Trucks

Ugyanolyan teherautók – világokra egymástól

Már 1993 óta dolgozik a Volvo FH a világ számtalan pontján működő vállalkozásoknak. Ez egy olyan teherautó, amely megfelel a Spitzbergák szigetcsoport rendkívül hideg körülményei között, valamint Szaúd-Arábia forró sivatagjaiban is.
Volvo FH sivatagos és fagyos táj előtt
Mindegy, hogy milyen extrém éghajlat várja, a Volvo FH mindig sikeresen elvégzi a feladatát.

„Jóban, rosszban a Volvo járművekkel élek!” Szeretetteljes nevetéssel hangzanak el ezek a szavak. Knut Vebostad, a Vebostad Transport AS menedzsere igazán kedveli a hat Volvo FH teherautóját. Amikor megtette ezt a lépést – járművezetőből saját cégalapítóvá lépett elő –, akkor könnyű döntés előtt állt. „Csak és kizárólag Volvo.”

Knut Vebostad útja a fuvarozás világában Norvégia északi részén, Borkenes faluban kezdődött. „Ha ezen a környéken nő föl valaki, akkor nem úgy gondol az utakra, hogy azok jegesek vagy kanyargósak. Egyszerűen csak megtanulja az ember felrakni a hóláncot, amikor az szükséges. Valójában jobban féltem az első néhány alkalommal Oslo környékén az autópályán.” 

A Vebostad Transport aszfalt- és sóderszállításra szakosodott. Sok nehéz szállítmánnyal dolgoznak, amelyek valóban próbára teszik a Volvo FH teherautót. Azonban a teherautó jellemzői meggyőzők.
„Az Emelhető Tandemtengely kötelező nekünk, az építőipari szállítmányokkal dolgozók számára. Üresen közlekedve ezzel 10-12 százalék üzemanyagot megtakarítunk. És csökkentjük az abroncsok kopását” – mondja Knut Vebostad.
Az I-Shift kúszófokozatokkal váltó is segít a nagyobb teljesítményével, amikor előnyös az egyenletes kis sebességű haladás.
„Valamint a Volvo Dinamikus Kormányzás! Na az aztán igazán egyedülálló. Egy teljesen új érzés” – mondja Knut Vebostad.

Mintha Norvégia szárazföldi része nem jelentett volna elég nagy kihívást, a Spitzbergákon is dolgozik a Vebostad Transport – a világ egyik legészakibb lakott vidékén. Nyáron a Vebostad egy Volvo FH teherautója útépítési munkákon dolgozott a Jeges-tengerben fekvő szigetcsoporton.
„Felrakjuk a teherautót egy teherhajóra. Aztán néhány nappal később mi is odarepülünk” – magyarázza Knut Vebostad.
„A jármű egy 2013-as Volvo FH 540, mi az »acéltraktorunknak« hívjuk. Ezt a teherautót vásárolta elsőként a cégünk.”

A szaúd-arábiai sivatagok forró éghajlata az extrém klímák spektrumának éppen ellentétes végét képviseli. Ám a Volvo FH ott is ugyanolyan jól elvégzi feladatát. A Dzsidda városában található Sharbatly Fruit már több mint 60 éve friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kereskedik a régióban. A vállalat szűk logisztikai láncot tart fenn, így biztosítja a termékek hűtését a szállítás teljes időtartama alatt.
„Alapvetően a gyümölcs nem is érzi meg Szaúd-Arábia meleg éghajlatát. Csak akkor, amikor már kirakják a piacon az árusok” – mondja Hasim M Sharbatly, a Sharbatly Fruit vezérigazgatója.

A logisztikai lánc sértetlenségének garantálására a vállalatnak számítani kell tudni a teherautóra. A Dzsidda és Dammám közötti szállítás során a Volvo FH az egész királyságot átszeli – a hatalmas sivatagon keresztül.
„Oda-vissza az út több mint 2800 kilométer” – magyarázza Reynaldo Garcia járművezető.
A sivatag igazán könyörtelen – a hőmérséklet az 50 Celsius fokot is elérheti, és a homokviharok is igazán próbára teszik a teherautót. Ám a Volvo FH mindennek ellenáll.
„Flottánkban akadnak olyan teherautók, amelyek egymillió kilométert teljesítettek alkatrészcsere nélkül. Még tengelykapcsolót vagy féktárcsát sem kellett cserélni. Vagyis a minőség igazán örömteli” – mondja Daanie Zeyman, a Sharbatly szervizvezetője.

És amennyire jól teljesíti a Volvo FH a rábízott munkát a világ bármely pontján – ugyanennyire értékelik a járművet a felhasználók.
„Mindig lehet valamit jobbá tenni egy teherautón. Ám számomra egyértelmű, hogy a Volvo FH a legjobb mind közül. Mi a legjobb teherautót vezetjük!” – összegi Knut Vebostad.
„Kényelmes. Rendkívül gyors és különösen erős. Kijelenthetem, hogy ez a legtökéletesebb teherautó a világon” – mondja Reynaldo Garcia.