Trucks

Hálózatba kapcsolt biztonság

Figyelmezteti a közelgő veszélyekre a járművezetőket a Hálózatba Kapcsolt Biztonság. Más járművekből származó jelzések fogadásával a járművezető reagálhat a veszélyre, még akkor is, ha az a látómezején kívül található.
Felhő-felhő kommunikáció
A Volvo Cars és a Volvo Trucks gyártók közötti egyedülálló együttműködés eredménye a Hálózatba Kapcsolt Biztonság technika, amellyel a két gyártó járművei kommunikálhatnak egymással.

Létfontosságú időben reagálni a veszélyekre a balesetek elkerüléséhez. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a Volvo teherautókban most bemutatkozó új felhő-felhő technika, amely idejekorán figyelmezteti a vezetőket – akár 30 másodperccel azelőtt, hogy odaérnének a veszélyes helyhez. A vészjelzés jóvoltából a vezető lassíthat és manőverezéssel elkerülheti a veszélyt.

Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója erre a megoldásra mérföldkőként tekint. „A felhő-felhő kommunikáció a következő nagy erőlelépés a biztonság terén. A járművezetőt a veszélyekre korán figyelmeztetve a Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszer segíthet csökkenteni a kockázatokat számos életveszélyes helyzetben – például ha a járműnek váratlanul meg kell állnia egy forgalmas úton, defekt, őzzel való ütközés vagy egy tömegkarambol miatt.”

A Volvo Cars márka által kifejlesztett és tesztelt Hálózatba Kapcsolt Biztonság technikát a Volvo Trucks is alkalmazza a két gyártó közötti egyedülálló együttműködés eredményeként. A bemutatót később szélesebb piaci bevezetés követi majd.

„Ez csupán a kezdet” – mondja Emanuele Piga, a Volvo Trucks ügyfélmegoldások és új szolgáltatások fejlesztése részlegének igazgatója. „Ahogyan egyre több járműben megtalálható ez a technika és ahogy az egyre fejlettebbé válik, úgy potenciális veszélyek egész soráról tájékoztathatja majd a vezetőket.”

Kimenő üzenet
A jármű vezetője váratlanul megállni kényszerül, így megnyomja a vészvillogó kapcsolóját. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság rendszer a GPS segítségével feljegyzi a pozíciót. Egy titkosított, névtelen jelet küld ki a felhőn keresztül, amely a környező 500 méteres körben érvényes.

Bejövő üzenet
A jármű pásztázza a környezetét, és fogadja a közelgő veszély pozíciójára vonatkozó információkat. A helyszíntől 300–500 méter távolságban (a jármű sebességétől függően) a vezetőt figyelmezteti a rendszer a veszélyre a teherautó Másodlagos Információs Kijelzőjén felbukkanó vészjelzéssel. Az értesítést a rendszer eltárolja, és az elérhető a Másodlagos Információs Kijelzőben addig, amíg a vezető túl nem haladt a veszélyforráson. 

A platform
A Hálózatba Kapcsolt Biztonság technikája vezeték nélküli felhő-felhő kommunikációt alkalmaz arra, hogy figyelmeztesse a járműveket a közelgő veszélyekre. A Volvo Cars elsőként alkalmazta és tesztelte ezt a technikát, most pedig a Volvo Trucks követi ebben. A rendszer Svédországban és Norvégiában a 2018-as év során elérhetővé válik. A Hálózatba Kapcsolt Biztonság a Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM és Volvo FMX típusok esetében érhető el, amennyiben a jármű rendelkezik a Volvo Trucks szolgáltatások és az infotainment számára kifejlesztett integrált rendszerével, illetve a megfelelő specifikáció és választott szolgáltatások esetén. A figyelmeztetések megjelenítéséhez a technika elérhetősége azon járművekre korlátozott, amelyek rendelkeznek a multimédia csomaggal és Másodlagos Információs Kijelzővel. További piacokon később várható majd a bevezetése.

Hatalmas nyereség a biztonság terén
Akárcsak a hárompontos biztonsági övet, a Hálózatba Kapcsolt Biztonság technikáját is elérhetővé teszi a Volvo más gyártók számára, ezzel minden közlekedő számára fokozza a közlekedésbiztonságot. „Hatalmas nyereség mindenki számára, hogy immár a teherautó-vezetők is a rendszer részeivé válnak” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója. „Professzionális járművezetőként ők gyakran tudatosabban ismerik és felismerik a veszélyeket, így segíthetnek másokat is figyelmeztetni. Ez mindenki számára biztonságosabbá teszi az utakat.”