járművezetők számára. E célok mentén mutatja be a Volvo Trucks új járművezető-támogató rendszereit, amelyek a Volvo Dinamikus Kormányzás rendszeren alapulnak – egy díjnyertes innováción, amely úttörő módon segíti a nehézkategóriás teherautók kormányzását.
A Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást

„Forradalmasította a teherautó-vezetők munkáját a Volvo Dinamikus Kormányzás. A jobb iránytartás, a könnyebb manőverezés és a fokozott kényelem csökkentették a balesetek és a terhelésből eredő sérülések kockázatát. Most tovább építünk a sikereinkre új funkciókkal, amelyek segítenek a közlekedést még biztonságosabb környezetté tenni.

Ez mind egybevág jövőképünkkel, amelyben Volvo teherautókkal nem történnek majd balesetek. Ezeket a funkciókat azért fejlesztettük ki, hogy segítsünk a járművezetőknek elkerülni a balesetkutató programunk által azonosított legyakoribb baleseti helyezeteket" - mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszert más kényelmi és biztonságnövelő funkciókkal kombinálva a Volvo Trucks két balesetmegelőző járművezető-támogató rendszert fejlesztett ki: Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilitási Asszisztenssel és Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel.

Megakadályozza a megcsúszást már annak kialakulása ellőtt

„Képzelje el, hogy egy nedves, csúszós úton halad, és hirtelen azt tapasztalja, hogy a teherautó hátulja elkezdi elveszíteni a tapadást. Mielőtt ez megcsúszássá fajulna, gyengéd ellenkormányzással elhárítja a veszélyt.

Ugyanígy működik a Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilitási Asszisztenssel rendszer is. A nagy különbség az, hogy a rendszerünk már azelőtt felismeri a kockázatot, és segít stabilizálni a járművet, hogy Ön észrevenné, hogy mi történik" - magyarázza Carl Johan Almqvist.

Csökkenti az útelhagyás és az akaratlan sávelhagyás kockázatát

A következő biztonsági innováció, a Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel, segít a vezetőnek, amikor a rendszer azt tapasztalja, hogy a teherautó a sávelválasztó felfestés felé tart. Megfelelő irányú apró kormányzási beavatkozással és a kormánykerék finom rezgésével figyelmezteti a járművezetőt, segíti a járművet visszakormányozni a sávba.

A kormánykerék ellenállását az egyéni igényekhez állítja

A két új járművezető-támogató rendszer mellett a Volvo Trucks bemutat egy vágyott funkciót, amellyel a Volvo Dinamikus Kormányzás rendszerrel felszerelt teherautókban egyénileg szabályozható a kormánykerék ellenállása.

„Minden járművezető más megláttással rendelkezik arról, milyen könnyűnek vagy nehéznek kellene lennie egy kormánymű ellenállásának. Mostantól minden járművezető pontosan beállíthatja a kívánt kormánykerék-ellenállást a kényelmes, könnyed és biztonságos vezetés érdekében. Ez egy rendkívül praktikus jellemző, főként azon teherautók esetében, amelyeket gyakran vezetnek különböző járművezetők" - fejti ki Carl Johan Almqvist.

Tények az új funkciókról

  • Volvo Dinamikus Kormányzás: A Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) automatikusan kompenzálja az útfelület egyenetlenségeit, és megszünteti a vibrációkat, illetve a kormánykeréken tapasztalt egyéb visszahatásokat. Kis sebességnél a kormánykerék ellenállását körülbelül 75 százalékkal csökkenti - ez jelentős előny például tolatáskor és szűk helyen történő manőverezéskor.

    A kormánykerék automatikusan visszatér a középállásba, amint a vezető meglazítja fogását a kormánykeréken. Nagyobb sebességnél a teherautó magabiztosan tartja az irányt, még rossz útfelületen is, és erős oldalszél esetén is. A Volvo Dinamikus Kormányzás esetében a teherautó hidraulikus kormányrásegítőjét egy elektronikus szabályozású villanymotor segíti, amely folyamatosan szabályozza a kormányrendszert és szükség esetén biztosítja a nagyobb kormányzási erőt.

  • Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilitási Asszisztenssel: Itt a Volvo Dinamikus Kormányzás együttműködik a teherautó Elektronikus Menetstabilizáló rendszerével. Az alvázban elhelyezett érzékelők folyamatosan felügyelik a teherautó függőleges tengely körüli elfordulását (farolását), és a legkisebb megcsúszási hajlam észlelése esetén aktiválja a rendszert. Finom kormányrásegítéssel segíti a vezetőt az ellenkormányzásban, s ezzel stabilizálja a járművet.

  • Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel: Itt a Volvo Dinamikus Kormányzás együttműködik a teherautó Sávtartást Támogató Rendszerével 55 kilométer/óra sebesség felett.

    A rendszer a jármű helyzetét kamerával figyeli. Amennyiben azt észleli, hogy a teherautó kockáztatja az aktuális forgalmi sáv elhagyását, aktiválja a kormányzást, segíti a járművezetőt visszatérni a kívánt haladási irányba. Amennyiben további segítség szükséges, akkor a vezetőt a kormánykerék finom rezgésével figyelmezteti a hangjelzés helyett.

  • Volvo Dinamikus Kormányzás személyes beállításokkal: A kormánykerék ellenállásának egyéni beállítása a kényelmes vezetés érdekében.

Hivatkozás nagy felbontású képekhez:

https://bit.ly/2klZBsw