Trucks

A biztonság mint költségmegtakarító >

A Volvo FH a világ egyik legbiztonságosabb teherautója, az innováció vezetője a kiemelkedő biztonsági jellemzők tekintetében. A biztonsági jellemzőkbe való befektetés – a vezető tudatos biztonságcentrikus gondolkodásával együtt – hozzájárulhat a fuvarvállalatok költségmegtakarításához. Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója arról mesél, miként éri ezt el a Volvo FH.
Carl Johan Almqvist és a Volvo FH
Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója

Mindig is a Volvo Trucks névjegyének számított a biztonság. A hárompontos biztonsági övtől a mai fejlett biztonsági megoldásokig – gondoljunk például a Volvo Dinamikus Kormányzás funkcióira – a biztonság mindig is a vállalat egyik legfontosabb alapértékének számított. A biztonság másik fontos tényezője a fékrendszer – a tárcsafékek jelentősen csökkentik a féktávolságot. Ezenkívül elektronikus menetstabilizáló csökkenti az éles kanyarokban a megcsúszás és a borulás veszélyét. Az átfogó és szigorú tesztek, valamint a folyamatos fejlesztés eredményeképpen a Volvo teherautók a világ legbiztonságosabbjai között maradtak. A Volvo FH e tekintetben sem kivétel.

„Az általunk kínált biztonsági funkciók nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy jobb és biztonságosabb üzemeltetést biztosítsunk az ügyfelek és a járművezetők számára. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a tökéletes kombinációt az jelenti, ha a legújabb biztonsági innovációkat biztonságos vezetői viselkedéssel ötvözik” – hangsúlyozza Carl Johan Almqvist.

A Volvo Trucks Baleseti Jelentés 2017 szerint csak egyetlen szám elfogadható a közlekedési balesetek kapcsán. A zéró. A közlekedési balesetek kockázatának csökkentése azt jelenti, hogy a biztonságot kell a mindennapos szállítási műveletek középpontjába helyezni, és meg kell értetni az összefüggéseket az érintettekkel, valamint a fuvarvállalatokkal és a társadalommal. A biztonságos tehergépjármű és a biztonságos vezetés a legfontosabb elemek a balesetek számának további csökkentése érdekében, és önmagukban ösztönzőleg hatnak egy Volvo FH beszerzéséhez – a biztonságot megtestesítő és életmentő teherautó üzembe állításához. Ám még ennél is többet rejt e téma. Hiszen még a kisebb balesetek is következményekkel járnak – elsősorban az érintett személyek szempontjából, ám a fuvarvállalatok és a társadalom számára is.

„A valóság az, hogy a biztonsági beruházások csökkenthetik a költségeket és az állásidőt. A lenti ábra* azt mutatja, hogy milyen könnyű mérni a közvetlen költségeket – a járművezető egészségének helyreállítását, a járműjavítási költségeket és a járművek állásidejét a jármű javítása során. Azonban ezek a balesethez kapcsolódó költségek csupán kis részét teszik ki. A közvetett költségek gyakran jóval nagyobbak. Például a megsérült áru, a jármű és a járművezető helyreállítása/halála, valamint a napi működési rutin megzavarása, ami késedelmet okoz a szállításokban – ezek olyan rejtett költségek, amelyek elkerülhetők lennének, ha az események eleve nem következtek volna be. Egyszerűen megfogalmazva, a biztonságba történő befektetés növeli a termelékenységet és az üzemidőt” – magyarázza Carl Johan Almqvist.


Egy olyan vállalkozásban, mint egy fuvarcég, az állásidő minimalizálása döntő fontosságú. Carl Johan Almqvist szerint az anyagi veszteség kockázata ugyanolyan jó ösztönzőként szolgálhat a biztonság középpontba helyezésére, mint bármi egyéb szempont.

„A biztonság első helyre sorolása minden szempontból nyereség. Ha kevesebb vagy zéró balesetet szenved el, akkor többet tölt úton, munkában a teherautó – márpedig ezzel csökkentette a költségeit. Ezenkívül fokozott biztonságot garantál a járművezetője, illetve a többi járművezető, a kerékpárosok és a gyalogosok számára. Végül, de nem utolsósorban, elkerülhetők a puha költségek is, azaz a hírnév vagy az imázs károsodása.”

