Trucks

Sarki fények

Jég ihlette a Volvo Trucks fényszóróinak formatervét. Maria Balthammar vezető formatervező elmagyarázza, miként formálta a természet a Volvo Trucks járműveinek egyik legjellegzetesebb részletét.
Volvo fényszórók
A Volvo Trucks fényszóróinak ikonikus formatervét közvetlenül a keményre fagyott jég látványa és érzete ihlette.

Amikor hó és jég fedi be a svéd tájat minden télen, akkor minden megváltozik.
„A tél visszahozza a fényt” – mondja Maria Balthammar, a Volvo Trucks vezető formatervezője. „Átalakítja az ismerős formákat, újak születnek helyettük.” 

A Volvo Trucks fényszórói egyenesen e fagyos tájból emelkedtek ki. Az ikonikus formatervet közvetlenül a keményre fagyott jég látványa és érzete ihlette.

„A Volvo Trucks márkánál mindig a formaterv leegyszerűsítésére törekszünk” – mondja Maria Balthammar.
„Feltesszük magunknak a kérdést, hogy miként tudjuk ezt a dizájnt átméretezni, még egyértelműbbé és határozottabbá tenni. Ezért szolgál számunkra fontos ihletadóként a természet.”

A fényszóró jellegzetes V alakú nappali menetvilágítása, amely jelzi, hogy a jármű mozog, opálos hatású, akárcsak egy gleccser. A fényszóró többi része átlátszó, akárcsak egy tó frissen kialakult vékony jege. 

Ez egy olyan formai elem, amely a Volvo fényszóróját azonnal felismerhetővé teszi az utakon. „A legtöbb jármű fényszórója vízszintes és deresített burát kapott, ami megnehezíti, hogy lássuk, mi rejtőzik a műanyag burkolat alatt” – mondja Maria Balthammar. „Ám a Volvo fényszórója más. Átlátszó burájának köszönhetően a lámpatest minden eleme jól körülhatárolt és látható. Függőleges formája, amelyet a menetfény határol és kiemel, egyedi kontúrral ruházza fel. Ha egy Volvo teherautót lát, a fényszóró alapján egyből tudja, hogy az egy Volvo.”

Folyamatosan kutatjuk, miként használhatjuk a fényt eszközként a vezető életének jobbítására, a biztonság fokozására.

Az erőteljes dizájn megalkotása egyenlő részben áll praktikus megfontolásokból, valamint gyönyörű és jellegzetes formák megtalálásából.

„A teherautó egy részletének formaterve önmagában is jól kell, hogy mutasson, ám a dizájn minden elemének strukturálisan stabilnak kell lennie” – magyarázza Maria Balthammar. 

„A fényszóró dizájnja esetében fontos, hogy ki kell tudni nyitni egy izzó vagy egy dióda cseréjéhez. Egy teherautónak emellett rendkívüli forróságot és rendkívüli hideget is el kell tudnia viselni. És ezt a jármű minden egyes eleme esetében figyelembe kell venni, hiszen az anyagok a hőmérséklet változásával együtt tágulnak és összehúzódnak. Ez az anyag méretváltozásai nyomán lyukakat vagy hézagokat eredményezhet” – mondja.

Az ellenálló képesség biztosítására – és a fényforrás különböző elemeinek összetársításához – a Volvo Trucks formatervező csapata egy másik természeti megoldásra támaszkodott – a rétegződésre.

Hogyan őrizhető meg valaminek az ereje és formája, ha az összehúzódik és kitágul? Természeti példák alapján láthatjuk, hogy a szerkezetek gyakran rétegesek – ettől válnak erőssé. Ebben a fényszóróban különálló rétegelt elemek együtt alkotják az egészet.” 

Alapvető fontosságúak a fényszórók a biztonság szempontjából, különösen a kemény skandináv télben, amikor a nappalok rövidek, így a vezetők számos műszakot sötétben teljesítenek. Éppen ezért a világítás továbbra is olyan területet jelent majd, amelyen a Volvo Trucks formatervezői új dizájnmegoldásokat és innovációkat dolgoznak ki.

„A LED-ek által kínált új technikák friss lehetőségeket teremtenek” – mondja Maria Balthammar. „Folyamatosan kutatjuk, miként használhatjuk a fényt eszközként a vezető életének jobbítására, a biztonság fokozására. A megfelelő típusú fény például éberebbé teheti a vezetőt. Ez számtalan lehetőséget nyit meg.”

Maria Balthammar

Beosztás: a Volvo Trucks vezető formatervezője.
Életkor: 41.
Szolgálati évek a Volvo márkánál: 6.