Trucks

Új szintre emeli az aktív biztonságot a Követésitáv-figyelmeztetés funkció

| 1 perc olvasási idő | 1 perc olvasási idő
Kibővült a Volvo Trucks Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel vezetőtámogató rendszere, a Követésitáv-figyelmeztetés tovább fokozza az aktív biztonsági rendszer nyújtotta előnyöket.

A Követésitáv-figyelmeztetés segít a vezetőnek biztonságos követési távolságot tartani, és ezzel elkerülni az olyan veszélyes helyzeteket, amikor az elöl haladó járműre való ráfutást kockáztatja. Napjainkban a teherautók súlyos baleseteinek mintegy 20 százaléka éppen ilyen eset.

A Követésitáv-figyelmeztetés megkönnyíti a teherautó-vezetők számára, hogy biztonságos követési távolságot tartsanak az elöl haladó személyautótól vagy teherautótól – közvetlenül figyelmezteti a vezetőt, ha a távolság csökkeni kezd. Amennyiben a járművek közötti követési időköz a beállított érték alá csökken (1,5–3,5 másodperc), vörös fényt vetít a szélvédőre a vezető elé. Ha ennek ellenére a vezető nem lassít, akkor a rendszer többi része is aktiválódik – először az ütközésifigyelmeztetés fokozatosan erősödő hang- és fényjelzésekkel, majd az automatikus vészfékező funkció.

A Követésitáv-figyelmeztetés rendszert a közutakon való használatra tervezték, és 60 kilométer/órát meghaladó sebességnél kapcsol be, amennyiben az adaptív sebességszabályozó rendszer nem aktív. Akárcsak az Ütközésfigyelmeztetés rendszer egyéb funkciói, a Követésitáv-figyelmeztetés is kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához és az objektumok azonosításához.