Trucks

Volvo Trucks
2023-02-15
2 perc
Elektromobilitás
Author
Volvo Trucks

Adott célra épített elektromos tehergépjárművek nehéz feladatokhoz

A Volvo nagy teherbírású elektromos önjáró alvázai a tehergépjárművek még szélesebb körű felhasználását teszik lehetővé, így az elektromos teherautók tervezése ugyanolyan rugalmas lehet, mint más hajtásláncok esetében – és kihasználhatókká válnak a jobb manőverezőképesség, a csökkentett zajszint és a nulla károsanyag-kibocsátás előnyei.
 

A rugalmas, nagy teherbírású Elektromos Volvo FMElektromos Volvo FMX és Elektromos Volvo FH önjáró alvázas* teherautók gyakorlatilag az összes szállítási folyamat során lehetővé teszik a csendes és nulla károsanyag-kibocsátású járművekre való átállást.
 

Egyszerű átállás az elektromos hajtásra

Az önjáró alvázas elektromos teherautók számos speciális szállítási feladatra optimalizálhatóak, beleértve az áruelosztást, a szemétszállítást és az építőipari munkákat. Ezek a szegmensek gyakran olyan városi területeken működnek, ahol a napi vezetési távolságok rövidebbek, így különösen alkalmasak a villamosításra.

A munkához pontosan megválasztható a szükséges akkumulátorkapacitás, aminek köszönhetően optimális és a lehető legköltséghatékonyabb elektromos szállítási megoldás hozható létre, amely mind az üzleti, mind a fenntarthatósági igényeknek megfelel.

Előnyök a város és a sofőr számára

Az elektromos hajtáslánc nagyon jól reagál, így az önjáró teherautó alvázak könnyen kezelhetők szűk helyeken és a változó ütemű városi forgalomban egyaránt. Mivel nulla károsanyag-kibocsátással működnek, az elektromos teherautók a csendességüknek köszönhetően jobb munkakörnyezetet biztosítanak a sofőrök számára. Ez a városlakók jobb életkörülményeihez is hozzájárul. Ezek a tulajdonságok emellett azt is lehetővé teszik, hogy az elektromos teherautók a város olyan részein vagy olyan napszakokban is járhassanak, ami a hagyományos hajtásláncok számára lehetetlen volna.

Úgy látjuk, hogy az áruszállítás nagy része már ma is villamosítható lenne, és az önjáró alvázas teherautók választékának mostani bővítésével még jobban felgyorsíthatjuk az átállást

 

Rugalmas elektromosteherautó-megoldás többféle igényre

Az önjáró teherautó alvázak kettő-hat akkumulátorral rendelhetőek, hogy megfeleljenek a hatótávolság és a hasznos teher területén fennálló igényeknek. A fülkék az igényektől és a felhasználás céljától függően többféle méretben kaphatók. A kibővített akkumulátor- és fülkeopciók rövidebb, akár 3900 milliméteres tengelytávot tesznek lehetővé. Ennek és széles tengelykonfigurációs kínálatunknak köszönhetően a teherautóinkat gyakorlatilag bármilyen szállítási feladatra testre lehet szabni.

Ezenkívül háromféle energiahatékony mellékhajtás (PTO) is tovább egyszerűsíti az átállást mind a felépítményezők, mind az ügyfelek számára:

  1. Elektromos mellékhajtás: 400 V AC vagy 600 V DC tápellátás hűtött szállításhoz vagy betonkeverőkhöz stb.​
  2. Elektromechanikus mellékhajtás: kiváló lehetőségeket biztosít az önálló áramellátásra álló helyzetben vagy haladás közben.
  3. Sebességváltóra szerelt mellékhajtás: ugyanúgy használható, mint napjainkban a dízelüzemű tehergépjárműveknél.


Összefoglaló: Volvo elektromos nehézteherautók

Az Elektromos Volvo FH, FM és FMX modellek bruttó össztömege (GCW) akár 44 tonna is lehet, és mind vontatóként, mind önjáró alvázas változatban kaphatóak. A hatótávuk eléri a 300 km-t, ami a legtöbb városi és regionális feladathoz elegendő. A teherautók azonban akár 500 km-t is megtehetnek egy normál munkanap alatt, ha közben kapnak egy töltést, például az ebédszünetben.

*Teherautók egyetlen önjáró alvázzal és speciális feladatokhoz hozzáadott felépítménnyel (daru, szemétszállító, betonkeverő, hűtődobozos teherautók stb.)

Szeretne többet megtudni? Önjáró alvázas elektromos nehézteherautók működés közben: