Új szintre emeli az aktív biztonságot a Követésitáv-figyelmeztetés funkció

1 perc olvasási idő 1 perc olvasási idő

Kibővült a Volvo Trucks Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel vezetőtámogató rendszere, a Követésitáv-figyelmeztetés tovább fokozza az aktív biztonsági rendszer nyújtotta előnyöket. 

A Követésitáv-figyelmeztetés segít a vezetőnek biztonságos követési távolságot tartani, és ezzel elkerülni az olyan veszélyes helyzeteket, amikor az elöl haladó járműre való ráfutást kockáztatja. Napjainkban a teherautók súlyos baleseteinek mintegy 20 százaléka éppen ilyen eset.

A Követésitáv-figyelmeztetés megkönnyíti a teherautó-vezetők számára, hogy biztonságos követési távolságot tartsanak az elöl haladó személyautótól vagy teherautótól – közvetlenül figyelmezteti a vezetőt, ha a távolság csökkeni kezd. Amennyiben a járművek közötti követési időköz a beállított érték alá csökken (1,5–3,5 másodperc), vörös fényt vetít a szélvédőre a vezető elé. Ha ennek ellenére a vezető nem lassít, akkor a rendszer többi része is aktiválódik – először az ütközésifigyelmeztetés fokozatosan erősödő hang- és fényjelzésekkel, majd az automatikus vészfékező funkció.

A Követésitáv-figyelmeztetés rendszert a közutakon való használatra tervezték, és 60 kilométer/órát meghaladó sebességnél kapcsol be, amennyiben az adaptív sebességszabályozó rendszer nem aktív. Akárcsak az Ütközésfigyelmeztetés rendszer egyéb funkciói, a Követésitáv-figyelmeztetés is kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához és az objektumok azonosításához.

 

A Volvo Trucks Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel segédje a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM és a Volvo FMX típusokhoz elérhető. A 2018 májusától gyártott, az ütközésfigyelmeztető rendszerrel felszerelt teherautók mindegyike rendelkezik a Követésitáv-figyelmeztetés funkcióval is.

Related News

Vészfékrendszer – egy életmentő megoldás

Úttörő munkát végez a Volvo Trucks az aktív biztonsági rendszerek terén, ennek egyik eredménye az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel. Vessünk egy pillantást a Vészfékrendszer működésére – arra, miként védi a vezetőt, miként teszi ...

Hálózatba kapcsolt biztonság

Figyelmezteti a közelgő veszélyekre a járművezetőket a Hálózatba Kapcsolt Biztonság. Más járművekből származó jelzések fogadásával a járművezető reagálhat a veszélyre, még akkor is, ha az a látómezején kívül található....