Ám, mint korábban említettük, a biztonsági jellemzők önmagukban nem elegendők. Carl Johan Almqvist rámutat arra, hogy mindig a rendszerek és a legfontosabb eszköz, a járművezető közötti kölcsönhatásról szól a biztonság.

„A Volvo Trucks biztonsági funkciói nem kényelmi rendszerek. Ezek járművezető-támogató berendezések. A közlekedésbiztonsággal dolgozók számára a legfontosabb, hogy biztonságos vezetőket képezzenek, rájuk összpontosítsanak. Ez az egész a járművezetőről szól, és az ő kulcsfontosságú szerepükről a biztonság, az üzemanyag-hatékonyság és a termelékenység terén. Az üzleti sikerek elérése kapcsán valójában a járművezetőn múlik minden.”

Azonban azt felismerni, hogy a vezető a legfontosabb, néha bizony időt igényel és olykor egy baleset kell hozzá. Carl Johan Almqvist tovább részletezi:

„Azt látjuk, hogy a vállalatok könnyebben fektetnek be egy biztonságos teherautóba egy halálos kimenetelű baleset után. Ez azt mutatja, hogy a biztonság sok szempontból érzelmi értékekhez is kapcsolódik. Szeretnénk, ha több vállalat gondolna a jövőre, már azelőtt befektetne a biztonságba, hogy valami baj történik.”

A Volvo Trucks igyekszik erre felhívni a figyelmet, például az Állj meg, Nézz oda, Integess! és a Látni és Látszani kampányokkal, amelyek célja, hogy segítsenek a gyermekeknek megérteni, hogyan fokozható a közlekedésbiztonság a teherautók környékén.

„Ezek valós különbséget eredményeznek az emberek gondolkozásában. Mindannyiunknak együtt kell működnie, és a teherautóink kiemelkedő biztonsági jellemzőivel jó úton haladunk a zéró balesetek jövőképéhez, miközben egyúttal költségmegtakarítást érünk el. Ez ismét minden szempontból nyereség” – mondja Carl Johan Almqvist.

A Volvo Trucks 4 forradalmi biztonsági jellemzője


Hálózatba Kapcsolt Biztonság
A Hálózatba Kapcsolt Biztonság jóvoltából a Volvo járművek információt cserélhetnek egymással. Ez a közlekedésbiztonság fokozásának fontos kulcsa. Képesek adatokat megosztani a közlekedési helyzetről, ez csökkenti a balesetek kockázatát. A Hálózatba Kapcsolt Biztonsággal a Volvo megnyitja a jövő ajtaját. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság jelenleg Svédországban és Norvégiában elérhető.


Volvo Dinamikus Kormányzás
A forradalmi Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) a 2013-as bemutatása óta alapvetően megváltoztatta szántalan ember vezetési szokásait. Tökéletes stabilitás nagy sebességnél, teljes kontroll kis sebességnél, valamint az izmok és ízületek lényegesen kisebb igénybevétele. A Sávtartást Támogató Asszisztens közbelép, és segít a vezetőnek a teherautót visszakormányozni a sávba, ha a teherautó akaratlanul megközelíti a sávelválasztó felfestéseket. A Stabilitási Asszisztens funkcióval együtt segít csökkenteni a kicsúszás kockázatát. Ezzel fokozza a biztonságot és egyúttal a csökkenti a foglalkozásból eredő sérülések kockázatát.


Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel
A Volvo Trucks 2012-ben mutatta be az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel biztonsági berendezést. Ez egy aktív biztonsági rendszer, amely radart és egy kamerát együttesen használ a teherautó előtt haladó járművek azonosítására. Amennyiben a teherautó túl közel kerül az elöl haladó járműhöz, az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel közbelép, és figyelmezteti a járművezetőt. Szükség esetén a rendszer aktiválja a fékrendszert az ütközés elkerülésére.


Biztonsági öv
A biztonsági öv használata egyszerű megoldás a biztonság megőrzésére egy baleset esetén. A biztonsági öv a Volvo Trucks járműveiben 1979-ben jelent meg.